Αθλητικά
Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2022 11:05

Ο ατέρμονος κύκλος της οπαδικής βίας

Ήταν μόλις 19 χρονών. Απλά υποστήριζε τον Άρη. Μακριά από οπαδικές συμπλοκές και επεισόδια. Αγνά και αμόλυντα. Του στέρησαν την ζωή επειδή απλά αγαπούσε άλλα χρώματα. 

 

Του Νίκου Αθανασίου

Ήταν μόλις 19 χρονών. Απλά υποστήριζε τον Άρη. Μακριά από οπαδικές συμπλοκές και επεισόδια. Αγνά και αμόλυντα. Του στέρησαν την ζωή επειδή απλά αγαπούσε άλλα χρώματα. 

Ο Άλκης Καμπανός είναι ακόμη ένα θύμα της τυφλής οπαδικής βίας, η οποία κατατρώει τα σωθικά του αθλητισμού και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ σοβαρά και με την απαραίτητα προσοχή από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Μία αρρώστια που ξεκίνησε το 1986 και μέχρι και σήμερα, 36 χρόνια μετά, συνεχίζει να καταστρέφει ζωές και οικογένειες.

Ο πρώτος θάνατος οπαδού που καταγράφηκε στην Ελλάδα ήταν το 1986: ο άτυχος Χαράλαμπος Μπλιώνας, καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Βρέθηκε στο Αλκαζάρ και στο παιχνίδι της ΑΕΛ με τον ΠΑΟΚ γιατί έχασε το λεωφορείο για Αθήνα και κάπως ήθελε να περάσει την ώρα του.

Πριν την έναρξη του αγώνα μια φωτοβολίδα εκτοξεύτηκε προς την θύρα που βρισκόταν, χτύπησε στα κάγκελα και καρφώθηκε στον λαιμό του. Παρά τις προσπάθειες να κρατηθεί στην ζωή, το ασθενοφόρο άργησε να εμφανιστεί και εξέπνευσε πριν φτάσει στο νοσοκομείο.

1991, Νέα Φιλαδέλφεια. Η ΑΕΚ φιλοξενεί τον Ολυμπιακό. Το παιχνίδι σταματά στο 85' από ρίψη καπνογόνων. Σε συμπλοκές ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων, μία φωτοβολίδα θα καρφωθεί στην κοιλιά του 17χρονου, Γιώργου Παναγιώτου, ο οποίος θα γίνει το δεύτερο θύμα της οπαδικής βίας στην Ελλάδα. Ξανά από φωτοβολίδα.

Ο 25χρονος φίλος του Παναθηναϊκού, Γιώργος Καρνέζης θα γίνει ο τρίτος στη λίστα της ντροπής. Τον Απρίλιο του 1993 στη Γλυφάδα, παρακολουθούσε τον αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Μετά το ματς ο Καρνέζης θα δεχθεί επίθεση στην πλατεία της περιοχής και ένας από τους χούλιγκανς θα τραβήξει μαχαίρι και θα τον τραυματίσει θανάσιμα.

* Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 2007 στην λεωφόρου Λαυρίου, σε μία συμπλοκή ανάμεσα σε οπαδούς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού που από θαύμα δεν είχε περισσότερους νεκρούς, ο 23χρονος οπαδός του «τριφυλλιού», Μιχάλης Φιλόπουλος θα δολοφονηθεί από δεκάδες χτυπήματα με μαχαίρι σε όλο του το σώμα. Η πολιτεία, την επόμενη μέρα διέκοψε για 2 εβδομάδες όλους τους ομαδικούς αγώνες.

Σε ακόμη ένα ραντεβού θανάτου, αυτή την φορά στην Κρήτη το 2011, ένα νέο παλικάρι θα φύγει από την ζωή. Ο 21χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού, Γιάννης Ρουσάκης, δέχθηκε μαχαιριές στο στήθος από έναν οπαδό του ΟΦΗ κατά την διάρκεια επεισοδίων στο Ηράκλειο. Ο 29χρονος δράστης καταδικάστηκε για τη δολοφονία και αποφυλακίστηκε το 2018.

*Ακόμη ένα περιστατικό στην Κρήτη το 2014. Σε παιχνίδι ανάμεσα στον Ηρόδοτο και τον Εθνικό, ο οπαδός της πειραϊκής ομάδας, Κώστας Κατσούλης δέχθηκε επίθεση, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και διακομίστηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Μετέπειτα διακομίστηκε αεροπορικά στο στρατιωτικό νοσοκομείο Αθήνας, όπου παρέμεινε για δύο εβδομάδες αλλά δεν κατάφερε να βγει νικητής και έχασε τη μάχη για τη ζωή του.

* Ο κύκλος του αίματος στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020. Ο 28χρονος Βούλγαρος, Τόσκο Μποζατσίσκι βρισκόταν στη συμπρωτεούσα ως φιλοξενούμενος φίλων του Άρη. Βρέθηκε στο δρόμο συμπλοκής με οπαδούς του ΠΑΟΚ, έπεσε στο δρόμο και εκεί τον χτύπησε θανάσιμα αυτοκίνητο.