Στη χειρότερη φάση των σχέσεών τους εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία βρίσκονται πλέον οι πρώην κυβερνητικοί εταίροι ΝΔ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με καθημερινές αλληλοκατηγορίες, «χαρτοπόλεμο» και οξύτατες επιθέσεις μεταξύ πολιτικών προσώπων που είχαν «συγκατοικήσει» σε δύο κυβερνήσεις.
Tου Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Στη χειρότερη φάση των σχέσεών τους εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία βρίσκονται πλέον οι πρώην κυβερνητικοί εταίροι ΝΔ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με καθημερινές αλληλοκατηγορίες, «χαρτοπόλεμο» και οξύτατες επιθέσεις μεταξύ πολιτικών προσώπων που είχαν «συγκατοικήσει» σε δύο κυβερνήσεις.
Η εσωκομματική διαδικασία του Δεκεμβρίου στο ΚΙΝΑΛ χαιρετίσθηκε από σειρά στελεχών της ΝΔ τα οποία προεξοφλούσαν ότι η ανάδειξη νέου αρχηγού στη Χαριλάου Τρικούπη θα έφερνε εγγύτερα τα δύο κόμματα που είχαν συνεργαστεί στενά στις κυβερνήσεις Παπαδήμου (2011-12) και Σαμαρά Βενιζέλου (2012-15). Όμως τα πράγματα φαίνεται να παίρνουν διαφορετική τροπή με τα δύο κόμματα να εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες τις οποίες διανθίζουν συχνά με πικρές αναφορές στο κοινό παρελθόν τους.
Το πρώτο σήμα για την ψύχρανση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών ήρθε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον Ant1 στα μέσα Ιανουαρίου άφησε αιχμές για τις θέσεις του κ. Ανδρουλάκη. «Δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά» τόνισε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τον κ. Ανδρουλάκη και πρόσθεσε δηκτικά: «έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις». Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα από το ΚΙΝΑΛ το οποίο υπενθύμισε στον κ. Μητσοτάκη τον δημόσιο ισχυρισμό του ότι δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ τον οποίο διέψευσε η έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα.
Την αρνητική κλιμάκωση των σχέσεων των δύο πλευρών επιβεβαίωσε μερικές ημέρες αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος χαρακτήρισε αντιφατική τη στάση του κ. Ανδρουλάκη να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά να ταχθεί ταυτόχρονα κατά των πρόωρων εκλογών. Σε ακόμη πιο οξύ κλίμα ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε στη συνέχεια προσωπική επίθεση κατά του κ. Ανδρουλάκη καταλογίζοντάς του από το βήμα της Βουλής ότι δίνει συνεντεύξεις «επιτήδειας ασάφειας». Μάλιστα, ενδεικτικό της έντασης που επικράτησε στη εν λόγω συνεδρίαση είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έψεξε στη Βουλή ακόμη και το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Κώστα Σκανδαλίδη.
Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον κ. Σκανδαλίδη ο οποίος επέρριψε στον πρωθυπουργό ότι «μεταπίπτει σε φτηνό κομματάρχη με την επιλεκτική αναφορά του σε πολιτικά πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν στην υπόθεση Novartis και ουσιαστικά αθωώθηκαν πανηγυρικά». Καταλόγισε δε σε πολύ σκληρό τόνο στον κ. Μητσοτάκη «πρωτοφανή επίδειξη αντιθεσμικής λειτουργίας και κομματικού πατριωτισμού».
Η πιο απτή απόδειξη του πρωτοφανούς ρήγματος ΝΔ-ΚΙΝΑΛ ήρθε, όμως, από τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος ζήτησε από τον σημερινό πρωθυπουργό και υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να μην ξεχνά την περίοδο της συγκυβέρνησης των δυο κομμάτων. «Ζητώ από τον πρωθυπουργό ως θεσμό να θυμάται την πρόσφατη ιστορία και να διασφαλίζει το νομοθετικό πλαίσιο του σεβασμού της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του καταλογισμού των ευθυνών» είπε ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη στην υπόθεση Novartis. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε σε αιχμηρό τόνο τον πρωθυπουργό να θυμηθεί την στάση που είχε τηρήσει ο ίδιος ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. «Ίσως κάτι θυμάται σχετικά ο κ. Μητσοτάκης ως μέλος της κυβέρνησης εκείνης…» δήλωσε υπαινικτικά ο κ. Βενιζέλος.
Τις παλιές καλές ημέρες της συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε, όμως, στη Βουλή και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος απευθύνθηκε στον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο προκειμένου να ψέξει το κόμμα του γιατί πήρε ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο πρωτοφανές επεισόδιο Πολάκη – Αθανασίου στη Βουλή. «Κύριε Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλε, ντρέπομαι. Εγώ με το ΚΙΝΑΛ έχω δώσει αγώνες και προσωπικά με εσάς μαζί. Έχουμε βρεθεί μαζί στην ίδια κυβέρνηση» είπε ο κ. Γεωργιάδης και διερωτήθηκε «που είναι ο κ. Ανδρουλάκης για τη Novartis».
Στις αναφορές του κ. Γεωργιάδη απάντησε το ΚΙΝΑΛ με μια μεγαλύτερη αναδρομή στο παρελθόν. «Μαθήματα από τον κ. Γεωργιάδη, που το κόμμα στο οποίο είναι σήμερα αντιπρόεδρος το αποκαλούσε πριν από μερικά χρόνια “κόμμα κλεφτών”, εμείς δεν δεχόμαστε» ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Δ. Μάντζος.