Αφιερώματα
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022 10:54

Τα νέα μέτρα να μη γίνουν η καταστροφή ενός κλάδου

Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Naftemporiki Society 

Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου
Πρόεδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Ο ΝΕΟΣ χρόνος μπήκε όπως κύλησε σχεδόν όλο το 2021. Με μέτρα που από τη μία στοχεύουν στην προστασία της δημόσιας υγείας, από την άλλη όμως προκαλούν επιπλέον προβλήματα στις επιχειρήσεις κλάδων που έχουν πληγεί βαρύτατα από τις συνέπειες της πανδημίας.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ορθά αποφάσισε να αυξήσει τους περιορισμούς ώστε να μειώσει την κινητικότητα και τον συνωστισμό των πολιτών, με στόχο να σταματήσει τη μετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον. Ως επιμελητηριακή και επιχειρηματική κοινότητα είμαστε σύμφωνοι σε κάθε μέτρο που προστατεύει την υγεία όλων μας. Επειδή όμως αυτά τα μέτρα έχουν και κάποιο αντίκτυπο στη λειτουργία των επιχειρήσεων, θεωρούμε ότι μαζί με την εφαρμογή τους θα έπρεπε να εφαρμόζονται παράλληλα στοχευμένα μέτρα στήριξης όσων πλήττονται.

ΕΙΔΙΚΑ ο κλάδος της εστίασης και γενικότερα της διασκέδασης, είναι από αυτούς που έχουν χάσει μεγάλο μέρος του τζίρου τους καθώς για μήνες τα περισσότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ήταν κλειστά με κρατική εντολή. Υποτίθεται ότι ένα μέρος της ζημιάς που είχαν υποστεί οι επιχειρήσεις του κλάδου όλο το προηγούμενο διάστημα θα καλυπτόταν από την αυξημένη κίνηση κατά την εορταστική περίοδο. Όχι μόνο δεν έγινε αυτό όμως, αλλά υφίστανται ακόμα βαρύτερο πλήγμα. Γιατί όταν λέει η Πολιτεία πως θα λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο και χωρίς μουσική, είναι σαν να λέει ότι θα παραμείνουν κλειστά. Είναι πάρα πολλές οι επιχειρήσεις που λειτουργούν κυρίως με ορθίους και βέβαια στηρίζονται στη μουσική.

ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι η εφαρμογή κάποιων μέτρων, αλλά ότι δεν υπήρξε μέριμνα για το πώς θα στηριχθούν αυτές οι επιχειρήσεις. Ειδικά σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο που οι ανάγκες είναι αυξημένες, η κατανάλωση έχει μειωθεί, οι πανδημικές οφειλές τους ασκούν ασφυκτικές πιέσεις και τα λειτουργικά κόστη έχουν ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ αναμένεται και περαιτέρω άνοδος λόγω του κύματος των ανατιμήσεων στην ενέργεια που επηρεάζει πλέον σχεδόν κάθε συναλλαγή.

ΕΙΝΑΙ απόλυτη ανάγκη, λοιπόν, να σχηματιστεί ένα δίχτυ προστασίας για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν και πλήττονται μετά και τα νέα μέτρα. Ως επιμελητηριακή κοινότητα θεωρούμε αναγκαία για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος την κατάργηση της επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, την αποπληρωμή διαφόρων οικονομικών υποχρεώσεων σε μεταγενέστερο χρόνο, τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά τους, καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ. Και αυτά τα μέτρα πρέπει να ληφθούν τώρα. Οι εβδομάδες που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα ισχύσουν τα νέα μέτρα, είναι αρκετές για να τινάξουν στον αέρα οποιονδήποτε επιχειρηματικό προγραμματισμό και να σταθούν αιτία για την καταστροφή ενός ολόκληρου κλάδου.