Ο ρόλος των θεσμικών επενδυτών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος υποστηρίζει τη δημιουργία ενός πιο αυστηρού κανονιστικού πλαισίου δημοσιοποίησης των μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών, που με τη σειρά τους δημιουργούν νέα δεδομένα στην επιχειρηματική λειτουργία.
Ο ρόλος των θεσμικών επενδυτών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος υποστηρίζει τη δημιουργία ενός πιο αυστηρού κανονιστικού πλαισίου δημοσιοποίησης των μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών, που με τη σειρά τους δημιουργούν νέα δεδομένα στην επιχειρηματική λειτουργία.
H τρέχουσα υγειονομική κρίση, η κλιμακούμενη κλιματική κρίση, οι κοινωνικοπολιτικές αντιδράσεις που επιδρούν στην κοινωνική συνοχή, τη δημοκρατία και την πολιτική σταθερότητα, δημιουργούν νέα δεδομένα στην αλληλεπίδραση των επιχειρήσεων με τους εργαζομένους, τους πελάτες και την κοινωνία, η οποία συνεχώς μεταβάλλεται, επηρεάζοντας τα οικονομικά μεγέθη τους και την αξία τους. Οι κρίσεις θέτουν τους πελάτες μιας επιχείρησης σε ιδιαίτερη αφύπνιση για τις κοινωνικοοικονομικές αλλά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επιχειρηματικής της δραστηριότητας.
Μια σημαντική αλλαγή συντελείται στην καθημερινότητα των ανθρώπων, που άλλοτε ορίζεται από τους αυστηρούς κανόνες του κράτους και άλλοτε από εθελοντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, αφενός παρατηρούμε πόσο σημαντική έχει καταστεί η ψηφιοποίηση των δεδομένων της ζωής μας και αφετέρου διακρίνουμε πόσο σημαντική είναι η ανάγκη μας για την επιλογή των τροφίμων υψηλής ποιότητας, των φυτικών τροφίμων, της προσωπικής υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και της ευημερίας μας και πόσο αυτές οι ανάγκες αυξάνονται συνολικά τα τελευταία χρόνια. Βλέπουμε επίσης επιταχυνόμενη τη συσπείρωση και τη συλλογική δράση των μεγάλων εταιρειών για την υποστήριξη ενός σύγχρονου οικονομικού μοντέλου και την πορεία τους προς μια κυκλική και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία. Σε αυτό το κομβικό σημείο αναδεικνύεται η σημαντικότητα των κριτηρίων ESG, που αφορούν πρωτοβουλίες, δράσεις και πολιτικές με οικονομικό αντίκτυπο, επισημαίνοντας ειδικότερα τη σύνδεση των περιβαλλοντικών κινδύνων με τις ευρύτερες κοινωνικές προκλήσεις και τη διακυβέρνηση.
Ο ρόλος των θεσμικών επενδυτών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος υποστηρίζει τη δημιουργία ενός πιο αυστηρού κανονιστικού πλαισίου δημοσιοποίησης των μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών, που με τη σειρά τους δημιουργούν νέα δεδομένα στην επιχειρηματική λειτουργία. Οι Οργανισμοί και οι εταιρείες αναγκάζονται να επανεξετάσουν και να επανασχεδιάσουν τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούν και αποτυπώνουν την αξία τους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συνολική τους επίδραση στην οικονομία, στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Στις συνθήκες αυτές ο διάλογος με την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, τον πολιτικό κόσμο είναι ο θεμέλιος λίθος της επιτυχημένης υλοποίησης του νέου τρόπου αξιολόγησης ενός Οργανισμού ή ενός Φορέα με βάση τα κριτήρια ΕSG.
Ταυτόχρονα οι επενδυτές, ενώ απαιτούν υψηλές αποδόσεις από τις εταιρείες που εντάσσουν στα χαρτοφυλάκιά τους, γνωρίζουν ότι η δημιουργία της αναμενόμενης αξίας προϋποθέτει την ικανότητα των επιχειρήσεων να διαχειρίζονται τα ενδιαφερόμενα μέρη τους (Stakeholders) - καταναλωτές, εργαζομένους και κοινότητες. Προτιμούν να υποστηρίζουν επιχειρήσεις των οποίων ο σκοπός (purpose) ευθυγραμμίζεται με αυτόν των Stakeholders, καλύπτοντας τις ανάγκες τους με τη δημιουργία ενός ποιοτικού πλαισίου και περιεχομένου. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία διατηρεί την εμπιστοσύνη των κοινών της δίνοντάς τους έναν σοβαρό λόγο να νοιάζονται. Δεν αρκούν πια οι μετρήσεις και οι στεγνές αναφορές δεδομένων, όπως αυτές που βλέπουμε στους απολογισμούς βιωσιμότητας, που ούτως ή άλλως δεν απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό της αλυσίδας αξίας της επιχείρησης. Η αξιολόγηση της προόδου των ESG δεδομένων μιας επιχείρησης, με μετρήσεις που αφορούν την αντίδραση των καταναλωτών και της ευρύτερης κοινωνίας, βοηθά στην ενδυνάμωση της αντίληψής τους ότι η επιχείρηση είναι μέρος της λύσης για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος, το οποίο συνεπακόλουθα επιδρά θετικά στη συνολική της αξιολόγηση. Αυτή είναι και η φιλοσοφία της δημιουργίας και ανάπτυξης του Θεσμού διαλόγου Bravo! από το Quality Net Foundation. Το Bravo Sustainability Dialogue δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες Οργανισμούς να αναπτύξουν διάλογο και διάδραση με τα κοινά που τους ενδιαφέρουν.
Ως αποτέλεσμα του διαλόγου καταγράφεται το engagement των εργαζομένων με την επιχείρηση, οι απόψεις των Stakeholders και η επίδραση των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν στην ευρύτερη κοινωνία. Με την παρουσίαση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών στον Θεσμό Bravo!, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τη δική της ιστορία και το purpose που υπάρχει πίσω από κάθε της δράση. Όπως λέει και ο διάσημος συγγραφέας Simon Sinek, «οι άνθρωποι δεν αγοράζουν αυτό που κάνετε. Αγοράζουν το γιατί το κάνεις, το νόημα πίσω από τις πράξεις. Τι κάνεις απλά αποδεικνύει αυτό που πιστεύεις». [SID:14949462]