Περιβάλλον
Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 10:15

Αναπόφευκτος (μάλλον) ο θάνατος των κοραλλιών της Γης

Εξαιρετικά δυσοίωνο το μέλλον των κοραλλιογενών υφάλων του πλανήτη σύμφωνα με νέα μελέτη.

Είναι γνωστό ότι τα εξαιρετικά ευαίσθητα στις αλλαγές του περιβάλλοντος τους κοράλλια αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων στα οποία βρίσκονται οι κοραλλιογενείς ύφαλοι δημιουργούν ένα τοξικό για τα κοράλλια περιβάλλον με αποτέλεσμα να καταστρέφονται. Ήδη μεγάλες εκτάσεις κοραλλιογενών υφάλων έχουν καταστραφεί με τους επιστήμονες να έχουν ριχθεί σε μια μάχη με τον χρόνο για να ανακαλύψουν κάποιες μεθόδους διάσωσης των κοραλλιών.

Όμως τα νέα δεν είναι ευχάριστα για τους κοραλλιογενείς υφάλους του πλανήτη οι οποίοι αποτελούν ζωτικής σημασίας κρίκο στην υγεία, την βιοποικοιλότητα και τους μηχανισμούς των ωκεανών όπως επίσης βασικό παράγοντα για τη διαβίωση (διατροφή) αλλά και οικονομία (αλιεία, τουρισμός) πολλών κοινοτήτων στη Γη.  

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «PLOS Climate» ερευνητική ομάδα από την Αυστραλία και τη Βρετανία αναφέρει ότι αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με αυτή της προβιομηχανικής εποχής το 99% των κοραλλιών της Γης θα καταστραφούν. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι άκρως ανησυχητικά αφού όλοι οι στόχοι για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και την αποφυγή της αύξησης της θερμοκρασίας έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει παταγωδώς.

Η σταθερή άρνηση των μεγάλων ρυπαντών του πλανήτη (των χωρών που εκπέμπουν τις μεγαλύτερες ποσότητες βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα) να προχωρήσουν γρήγορα σε αλλαγές στο ενεργειακό τους μοντέλο καθιστούν σχεδόν βέβαιη την αύξηση της μέσης παγκόσμια θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον ένα βαθμό Κελσίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αν τα ευρήματα της νέας μελέτης είναι ορθά αυτό σημαίνει ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα αρχίζουν προοδευτικά να εξαφανίζονται.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μόνη περιοχή κοραλλιογενών υφάλων που έχει σημαντικές ελπίδες να αντέξει είναι αυτή που βρίσκεται στον ανατολικό Ινδικό Ωκεανό επειδή εκεί τα νερά ήταν ανέκαθεν πιο ψυχρά από ότι αυτά στα οποία αναπτύχθηκαν οι υπόλοιποι κοραλλιογενείς ύφαλοι στον πλανήτη και έτσι μπορεί τα κοράλλια σε εκείνη την περιοχή να αντέξουν αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου. Αν όμως η θερμοκρασία αυξηθεί έστω και μισό βαθμό Κελσίου περισσότερο οι ερευνητές αναφέρουν ότι θα καταστραφούν τα κοράλλια και στον ανατολικό Ινδικό Ωκεανό. Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι υπολογίζουν ότι από τους κοραλλιογενείς ύφαλοι εξαρτώνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περίπου ένα δισ. άνθρωποι.