Πολιτιστικά
Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2007 17:08

«Πολύχρωμοι Θεοί»: Χρώματα στα αρχαία γλυπτά

Tην έκθεση με τίτλο «Πολύχρωμοι Θεοί» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου το 2004 θα φιλοξενήσει από τις 29 Ιανουαρίου έως και τις 25 Μαρτίου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η έκθεση αυτή βασίστηκε σε ιδέα που γεννήθηκε πριν από 17 χρόνια και στηρίχθηκε στις έρευνες που έκανε το Πανεπιστήμιο του Μονάχου από το 1982 σχετικά με τον επιχρωματισμό των αρχαίων γλυπτών. Παρόλο που γνωρίζαμε ότι τόσο τα αγάλματα όσο και οι ναοί των αρχαίων Ελλήνων ήταν χρωματισμένοι, δεν είχε καταστεί δυνατόν μέχρι την υλοποίηση αυτής της έκθεσης να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα της αρχικής τους όψης, η όποια είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που βλέπουμε σήμερα στους αρχαίους ναούς και στα αγάλματα που φιλοξενούνται στα μουσεία όλου του κόσμου.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 21 εκμαγεία από γνωστά αγάλματα, όπως κορμός θωρακοφόρου από την Ακρόπολη αρ. 599, κεφαλή Εφήβου της Γλυπτοθήκης του Μονάχου, η Πεπλοφόρος αρ. 679 της Ακρόπολης, ο Λέων του Λουτρακίου κ.λπ., από επιτύμβιες στήλες, όπως του Αριστίωνος, του Παραμυθίωνος κ.λπ., από αετωματικά γλυπτά, όπως εναέτιες μορφές από το ναό της Αφαίας, αλλά και η ανατολική ζωφόρος των Σιφνίων, τμήματα της «Σαρκοφάγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου» και δείγματα φυσικών χρωμάτων.

Δίπλα στα επιχρωματισμένα εκμαγεία παρουσιάζονται και 51 πρωτότυπα έργα του Μουσείου από όλες τις κατηγορίες: 29 γλυπτά, όπως αγάλματα, του καθιστού Διονύσου Γ 3711, άγαλμα λέοντος Γ 15241, η Αθηνά του Βαρβακείου Γ 129, επιτύμβιες στήλες, αναθηματικά ανάγλυφα, φατνώματα από το ναό της Αθηνάς Σουνιάδος Δ 959 και Δ 747 κ.λ.π. Επίσης, θα εκτεθούν 4 κυκλαδικά ειδώλια, όστρεο με μπλε χρώμα, καθώς και κυκλαδικά φιαλίδια με χρώμα από την Προϊστορική Συλλογή. Από τη Συλλογή των Αγγείων περιλαμβάνονται 5 λευκές λήκυθοι, 1 κρατήρας και 6 πήλινα ειδώλια της Κλασικής Εποχής.