Τεχνολογία-Επιστήμη
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 11:20

Η Ανταρκτική είναι ο μεγαλύτερος «μαγνήτης» μετεωριτών στη Γη

Νέα μελέτη κάνει λόγο για ύπαρξη εκατοντάδων χιλιάδων μετεωριτών στην παγωμένη ήπειρο.

Είναι γνωστό ότι όπως σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη έτσι και στην Ανταρκτική πέφτουν μετεωρίτες. Μάλιστα στην Ανταρκτική οι μετεωρίτες λόγω των τοπικών συνθηκών διατηρούνται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι στις άλλες περιοχές της Γης και άρα οι επιστήμονες μπορεί θεωρητικά τουλάχιστον να εντοπίσουν περισσότερα και πιο σημαντικά στοιχεία από ότι σε μετεωρίτες που εντοπίζονται αλλού.

Επιπλέον η ανεύρεση μετεωριτών είναι πιο εύκολη αφού τα συνήθως σκουρόχρωμα πετρώματα ξεχωρίζουν μέσα στο απόλυτα λευκό τοπίο. Για αυτό τον λόγο οργανώνονται συχνά αποστολές εντοπισμού μετεωριτών στην Ανταρκτική και μάλιστα υπολογίζεται ότι το 70% των μετεωριτών που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα προέρχονται από την παγωμένη ήπειρο.

Βέβαια η εξερεύνηση της Ανταρκτικής όπου επικρατούν κατά βάση ακραία καιρικά φαινόμενα για τον εντοπισμό μετεωριτών δεν είναι μια απλή διαδικασία. Ομάδα ερευνητών από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών πραγματοποίησε μια νέα μελέτη χρησιμοποιώντας προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που ανέλυαν δορυφορικά δεδομένα παρατηρήσεων στην επιφάνεια της Ανταρκτικής. Πρόκειται για δεδομένα από οπτικές και θερμικές κάμερες, ραντάρ καθώς και δεδομένα από γεωγραφικά και γεωλογικά δεδομένα κάθε περιοχής.  

 Από τη μελέτη προέκυψαν δύο πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα που έχουν να κάνουν με τις περιοχές της Ανταρκτικής που είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν μετεωρίτες αλλά και με τον αριθμό τους. Τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης υπέδειξαν 600 σημεία στα οποία οι πιθανότητες παρουσίας μετεωριτών είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

«Εντοπίσαμε κάποιες ανεξερεύνητες ακόμη περιοχές που φαίνεται ότι είναι πολλά υποσχόμενες για τον εντοπισμό μετεωριτών» αναφέρει η Βερόνικα Τόλενααρ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματα της μελέτης της στην επιθεώρηση «Science Advances». Το εύρημα που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι αυτό που κάνει λόγο για ύπαρξη περίπου 300 χιλιάδων μετεωριτών που βρίσκονται στην επιφάνεια της Ανταρκτικής οι οποίοι είναι στη διάθεση των επιστημόνων για μελέτη αν φυσικά καταφέρουν να τους εντοπίσουν.