Βρετανοί ειδικοί προειδοποιούν πως περίπου 22.500 τοποθεσίες αρχαιολογικής σπουδαιότητας στη Βρετανία βρίσκονται υπό την απειλή της κλιματικής κρίσης.
Βρετανοί ειδικοί προειδοποιούν πως περίπου 22.500 τοποθεσίες αρχαιολογικής σπουδαιότητας στη Βρετανία βρίσκονται υπό την απειλή της κλιματικής κρίσης.
Καθώς τα καιρικά μοτίβα αλλάζουν δραστικά, τα ακόμη θαμμένα τεχνουργήματα που περιέχουν θα μπορούσαν να καταστραφούν, σύμφωνα με τον Δρ Andrew Birley, τη Dr Gillian Taylor του Πανεπιστημίου Teesside και τη Dr Rosie Everett του Πανεπιστημίου Northumbria.
Χάρη στην τύρφη που περιέχει πολύ λίγο οξυγόνο, οργανικά υλικά όπως το ξύλο, το δέρμα, τα υφάσματα και ακόμη, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανθρώπινη σάρκα δεν σαπίζουν. Έτσι, αντικείμενα της αρχαιότητας μπορούν ακόμα να ανακαλυφθούν.
Το πιο διάσημο εύρημα ήταν ο Lindow Man, ένα διατηρημένο σώμα ανθρώπου που πιστεύεται ότι είναι από την Εποχή του Σιδήρου, το οποίο ανακαλύφθηκε σε τύρφη στο Cheshire της Βορειοδυτικής Αγγλίας το 1984. Ακόμη και τα εσωτερικά όργανα του άνδρα ήταν τόσο καλά διατηρημένα, ώστε οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν ποιο ήταν το τελευταίο του γεύμα.
Μιλώντας στο BBC o Dr Birley, επικεφαλής αρχαιολόγος στο Magna, τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει το καταστροφικό της έργο. «Εάν χάσουμε αρχαιολογικές τοποθεσίες όπως αυτή, θα χάσουμε την άμεση σύνδεση με ανθρώπους που ζούσαν στο νησί πριν από 2.000 χρόνια» τόνισε. «Χάνουμε την ευκαιρία να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για αυτούς. Και χάνουμε μέρος της κληρονομιάς και της ιστορίας μας».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg