Απόψεις
Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022 07:00

Όταν αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού

Για τις αγορές μετοχών και γενικότερα για το ριψοκίνδυνο ενεργητικό, ο Ιανουάριος αποδεικνύεται ο χειρότερος μήνας εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Και κυρίως κατέρριψε την αίσθηση ότι οι αγορές μπορούν μόνο να «ανεβαίνουν». Όταν αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού, αλλάζουν και τα δεδομένα. Το θέμα είναι πόσο χειρότερη μπορεί να γίνει η σημερινή κατάσταση, γράφει η Έφη Τριήρη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Για τις αγορές μετοχών και γενικότερα για το ριψοκίνδυνο ενεργητικό, ο Ιανουάριος αποδεικνύεται ο χειρότερος μήνας εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Και κυρίως κατέρριψε την αίσθηση ότι οι αγορές μπορούν μόνο να «ανεβαίνουν». Όταν αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού, αλλάζουν και τα δεδομένα. Το θέμα είναι πόσο χειρότερη μπορεί να γίνει η σημερινή κατάσταση.

Ο Ιανουάριος θεωρείται από τους πολύ δυνατούς μήνες του έτους, φέρνοντας συνήθως κέρδη για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street. Το ίδιο και ο Φεβρουάριος. Τα μοντέλα όμως αντιστράφηκαν. Στον δείκτη Nasdaq, τα «αγαπημένα παιδιά» της πανδημίας παρουσιάζουν τώρα απώλειες κατά μέσο όρο 45%, ενώ η μέση μετοχή του Russell 3000, ενός δείκτη που αντιπροσωπεύει τη συνολική εικόνα της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, υποχωρεί 35% από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών. Οι τιμές των μετοχών meme, των Spacs και των κρυπτονομισμάτων βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, ενώ και οι αρχικές δημόσιες εγγραφές ήταν χαμηλότερες κατά 60% από πέρυσι τον Ιανουάριο. Ήρθε η ώρα να «σκάσουν» οι φούσκες που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της πανδημίας, έσπευσαν να υπογραμμίσουν κάποιοι αναλυτές. Μόλις επίσης την προηγούμενη εβδομάδα, μεγάλοι δείκτες της Wall Street βρίσκονταν σε bear market, για να ανατραπεί ωστόσο άρδην το σκηνικό το βράδυ της Παρασκευής με ένα ανοδικό «τίναγμα» της τεχνολογίας, χωρίς ωστόσο να σώσει τον Ιανουάριο.

Αυτό που κινεί τα πάντα είναι η προσμονή των επιτοκιακών αυξήσεων από την κορυφαία κεντρική τράπεζα του πλανήτη. Η ίδια η Fed έδωσε σήμα για πρώτη αύξηση τον Μάρτιο, με αναλυτές και τράπεζες της Wall Street να βλέπουν ακόμη και πέντε αυξήσεις φέτος. Το κατά πόσο θα επαληθευτούν οι προσδοκίες αυτές είναι ακόμη ένας «άγνωστος Χ» μέσα σε ένα περιβάλλον άκρως ευμετάβλητο αλλά και αβέβαιο. Η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει ακόμη τελειώσει και το γεωπολιτικό παιχνίδι κρατά «σε τεντωμένο σχοινί» την αγορά, τη στιγμή που τα τελευταία στατιστικά δείχνουν επιβράδυνση.

Σε μια ομιλία του το 1963, ο μεγάλος αναλυτής Βένιαμιν Γκράχαμ είχε πει ότι στα σχεδόν 50 χρόνια εμπειρίας του στη Wall Street, ανακάλυψε ότι γνωρίζει όλο και λιγότερα για το τι πρόκειται να κάνει το χρηματιστήριο. Το θέμα όμως είναι ότι έμαθε τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές. Και γι’ αυτό συστήνει δύο πράγματα: Πρώτον, να βάλουν τις έντονες διακυμάνσεις της αγοράς σε μακροπρόθεσμη προοπτική και, δεύτερον, να συνειδητοποιήσουν ότι το είδος του επενδυτή που είναι ο καθένας έχει μεγαλύτερη σημασία από τις ίδιες τις επενδύσεις. «Εάν έχετε λοιπόν μπροστά σας κάποιες δεκαετίες για να κάνετε επενδύσεις, τότε ο μελλοντικός σας εαυτός είναι πιθανό να ενοχληθεί από τις βιαστικές κινήσεις που κάνετε τώρα», σημειώνει.

Πολύτιμες συμβουλές, σε δύσκολους καιρούς...