Πολιτική
Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2007 14:48

Χρυσοχοΐδης: Είμαστε υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων

Aρχισε σήμερα στη Βουλή η συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, κατά την οποία θα συζητηθεί η τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, τόνισε πως η αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν σημαίνει εμπορευματοποίηση της Παιδείας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υιοθετηθούν κάποια από τα μέτρα που προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία. «Εμείς σας εμπιστευόμαστε, αν ο λαός σας επιλέξει για κυβέρνηση στις εκλογές και σας δίνουμε την ψήφο μας να διατυπώσετε το τελικο κείμενο για το άρθρο 16 χωρίς να υποκύπτετε σε πειρασμούς μικροκομματικής λογικής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών κοινωφελών πανεπιστημίων και υπέρ της αναβάθμισης των δημοσίων πανεπιστημίων, καλώντας την κυβέρνηση να αποδείξει την ειλικρίνεια των προθέσεών της για συναίνεση, υιοθετώντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ τόσο για το άρθρο 16, όσο και γενικότερα για την Παιδεία. Όπως διευκρίνισε, το κόμμα του θέλει τα ιδιωτικά «κοινωφελή, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» να λειτουργούν συμπληρωματικά σε σχέση με τα δημόσια, ενώ η ΝΔ επιθυμεί την συνύπαρξη «δύο παράλληλων κόσμων που θα λειτουργούν ανταγωνιστικά»: Από τη μία ο κόσμος της δημόσιας εκπαίδευσης με ασφυκτικό τον έλεγχό της από το υπουργείο Παιδείας και από την άλλη ο κόσμος των ιδιωτικών πανεπιστημίων, με ελάχιστες εγγυήσεις, σημειωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος σημείωσε πως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στηρίζουν την εισαγωγή της λογικής της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πως για ψηφοθηρικούς λόγους και μόνον, εκθειάζουν στα λόγια το δημόσιο χαρακτήρα της.

Σύμφωνα με τον κ.Σκυλλάκο, δεν είναι το κρατικό μονοπώλιο που ευθύνεται για την κακή κατάσταση των Πανεπιστημίων,αλλά οι εφαρμοσθείσες πολιτικές - και προέβλεψε πως η εισαγωγή της επιχειρηματικής λογικής θα την επιδεινώσει έτι περαιτέρω.

Για τεράστια πολιτική ευθύνη όσων ψηφίσουν την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και θ’ ανοίξουν –όπως είπε- το δρόμο στην εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού και εισηγητής στην Αναθεώρηση του Συντάγματος, Φώτης Κουβέλης. Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι απουσιάζουν από τη συζήτηση οι εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας. «Είναι απαράδεκτο για μικρότερα ζητήματα η Βουλή να έχει ακροάσεις εκπροσώπων των συλλογικών φορέων και σ’ αυτή την κορυφαία διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος να απουσιάζει η πανεπιστημιακή κοινότητα», τόνισε.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά έχουν κοινή πρόταση για τη συνταγματική δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΝ σημειώνοντας ότι ψευδώνυμα προβάλλεται από τα δύο μεγάλα κόμματα ο όρος «μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».

Τέλος ο κ. Κουβέλης κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσουν την αναθεώρηση του άρθρου 16 και «να μη δώσουν άνευ όρων εξουσιοδότηση στην κυβερνητική πλειοψηφία που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές και η οποία θα προσδιορίσει, όπως αυτή θα θέλει, στη νέα Βουλή, το περιεχόμενο του άρθρου 16 του Συντάγματος».