Κόσμος
Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022 12:31

Ουκρανική κρίση: Το πακέτο κυρώσεων που ετοιμάζει η Δύση κατά της Ρωσίας

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ κοντά στο να οριστικοποιήσουν ένα πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ κοντά στο να οριστικοποιήσουν ένα πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Την είδηση μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις από καλά πληροφορημένες πηγές και έγγραφα, που περιήλθαν στην κατοχή του. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν περιορισμούς στην αναχρηματοδότηση του ρωσικού κρατικού χρέους, χρηματοπιστωτικές κυρώσεις και μέτρα που αφορούν μεμονωμένα άτομα και οντότητες που έχουν στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Οι δυτικοί σύμμαχοι επεξεργάζονται επίσης σειρά εμπορικών κυρώσεων, που καλύπτουν βασικά αγαθά και τομείς.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι έχουν στενή συνεργασία εδώ και εβδομάδες προσπαθώντας να καθορίσουν τις λεπτομέρειες του πακέτου. Αυτό θα είναι πιο σκληρό, όπως σχολιάζουν πηγές στο Bloomberg, από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Αν και έχει ήδη γίνει αποδεκτό από όλους τους συμμάχους ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν σε περίπτωση εισβολής, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία ως προς το ποια άλλη αποσταθεροποιητική ρωσική κίνηση θα μπορούσε επίσης να πυροδοτήσει την εφαρμογή τους.

Το Κρεμλίνο για παράδειγμα έχει στηρίξει αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία ίσως επιλέξει μία περιορισμένης έκτασης εισβολή στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αν οι χρηματοπιστωτικές κυρώσεις τεθούν σε εφαρμογή ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας θα χάσουν την πρόσβαση σε διατραπεζικές συναλλαγές σε αμερικανικό δολάριο, όπως είναι η εκκαθάριση.

Επιπλέον τόσο τράπεζες όσο και άλλες κρατικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να δουν τα στοιχεία ενεργητικού τους να «παγώνουν», αλλά και να χάσουν εντελώς ή εν μέρει την πρόσβαση σε αγορές κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg η Γερμανία και άλλες μεγάλες οικονομίες της Δύσης έχουν ζητήσει εξαίρεση του ενεργειακού τομέα από τις όποιες κυρώσεις και προστασία των συμβολαίων φυσικού αερίου. Παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να διαφοροποιηθούν οι πηγές εφοδιασμού φυσικού αερίου της Ευρώπης – αν και αυτό έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο.

Να θυμίσουμε ότι κατόπιν εντολής του Μπάιντεν, 8.500 στρατιώτες στις Ηνωμένες Πολιτείες τέθηκαν σε αυξημένη ετοιμότητα τη Δευτέρα για να καταστεί δυνατή η ταχεία μεταφορά εάν χρειαστεί. Ο Μπάιντεν είχε τονίσει ότι ήταν ένα προληπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των μελών του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη.

Ουδείς  Αμερικανός στρατιώτης  θα σταλεί στην Ουκρανία. Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων περίπου 35.000 στη Γερμανία.

naftemporiki.gr