Πολιτική
Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2007 16:38

Πολιτιστική χορηγία - Διεύρυνση φοροαπαλλαγής και στις αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες

Αρχίζει το απόγευμα στη Βουλή, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις χορηγίες στον τομέα του Πολιτισμού, η ψήφιση του οποίου αναμένεται αύριο το βράδυ.

Με το ν/σ διαμορφώνεται για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο χορηγιών για τον τομέα του πολιτισμού, δίνοντας τη δυνατότητα σε φορείς που ασκούν πολιτιστική δραστηριότητα, να ενισχυθούν και με ιδιωτικά κεφάλαια και μάλιστα με φοροαπαλλαγή των 2/3 του ποσού που θα προσφέρεται ως χορηγία.

Πιο συγκεκριμένα, το χρηματικό ποσό ή η αξία της παροχής που προσφέρεται ως πολιτιστική χορηγία, εκπίπτει σε ποσοστό δύο τρίτων του ποσού της χορηγίας (66%) από το ακαθάριστο εισόδημα του φορολογούμενου ή τα ακαθάριστα εισοδήματα της επιχείρησης που διενήργησε τη χορηγία,

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, Γιώργο Βουλγαράκη, στο σχέδιο νόμου έχουν συμπεριληφθεί όλες οι παρατηρήσεις που έγιναν από φορείς και κόμματα, προκειμένου το νομοσχέδιο να μην είναι γραφειοκρατικό και χρονοβόρο (χαρακτηρισμοί με τους οποίους σχολιάστηκε), «αλλά να λειτουργεί ως κορυφαία νομοθετική παρέμβαση», όπως τόνισε ο υπουργός.

Βάσει των παρατηρήσεων, προβλέπεται, η διεύρυνση της φορο-απαλλαγής και στις αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, η κατάθεση της χορηγίας στο γραφείο του υπουργού (για να αποφεύγεται η γραφειοκρατική διαδικασία) και η συνεδρίαση του Συμβουλίου Χορηγιών κάθε 15 ημέρες (αρχικά προβλεπόταν κάθε δύο μήνες).

Στη Βουλή και τρεις τροπολογίες

Ο κ. Βουλγαράκης ανακοίνωσε ακόμη, τρεις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί ή πρόκειται να κατατεθούν στο επόμενο διάστημα προς ψήφιση από το Κοινοβουλευτικό Σώμα. Με τις τροπολογίες αυτές προβλέπεται:

- Η μεταφορά εξ ολοκλήρου στο υπουργείο Πολιτισμού της εποπτείας του Φεστιβάλ Αθηνών (μέχρι σήμερα ήταν τριχοτομημένο, στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Πολιτισμού)

- Η οριστική ρύθμιση του καθεστώτος των εκτάκτων από το «Ταμείο Διαχείρισης πιστώσεων Αρχαιολογικών έργων» που μεταφέρονται σε οργανικές θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού και η πληρωμή τους από τον τακτικό προϋπολογισμό

- Η πρόσληψη ωρομισθίων υπαλλήλων σε αρχαιολογικές Εφορείες και ανασκαφές, από το γραφείο του υπουργού. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε στο υπουργείο Πολιτισμού, σαφής αριθμός ωρομίσθιων υπαλλήλων.

Την ερχόμενη Πέμπτη εξάλλου, ξεκινά συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου περί Πνευματικών Δικαιωμάτων.