Η κρίση στην Ουκρανία θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, μετά από αίτημα της Ουάσιγκτον, που εντείνει τις προσπάθειες για να αποτρέψει ενδεχόμενη ρωσική επέμβαση, προετοιμάζοντας παράλληλα νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Η κρίση στην Ουκρανία θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, μετά από αίτημα της Ουάσιγκτον, που εντείνει τις προσπάθειες για να αποτρέψει ενδεχόμενη ρωσική επέμβαση, προετοιμάζοντας παράλληλα νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.
«Περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα ουκρανικά σύνορα και η Ρωσία εμπλέκεται σε άλλες πράξεις αποσταθεροποίησης με στόχο την Ουκρανία, κάτι που συνιστά σαφή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.
Το Κίεβο κάλεσε επίσης τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της που είναι συγκεντρωμένα κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και να συνεχίσει τον διάλογο με τη Δύση, εάν θέλει «σοβαρά» μια αποκλιμάκωση της έντασης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιούν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις, που αφορούν ,μεταξύ άλλων, τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 και την πρόσβαση της Ρωσίας στο διεθνές σύστημα SWIFT.
«H Ρωσία πιθανότατα θα προσπαθήσει να αποτρέψει τα μέλη του Συμβουλίου από τη διεξαγωγή της συνεδρίασης», υποστήριξε η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, μιλώντας χθες στο ABC. «Αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ενωμένο. Οι φωνές μας είναι ενωμένες και ζητούν από τους Ρώσους να εξηγηθούν», τόνισε η Τόμας-Γκρίνφιλντ. «Θα μπούμε στην αίθουσα έτοιμοι να τους ακούσουμε, αλλά δεν θα παρασυρθούμε από την προπαγάνδα τους», πρόσθεσε. «Και θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε παραπληροφόρηση που προσπαθούν να διαδώσουν κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης».
Αντιμέτωπη με την προοπτική των νέων κυρώσεων, η Μόσχα απαίτησε να αντιμετωπίζεται ισότιμα από την Ουάσιγκτον. «Θέλουμε καλές, δίκαιες, αμοιβαία σεβαστές και ισότιμες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως με οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Η Ρωσία δεν θέλει να βρίσκεται σε μια θέση όπου η ασφάλειά της θα παραβιάζεται τακτικά», συνέχισε ο κ. Λαβρόφ.
Η Μόσχα αρνείται οποιοδήποτε σχέδιο επέμβασης στην Ουκρανία και απαιτεί γραπτές εγγυήσεις για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένης της απόρριψης της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και του τερματισμού της στρατιωτικής ενίσχυσης της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ανατολή. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με γραπτή απάντηση στη Μόσχα. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πώς εξετάζει την αντίδρασή του.
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, η Γερμανίδα ομόλογός του Ανναλένα Μπέρμποκ και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι αναμένονται στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα. Στην Ουκρανική πρωτεύουσα βρίσκεται από χθες η Καναδή υπουργός Άμυνας Ανίτα Ανάντ, για διήμερη επίσκεψη.
naftemporiki.gr