Κόσμος
Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2007 19:08

Αμετακίνητη η ΠΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας

«Δεν νομίζω ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την εκκρεμότητα της ονομασίας εντός του 2007. Είναι αρκετά στενό αυτό το χρονικό περιθώριο για να επιτευχθεί οποιαδήποτε λύση η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι σε συνέντευξή του στον αλβανόφωνο τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων "ΑLSAT-M".

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επέμεινε στην πάγια θέση της χώρας του για χρησιμοποίηση της συνταγματικής της ονομασίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

Στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμτις την επόμενη εβδομάδα

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε για διαβουλεύσεις στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για την ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, μετά τις προκλήσεις από την πλευρά των Σκοπίων με την μετονομασία του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ σε «Αλέξανδρος ο Μακεδών».

«Το ζήτημα αυτό πρέπει επιτέλους να λυθεί», δήλωσε στο Reuters o εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος και συμπλήρωσε: «Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον κ. Νίμιτς για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης».

Όπως είπε, η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Αλέξανδρος ο Μακεδών» ειναι αντιπαραγωγική και δεν συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

«Σε μία στιγμή που άλλα βαλκανικά κράτη εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσβλέποντας σε ένα κοινό μέλλον, η κυβέρνηση των Σκοπίων δείχνει ότι είναι προσκολλημένη στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους που επικαλείται η EΡΤ στην ιστοσελίδα της, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα επαναλάβει στον κ. Νίμιτς την ελληνική θέση ότι η παράταση της εκκρεμότητας σχετικά με την ονομασία της γειτονικής χώρας επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις και την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε βουλγαρική εφημερίδα, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, και τότε το ελληνικό Κοινοβούλιο θα επικυρώσει την ένταξή της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.