Πολιτική
Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2007 19:13

Πυκνώνουν οι φωνές στο ΠΑΣΟΚ κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16

Πυκνώνουν οι φωνές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμμένει στην αναθεώρηση με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών από την επόμενη Βουλή, κατηγορηματικό «όχι» από τον Κίμωνα Κουλούρη, και τον Σωκράτη Κοσμίδη, ενώ ο Ανδρέας Λοβέδρος σε συνέντευξη του στον Ρ/Σ Αlpha τόνισε ότι «η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας θέλει αλλαγές που να την αφορούν, όχι αλλαγές που να αφορούν τις επιχειρήσεις. Αυτό είναι άλλο θέμα... Παλιά υπήρχαν δωρητές. Το Πάντειο Πανεπιστήμιο είναι δωρεά του Πάντου, το 1930 που πέθανε ο άνθρωπος. Αυτό ήταν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ίδρυμα - κληροδότημα, μετετράπη σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου στη δεκαετία νομίζω του '30. Έγινε Πανεπιστήμιο με νόμο μετά τη μεταπολίτευση.

Προσέξτε: Ένας δωρητής τώρα, ένας πολυεκατομμυριούχος που θέλει να ευεργετήσει την πατρίδα του, θα πει: Θα κάνω εγώ κληροδότημα για να λειτουργήσει όπως τα δημόσια Πανεπιστήμια; Δεν το κάνω. Και δε θα έχει άδικο. Θέλουμε λοιπόν -και αυτή είναι η δική μου πρόταση- με την ευκαιρία αυτής της αλλαγής να μπορούσαμε, κάνοντας μια καινούργια συνταγματική βάση για τα νομικά πρόσωπα του Πανεπιστημίου όπως είναι σήμερα, για τα Ιδρύματα που θέλουμε να γίνουν αρκετά, καλά, σοβαρά, να είναι απελευθερωμένα από αυτό το γραφειοκρατικό σύνδρομο που σήμερα τα διέπει... Εγώ λέω λοιπόν, με την αλλαγή του Συντάγματος, «ναι» στην απελευθέρωση αυτών των δωρητών ή και στην απελευθέρωση του Πανεπιστημίου του δημοσίου όπως είναι σήμερα, από τα δεσμά της γραφειοκρατίας. Γι' αυτό, άλλωστε, και έχω πει ότι το 16 πρέπει να αλλάξει.

Η αλλαγή όμως, όπως, προαλείφεται τώρα στοχεύει να δημιουργήσει τη βάση για τη δημιουργία κερδοσκοπικών στην πράξη Ιδρυμάτων και τη μετατροπή της εκπαίδευσης από αγαθό δημόσιο, ανεξαρτήτως ποιος το παρέχει, σε εμπόρευμα. Αυτή η μεταρρύθμιση με βρίσκει απέναντι. Και δε θα στέρξω με τον οποιοδήποτε τρόπο, είτε με τα επιχειρήματά μου είτε αργότερα, όταν έρθει η ώρα της τοποθέτησης. Γιατί σήμερα αναζητούμε λύσεις στη Βουλή, δεν ψηφίζουμε... Θα αντιταχθώ σε συγκεκριμένες απόπειρες που είναι έτοιμες να μετατρέψουν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών σε Πανεπιστήμια με μαγικό ραβδάκι, πτυχίο που κοστίζει 40.000 ευρώ, εμπόρευμα την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου απαντώντας σε ερωτήσεις διευκρίνησε ότι ο όρος που χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ, όπως αυτός περιλαμβάνεται στην πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που κατέθεσε στη Βουλή είναι μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Διευκρίνησε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της νομικής μορφής των πανεπιστημίων τα οποία θα διατηρήσουν τη μορφή του νομικού προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι το θέμα είναι «κατά πόσο μπορούμε να πάμε τώρα στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και να εμπιστευθούμε τη Ν.Δ. που έχει άλλους σκοπούς και, αν πετύχει την αναθεώρηση, τίποτα δεν την εμποδίζει να προχωρήσει στη υλοποίηση του στόχου της που είναι τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Εκεί ακριβώς υπάρχει και η ένσταση που διατυπώνεται για το κατά πόσο θα πρέπει να ψηφίσουμε τώρα αυτή την υπόθεση και όχι μετά τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία, που πρέπει να προηγηθεί, ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε, με ποιους όρους θα αναβαθμιστεί η δημόσια παιδεία, που είναι και το ζητούμενο για μας».