Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2007 17:06

«Πού είναι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν;»

«Πού είναι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν;» Το ερώτημα αυτό για το μεγαλύτερο εχθρό των ΗΠΑ θέτουν πολλοί Αμερικανοί. Τελευταία το προβάλουν και οι Δημοκρατικοί σε τηλεοπτικό σποτ κατά του Προέδρου Τζόρτζ Μπους.

Η εικοτολογία για το κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν τροφοδοτήθηκε έντονα τις τελευταίες ημέρες και από δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, όπως η σύμβουλος του προέδρου Φράνσις Φράγκος Τάουνσεντ, που κλήθηκε στο CNN να απαντήσει στο ερώτημα, πότε θα συλληφθεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. «Αν τον συλλάβουμε; Δε γνωρίζω. Το ερώτημα είναι, αν θα συμβεί το τρέχον έτος. Υπάρχει μια ενίσχυση των προσπαθειών της CIA, αλλά και εταίρων μας όπως το Πακιστάν», είπε η σύμβουλος του Προέδρου.

Ακριβώς εκεί, στο Πακιστάν και στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν εικάζεται εδώ και καιρό ότι βρίσκεται ο αρχηγός της Αλ Κάιντα.

Στις ΗΠΑ εντείνεται η δυσφορία για την αδυναμία εντοπισμού του. «Η σύλληψη του αρχιτρομοκράτη», είναι ένας από τους βασικότερους πολιτικούς στόχους των Δημοκρατικών, που από αυτή την εβδομάδα ελέγχουν πλέον το Κογκρέσο.

Βετεράνοι του αντι-τρομοκρατικού αγώνα αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις τις μεγαλόστομες διακηρύξεις. Ο Μπιν Λάντεν έχει ξεφύγει ήδη μια φορά στο παρελθόν. Για να πετύχουν τώρα οι προσπάθειες, πρέπει να εντοπισθεί με ακρίβεια που κρύβεται. Αυτό όμως δεν είναι δουλειά των στρατιωτών, αλλά των μυστικών υπηρεσιών. Και οι μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να φτάσουν εκεί. Ο πρώην αντιπρόεδρος της CIA Tζων Μακ Λόχλιν εκτιμά ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν πράκτορες με τις γνώσεις γλώσσας και κουλτούρας, που να μπορούν να προσαρμοστούν στις δύσκολες συνθήκες.

Προφανώς η CIA δεν έχει φτάσει σήμερα στο σημείο αυτό της προετοιμασίας. Αλλά ακόμη και αν βρει τους κατάλληλους πράκτορες, υπάρχει και ένα πολιτικό πρόβλημα.

Εάν πράγματι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν κρύβεται στο Πακιστάν και μία των ημερών εντοπισθεί, οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τη συμφωνία που έχουν με το Ισλαμαμπάντ, δεν πρέπει να αναμειχθούν, αλλά πρέπει να αφήσουν το κομμάτι των επιχειρήσεων στις πακιστανικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος Τζόρτζ Μπους πάντως άφησε να εννοηθεί, ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι απαραίτητο να τηρηθεί κατά γράμμα.

DEUTSCHE WELLE