Με την παράλογη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού να σκιάζει την αίθουσα, συνεδρίασε σήμερα η διαρκής κοινοβουλευτική Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με αντικείμενο τη συζήτηση δύο μνημονίων συνεργασίας και κατανόησης στον τομέα του αθλητισμού, με Κίνα και Αζερμπαϊτζάν.
Με την παράλογη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού να σκιάζει την αίθουσα, συνεδρίασε σήμερα η διαρκής κοινοβουλευτική Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με αντικείμενο τη συζήτηση δύο μνημονίων συνεργασίας και κατανόησης στον τομέα του αθλητισμού, με Κίνα και Αζερμπαϊτζάν.
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρθηκε στην αποτρόπαια πράξη που έλαβε χώρα στην περιοχή του Χαριλάου.
«Το ποδόσφαιρο, ο αθλητισμός, η κοινωνία θρηνεί για το θύμα, για τον Άλκη Καμπανό που δεν προκάλεσε κάποιον, δεν αναμείχθηκε σε οποιαδήποτε οπαδική διαφορά, δεν βρέθηκε καν εντός ή πέριξ ενός αθλητικού γεγονότος. Περπατούσε αμέριμνος με τους φίλους του», είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε:
«Ως πολιτεία έχουμε κάνει σαφές και έχουμε νομοθετήσει επ΄ αυτού, αυστηροποιώντας το θεσμικό πλαίσιο, ότι καμία πράξη βίας δεν είναι ανεκτή και φυσικά δεν μένει ατιμώρητη. Ο αθλητισμός δεν παράγει βία. Ο αθλητισμός είναι ζωή και όχι αρένα εγκληματιών».
Ο κ. Αυγενάκης δεν απέκλεισε βελτιωτικές κινήσεις στα τρία «αγκάθια» του αθλητισμού (βία, ντόπινγκ, χειραγώγηση), αν και όπως είπε η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες.
«Η βία δεν έχει χώρο ούτε στον αθλητισμό, ούτε στα πανεπιστήμια και τους χώρους πολιτισμού και εκπαίδευσης», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Βασίλης Διγαλάκης.
«Προφανώς οι χώροι του αθλητισμού δεν είναι χώροι εκτόνωσης, αλλά χώροι που οι θεατές πάνε για να ψυχαγωγηθούν και να απολαύσουν τον αθλητισμό».
«Τα συλλυπητήρια μας δεν αρκούν, οι ευχές μας να μην ξαναγίνει αυτό δεν φτάνουν. Ως πολιτεία και ως κοινωνία, πρέπει να επιδείξουμε μηδενική ανοχή απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, ώστε ο Άλκης, που τον σκότωσαν μόνο και μόνο επειδή ήταν μια συγκεκριμένη ομάδα, να είναι το τελευταίο θύμα αυτής της βαρβαρότητας», είπε ο βουλευτής της Ν.Δ., Γιάννης Καλλιάνος.
«Μια τέτοια δολοφονία είναι τραγικό γεγονός που αναδεικνύει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που οφείλει να μας προβληματίσει και να αποτελέσει αφορμή για να μπει ένα οριστικό τέλος», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μάρκου.
«Περιοριζόμαστε κάθε φορά σε κάποιες ωραίες λέξεις και θεωρητικές εκφράσεις για τη βούληση αντιμετώπισης του προβλήματος και την επόμενη ημέρα είμαστε στον ίδιο παρονομαστή».
«Ένας 19χρονος, που περπατούσε παρέα με τους φίλους του, βρέθηκε σφαγμένος στη Θεσσαλονίκη, επειδή έδωσε τη λάθος απάντηση στο "τι ομάδα είσαι"», ανέφερε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου.
Όπως επισήμανε, η πολιτεία έχει νομοθετήσει την αυστηροποίηση των ποινών για την αθλητική βία και την επαναφορά του ιδιώνυμου αδικήματος, «όμως ούτε αυτές οι πολιτικές πρωτοβουλίες στάθηκαν ικανές για να αποτρέψουν ένα τόσο βίαιο και ακραίο επεισόδιο, επιβεβαιώνοντας πόσο σύνθετο και ανεξέλεγκτο είναι το πρόβλημα της αθλητικής βίας».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε ότι τα αίτια της αθλητικής βίας είναι κοινωνικά. «Φαινόμενα αθλητικής βίας αναπαράγονται στο γήπεδο και εκτός αυτού, με την επιχειρηματική δράση να εντείνει και να πολλαπλασιάζει αυτά τα φαινόμενα και ενώ όλες οι κυβερνήσεις μεριμνούν, θωρακίζουν και επεκτείνουν τον στοιχηματισμό», είπε.
Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Σοφία Χάιδω Ασημακοπούλου ευχήθηκε ο αδικοχαμένος νέος, θύμα αυτού του αποτρόπαιου και άδικου εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη, να είναι το τελευταίο θύμα.
«Το πρώτο μάθημα που μου έμαθε ο αθλητισμός είναι ότι η βία δεν έχει θέση στον αθλητισμό», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα και τόνισε πως ο αθλητισμός είναι χαρά, είναι ζωή, ενώνει και δεν χωρίζει και κυρίως προάγει αξίες και ιδανικά που είναι μάλιστα επίκαιρη στην εποχή της κατάρρευσης των αξιών.