Κόσμος
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 18:49

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει διαφορετικά την Όμικρον - Τι ισχύει σε κάθε χώρα

Το κύμα της Ομικρον σαρώνει την Ευρώπη, αυτό όμως δεν σημαίνει αυστηρά μέτρα και περιορισμούς παντού. Οι διάφορες χώρες αντιμετωπίζουν την παραλλαγή του ιού πολύ διαφορετικά και ήδη αρκετές έχουν χαλαρώσει ή άρει τα περιοριστικά μέτρα 

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Το κύμα της Ομικρον σαρώνει την Ευρώπη, αυτό όμως δεν σημαίνει αυστηρά μέτρα και περιορισμούς παντού. Οι διάφορες χώρες αντιμετωπίζουν την παραλλαγή του ιού πολύ διαφορετικά και ήδη αρκετές έχουν χαλαρώσει ή άρει τα περιοριστικά μέτρα 

 

Μεγάλη Βρετανία: Οι μάσκες δεν είναι πλέον υποχρεωτικές

Στη Μεγάλη Βρετανία, ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε περίπου στο μισό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά εξακολουθεί να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Περίπου ο μισός πληθυσμός έχει λάβει ενισχυτική δόση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον το εκμεταλλεύτηκε ως ευκαιρία για να ανακοινώσει ότι όλοι οι κανόνες  που εξακολουθούσαν να ισχύουν θα καταργηθούν. Σύντομα δεν θα πρέπει να υπάρχει καραντίνα για τα άτομα που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό. Στην Αγγλία, δεν απαιτείται πλέον η χρήση μάσκας στις τάξεις και οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να εργάζονται από το σπίτι. Από τις 27 Ιανουαρίου, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να επιδεικνύουν απόδειξη εμβολιασμού όταν επισκέπτονται μουσεία ή συναυλίες. Η απαίτηση για χρήση μάσκας σε εκδηλώσεις δεν ισχύει πλέον.

Όσοι εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρειάζεται επίσης να μπαίνουν σε καραντίνα. Όλο και περισσότεροι πολιτικοί και επιστήμονες ζητούν τώρα να αντιμετωπίζεται ο κορωνοϊός σαν τη γρίπη.

Άλλα ταξιδιωτικά μέτρα θα αρθούν στις 11 Φεβρουαρίου: Από αυτήν την ημερομηνία, τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν θα χρειάζεται πλέον να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ Covid-19, πριν ή μετά την άφιξή τους στο βρετανικό έδαφος. Ο Μπόρις Τζόνσον ελπίζει επίσης να άρει την υποχρέωση απομόνωσης σε περίπτωση θετικού τεστ τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον Guardian. 

 

 Ισπανία: Ομικρον, όπως η γρίπη

Η Ισπανία σχεδιάζει επίσης να επανεξετάσει τη στρατηγική της, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Αντί να υποβάλλονται όλοι σε τεστ, θα πρέπει να γίνεται ο έλεγχος δειγματοληπτικά και θα ενισχυθεί το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.

Ο Σάντσεθ ανέφερε την επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού ως λόγο για την αλλαγή πορείας. Πάνω από το 80% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Ωστόσο, ο εμβολιασμός με ενισχυτική δόση έχει σταματήσει και η χώρα βρίσκεται στο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Δεν χρειάζεται πλέον πιστοποιητικό υγείας σε καφετέριες, παμπ, εστιατόρια ή θέατρα.Τα σχολεία δεν απαιτούν από μαθητές και καθηγητές να κάνουν τεστ.

Ωστόσο, τα κρούσματα αυξάνονται. Η επίσημη συχνότητα εμφάνισης των επτά ημερών είναι αυτή τη στιγμή 1500. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί προειδοποιούν τις αρχές να μην παίζουν με τη φωτιά.

 

Στη Δανία αίρονται τα μέτρα σε κλειστούς χώρους

«Λέμε αντίο στους περιορισμούς και καλωσορίζουμε στη ζωή όπως τη γνωρίζαμε πριν από τον κορωνοϊό», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν, ανακοινώνοντας τη συνολική άρση των περιορισμών υγείας σε εσωτερικούς χώρους. «Η σθεναρή εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα «υπερ-όπλο» και μας έχει δώσει μια σταθερή άμυνα έναντι της πανδημίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ο κορωονοϊός δεν πρέπει πλέον να θεωρείται απειλητική ασθένεια για κοινωνία», δικαίωσε ο αρχηγός. 

Από την 1η Φεβρουαρίου, το πάσο υγείας δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικό στη Δανία, όπως και η χρήση μάσκας ή το πρόωρο κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων. 

Μέχρι τώρα οι αρχές ευνοούσαν όσο το δυνατόν περισσότερο την τηλεργασία και ο αριθμός των θεατών παραμένει περιορισμένος στα 1.500 άτομα σε  μεγάλους δημόσιους χώρους.Αυτοί οι κανόνες θα αρθούν την 1η Φεβρουαρίου. 

Η μόνη εξαίρεση: περιορισμοί εισόδου στο έδαφος της Δανίας, οι οποίοι θα διατηρηθούν για τέσσερις εβδομάδες μετά την προθεσμία αυτή. Πρόκειται για τεστ ελέγχου και απομόνωσης, ανάλογα με την κατάσταση εμβολιασμού των ταξιδιωτών και τον τόπο αναχώρησής τους. Η απομόνωση για τέσσερις ημέρες σε περίπτωση θετικού τεστ θα παραμείνει ως  «συνιστώμενη»,  όπως και η χρήση μάσκας και η επίδειξη του δελτίου υγείας στο νοσοκομείο. 

 

Περιορισμοί στη Σουηδία

Η Σουηδία είναι γνωστή για τον ιδιαίτερο τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Τα κρούσματα αυξάνονται όμως από την αρχή του χρόνους, με αποτέλεσμα οι αρχές να παρατείνουν τους ισχύοντες περιορισμούς κατά δύο εβδομάδες. Ως εκ τούτου, τα μπαρ και τα εστιατόρια πρέπει να συνεχίσουν να κλείνουν στις 11 μ.μ. Το πολύ 500 άτομα μπορούν να συναντηθούν σε μεγαλύτερες αίθουσες εκδηλώσεων.Τα τεστ γίνονται μόνο εάν υπάρχουν συμπτώματα.

 

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Αυστρία

Με την εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον, η Αυστρία βιώνει νέα κρούσματα σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γερμανική κυβέρνηση έχει ταξινομήσει και πάλι την Αυστρία ως περιοχή υψηλού κινδύνου κορωνοϊού, με λίγες εξαιρέσεις.

Η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό. Θα είναι υποχρεωτικός για όλους άνω των 18 ετών από τις αρχές Φεβρουαρίου, διαφορετικά ενδέχεται να επιβληθούν πρόστιμα έως 3.600 ευρώ. Το lockdown για τους ανεμβολίαστους θα πρέπει να λήξει τη Δευτέρα, ο λόγος είναι η χαλαρή κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Όλα τα άλλα ισχύοντα μέτρα για τον Covid παραμένουν σε ισχύ προς το παρόν. Ο κανόνας 2G παραμένει σε ισχύ σε πολλούς δημόσιους χώρους, όπως εγκαταστάσεις αναψυχής και σε εκδηλώσεις.Σε ισχύ παραμένει και η απαγόρευση κυκλοφορίας στη γαστρονομία στις 10 το βράδυ.

 

Ολλανδία: Χαλάρωση παρά τα υψηλά νούμερα

Η Ολλανδία παλεύει με ένα σκληρό κύμα της Ομικρον. Ωστόσο, η χώρα κάνει ένα βήμα προς την ομαλότητα. Μετά από πέντε εβδομάδες, τα εστιατόρια, οι παμπ, τα θέατρα, τα μουσεία και οι κινηματογράφοι επιτρέπεται να ανοίγουν ξανά - καθημερινά μέχρι τις 10 μ.μ. Στα γήπεδα ποδοσφαίρου επιτρέπεται επίσης περιορισμένος αριθμός θεατών.

Το lockdown, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ από τις 19 Δεκεμβρίου, έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στη χώρα. Σε ορισμένες ολλανδικές πόλεις, τα καφέ άνοιξαν παρά την απαγόρευση. Παραμένουν σε ισχύ, οι περιορισμοί στη δημόσια ζωή, όπως η υποχρέωση να φορούν μάσκες ή το υγειονομικό διαβατήριο, με το οποίο οι επισκέπτες πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν ελεγχθεί, εμβολιαστεί ή αναρρώσει.

 

 Στην Ιρλανδία, οι περισσότεροι περιορισμοί έχουν λήξει

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν ανακοίνωσε την άρση των περισσότερων  περιορισμών κατά του Covid-19, από το Σάββατο, ενόψει της βελτίωσης της κατάστασης στην υγεία. «Ξεπεράσαμε την καταιγίδα Ομικρον», τόνισε ο Μάρτιν απευθυνόμενος στους Ιρλανδούς. Ως εκ τούτου, «δεν δικαιολογείται πλέον να διατηρούμε τους περισσότερους από τους περιορισμούς». 

Από τις 22 Ιανουαρίου, οι παμπ και τα εστιατόρια μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά κανονικά, χωρίς να χρειαστεί να κλείσουν νωρίτερα λόγω της πανδημίας. Αυτές οι εγκαταστάσεις, μαζί με τους κινηματογράφους και τα θέατρα, έπρεπε μέχρι τότε να κλείσουν στις 8 μ.μ

Οι ντισκοτέκ μπόρεσαν επίσης να ανοίξουν ξανά και δεν απαιτείται πλέον η κάρτα υγείας για την είσοδο σε χώρους αναψυχής. Οι περιορισμοί στις κατ' οίκον επισκέψεις έχουν επίσης αρθεί, όπως και οι μετρήσεις για εκδηλώσεις τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, αναφέρουν οι Ιρλανδικές αρχές. Η σταδιακή, κανονική επιστροφή στην εργασία είναι επίσης δυνατή από τη Δευτέρα. 

Ορισμένα μέτρα παραμένουν σε ισχύ έως τις 28 Φεβρουαρίου, όπως η υποχρέωση χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή στα καταστήματα, καθώς και μέτρα προστασίας σε σχολεία και χώρους υποδοχής μικρών παιδιών.

 

Επίπεδα ρεκόρ στην Πολωνία

Στην Πολωνία, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφτασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Περισσότερα από 50.000 νέα κρούσματα προστέθηκαν μέσα σε 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας. Αυτό είναι το υψηλότερο από την έναρξη της πανδημίας.

 Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κανονισμοί στην Πολωνία που να επιτρέπουν στους υπευθύνους εστιατορίων, ξενοδοχείων και καταστημάτων να ελέγχουν την κατάσταση εμβολιασμού των πελατών τους. Ούτε στην Πολωνία υπάρχουν κανονισμοί 2G ή 3G. Το κυβερνών κόμμα PiS δυσκολεύεται να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα, καθώς στηρίζεται και στις ψήφους βουλευτών, που είναι αντίθετοι στον εμβολιασμό.

Λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων, η Πολωνία επιστρέφει στη διαδικτυακή διδασκαλία στα σχολεία. Η Πολωνία έχει ποσοστό εμβολιασμού περίπου 57%, γεγονός που την τοποθετεί πολύ κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.

 

Γερμανία: Πάνω από 200.000 κρούσματα την ημέρα.

Στη Γερμανία,ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και η επίπτωση των επτά ημερών έφτασε ξανά σε νέα υψηλά: Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας στη Γερμανία και ακριβώς δύο χρόνια μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ,περισσότερα από 200.000 νέα  κρούσματα αναφέρθηκαν στις υγειονομικές αρχές μέσα σε μία ημέρα. Το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) κατέγραψε χθες 203.136 νέα κρούσματα. Ενδεχόμενη χαλάρωση των περιορισμών θα υπάρξει μόνο μετά την "Όμικρον" και μόνο εφόσον είναι βέβαιο ότι το σύστημα Υγείας δεν κινδυνεύει με υπερφόρτωση.

 

Γαλλία :428.008 νέα κρούσματα την ημέρα

Πάνω από 428.000 κρούσματα εντοπίστηκαν στη Γαλλία μέσα σε 24 ώρες, έναντι 501.635 την προηγούμενη ημέρα. Το υπουργείο Εθνικής Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να επωφελούνται από δέκα δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ το μήνα.

 

Ιταλία: χαλάρωση των μέτρων για τους ταξιδιώτες

Η Ιταλία θα χαλαρώσει τους περιορισμούς κατά του Covid για ταξιδιώτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Φεβρουάριο, απαιτώντας απόδειξη εμβολιασμού, πρόσφατη ανρρωσηή αρνητικό τεστ, αλλά όχι πλέον την υποχρέωση καραντίνας.