Κόσμος
Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2007 10:28

Πολλοί νεκροί από αεροπορικό χτύπημα των Αμερικανών στη νότια Σομαλία

Πολλά είναι τα θύματα από αεροπορική επίθεση των Αμερικανών στη νότια Σομαλία εναντίον ισλαμιστών που θεωρούνται ύποπτοι για σχέσεις με την Aλ Κάιντα. Στην πρώτη αμερικανική παρέμβαση στον πόλεμο της Σομαλίας, αεροσκάφος τύπου AC-130 έπληξε αργά χθες το βράδυ χωριό που σύμφωνα με πληροφορίες αποτελούσε καταφύγιο ισλαμιστών μαχητών. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των θυμάτων.

Την επίθεση ανακοίνωσε επισήμως εκπρόσωπος της σομαλικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες πληροφορίες των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της επίθεσης ήταν το μικρό χωριό Μπαντέλ, όπου κρύβονταν οι τρομοκράτες, όπως υποστήριξε. «Πολλά πτώματα βρίσκονται στην περιοχή, όμως δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι. Η επιδρομή ήταν επιτυχημένη», πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει ναυτικές δυνάμεις κοντά στη Σομαλία, μεταξύ των πλοίων περιλαμβάνεται και το αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» που μετακινήθηκε στην περιοχή από τον Περσικό Κόλπο. Όπως προαναφέρθηκε, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από μαχητικό αεροσκάφος τύπου AC 130 που ανήκει στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων η οποία εδρεύει στο Τζιμπουτί.

Σύμφωνα με πηγή της σομαλικής κυβέρνησης, οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι μέλος της Αλ Κάιντα που διηύθυνε τις επιχειρήσεις της οργάνωσης στην ανατολική Αφρική, ήταν μεταξύ των Ισλαμιστών που είχαν καταφύγει στο χωριό. Αγνωστο παραμένει αν σκοτώθηκε κατά την αεροπορική επίθεση.