Είναι μια από τις αποκαλούμενες «ενδιάμεσες» μαύρες τρύπες που μάθαμε την ύπαρξη τους πολύ πρόσφατα.
Όταν σε μια οικογένεια ζώων ανακαλύπτεται κάποιο άγνωστο μέχρι τώρα είδος οι ειδικοί αναφέρουν το νέο είδος ως ένα «χαμένο κρίκο» στο δέντρο της εξέλιξης αυτών των ζώων. Μια σειρά από δεδομένα οδήγησαν πρόσφατα τους επιστήμονες στη διαπίστωση ότι υπάρχει ένα άγνωστο είδος μαύρης τρύπας το οποίο χαρακτηρίζεται ως «χαμένος κρίκος» σε αυτά τα μυστηριώδη κοσμικά σώματα.
Ονομάστηκαν «ενδιάμεσες» μαύρες τρύπες αφού σύμφωνα με την θεωρία η μάζα τους είναι πολύ μικρότερη από αυτές στα κέντρα των γαλαξιών αλλά μεγαλύτερη από τη μάζα των μαύρων τρυπών που σχηματίζονται μετά από αστρικές εκρήξεις σουπερνόβα. Μια ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ότι αυτές οι ενδιάμεσες μαύρες τρύπες αποτελούν το πρώιμο στάδιο μιας μελλοντικής υπερμεγέθους μαύρης τρύπας με μάζα εκατομμύρια ή ακόμη και δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.
Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal» ερευνητές στις ΗΠΑ παρουσιάζουν την ανακάλυψη τους. Μελετώντας δεδομένα του τηλεσκοπίου Gemini North στη Χαβάη οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στο αστρικό σμήνος B023-G078 που βρίσκεται στο γαλαξία της Ανδρομέδας υπάρχει μια μαύρη τρύπα με μάζα 100 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι υπολόγισαν την μάζα της μαύρης τρύπας μελετώντας την κίνηση της κοσμικής ύλης (σκόνη, αέρια) γύρω από αυτή. «Η ανακάλυψη αυτής της μαύρης τρύπας συμπληρώνει το κενό ανάμεσα στις πολύ μικρές και τις πολύ μεγάλες μαύρες τρύπες. Πιστεύαμε ότι υπάρχουν τέτοιου είδους μαύρες τρύπες αλλά δεν είχαμε κάποια απόδειξη της ύπαρξης τους. Νομίζω ότι καταφέραμε επιτέλους να εντοπίσουμε μια από αυτές. Πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση μαύρης τρύπας.» αναφέρει ο Ανίλ Σεθ, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Γιούτα επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί όπως είναι ευνόητο θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην κοσμολογία και την κατανόηση του Σύμπαντος γενικότερα.