Υγεία
Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2022 17:24

Φον Ντερ Λάιεν: Ένα εκατ. περιπτώσεις καρκίνου ίσως δεν έχουν διαγνωστεί λόγω του covid

«Κάθε ιστορία είναι διαφορετική. Αλλά σε κάθε ιστορία για τον καρκίνο υπάρχει μια έκκληση για δράση» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου «Διασφάλιση Ίσης Πρόσβασης για Όλους: Καρκίνος στις Γυναίκες - Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου».

«Κάθε ιστορία είναι διαφορετική. Αλλά σε κάθε ιστορία για τον καρκίνο υπάρχει μια έκκληση για δράση» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου «Διασφάλιση Ίσης Πρόσβασης για Όλους: Καρκίνος στις Γυναίκες - Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου» και σημειώνοντας ότι η καταπολέμηση της ασθένειας είναι προτεραιότητα αυτής της Επιτροπής.

«Από πέρυσι, έχουμε ξεκινήσει τη δημιουργία Ολοκληρωμένων Κέντρων και Δικτύων για τον Καρκίνο σε κάθε κράτος μέλος. Μέχρι το 2025, θα συνδεθούν όλοι στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κέντρων Καρκίνου. Στόχος του είναι να αναβαθμίσει τη φροντίδα του καρκίνου στα κράτη μέλη και να βελτιώσει την κινητικότητα των ασθενών. Γιατί όλοι στην Ευρωπαϊκή μας Ένωση θα πρέπει να λαμβάνουν τη θεραπεία για τον καρκίνο που χρειάζονται, ειδικά για σπάνιες ή περίπλοκες καταστάσεις. Αυτός είναι ο στόχος μας και δεν θα τα παρατήσουμε μέχρι να τον πετύχουμε» επισήμανε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Υπογράμμισε επίσης την οπισθοδρόμηση στην οποία οδήγησε η πανδημία του κορωνοϊού.

«Εκτιμάται ότι εκατό εκατομμύρια εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου δεν πραγματοποιήθηκαν. Έως και ένας στους δύο ανθρώπους με συμπτώματα καρκίνου δεν παραπέμφθηκε επειγόντως για διάγνωση. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ένα εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν αυτή τη στιγμή να μην έχουν διαγνωστεί στην Ευρώπη. Και μεταξύ των ασθενών που γνωρίζουν ότι έχουν καρκίνο, ένας στους πέντε εξακολουθεί να μην λαμβάνει τη χειρουργική θεραπεία ή τη χημειοθεραπεία που χρειάζεται επειγόντως. Αυτό είναι ένα κίνητρο για να σημειώσουμε ταχεία πρόοδο. Μαζί με τα κράτη μέλη μας, εργαζόμαστε σκληρά για να μειώσουμε τις καθυστερήσεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου. Γιατί αυτά δεν είναι απλά νούμερα. Μιλάμε για αυτούς που αγαπάμε και για τη δική μας υγεία».

 

Εμβολιασμοί κατά του καρκίνου της μήτρας

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε παράλληλα στις νέες δράσεις της Κομισιόν με πρώτη την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

«Σήμερα θέτουμε τον στόχο να εμβολιαστούν το 90% των κοριτσιών στην ΕΕ έως το 2030 κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Και θα αυξήσουμε σημαντικά τον εμβολιασμό των αγοριών. Θα υποστηρίξουμε τα κράτη μέλη με πόρους από το πρόγραμμα EU4Health και άλλα μέσα. Αλλά θα συνεργαστούμε και με την κοινωνία των πολιτών. Είναι σημαντικό να διαδώσουμε τη λέξη: Ο HPV είναι ένας σοβαρός κίνδυνος, αλλά έχουμε τη λύση. Και χωρίς τον HPV, έχουμε την ευκαιρία να εξαλείψουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό ορόσημο. Είναι στα μέτρα μας. Ας κινηθούμε λοιπόν» τόνισε.

«Η δεύτερη εμβληματική δράση είναι το Μητρώο Ανισότητας Καρκίνου» προσέθεσε, επισημαίνοντας ότι «σε αυτόν τον αγώνα δεν μετράει μόνο η αντοχή, αλλά και η δικαιοσύνη. Θα εντοπίσει τάσεις και ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών και των περιοχών, ώστε να μπορέσουμε να στοχεύσουμε καλύτερα την υποστήριξή μας. Δεν είναι σωστό μια γυναίκα που ζει σε μια γωνιά της Ευρώπης να έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή του μαστού από ό,τι αν ζούσε αλλού στην Ευρώπη».

«Ο καρκίνος είναι μια προσωπική ιστορία για όλους μας» κατέληξε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Πηγή: ΑΜΠΕ