Κόσμος
Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 18:07

Τετραμερείς συνομιλίες στο Παρίσι για την Ουκρανία

Πολιτικοί σύμβουλοι από τις τέσσερις χώρες του «σχήματος της Νορμανδίας», τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, θα συναντηθούν στο Παρίσι στις 25 Ιανουαρίου για συνομιλίες με αντικείμενη την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε σήμερα μια πηγή της ρωσικής κυβέρνησης.

Πολιτικοί σύμβουλοι από τις τέσσερις χώρες του «σχήματος της Νορμανδίας», τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, θα συναντηθούν στο Παρίσι στις 25 Ιανουαρίου για συνομιλίες με αντικείμενη την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε σήμερα μια πηγή της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού διαπραγματευτή Άντριι Γέρμακ, επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζεται μια συνάντηση στο Παρίσι, αλλά είπε ότι η ημερομηνία που έχει οριστεί είναι η 26η Ιανουαρίου.

Οι συνομιλίες αυτές έρχονται σε μια περίοδο υψηλής έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Οι δυτικές χώρες ανησυχούν για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα και προειδοποιούν τη Μόσχα ότι θα υποστεί σοβαρές οικονομικές συνέπειες εάν εισβάλει στη γειτονική χώρα. Η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει μια εισβολή αλλά ζητά νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Οι τετραμερείς συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας έχουν ως στόχο να τερματιστεί η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας, ο Ντμίτρι Κόζακ, θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Παρισιού, πρόσθεσε η πηγή την οποία επικαλείται το Reuters.

Ο Κόζακ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η συνάντηση του κουαρτέτου επρόκειτο να γίνει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

«Παράθυρο εκτόνωσης» από τη συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας τερμάτισαν τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου αναφορικά με τις απαιτήσεις της Μόσχας σχετικά με την Ουκρανία, συμφωνώντας να συνεχίσουν τη διπλωματία. Έτσι η συνάντηση για πολλούς θεωρείται ότι δημιούργησε ένα μικρό παράθυρο για εκτόνωση της έντασης, εν μέσω αυξημένων κινδύνων σύγκρουσης στην καρδιά της Ευρώπης.

Η συνάντηση μεταξύ του Άντονι Μπλίνκεν και του Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή ήταν η τελευταία διπλωματική πρωτοβουλία που αποσκοπούσε να αποτρέψει τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία. 

Μετά τις συνομιλίες, ο Μπλίνκεν προειδοποίησε για «ταχεία, σοβαρή» απάντηση εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δεδομένου ότι έχει συγκεντρώσει στρατεύματα κοντά στα σύνορά της. Ειδικότερα, η Ρωσία συγκέντρωσε μεγάλη ένοπλη δύναμη στα σύνορά της με την Ουκρανία και έστειλε στρατεύματα και τεθωρακισμένα στη Λευκορωσία, στα βόρεια της Ουκρανίας, για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 10 Φεβρουαρίου.

Ο Λαβρόφ δήλωσε από την πλευρά του ότι η Μόσχα εξακολουθεί να περιμένει γραπτή απάντηση σχετικά με τις ανησυχίες της για την ασφάλεια. Ειδικότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας που θα εμπόδιζαν την Ουκρανία να ενταχθεί ποτέ στον ΝΑΤΟ και θα απαιτούσαν από τη συμμαχία να επαναφέρει τις δυνάμεις της στις θέσεις που κατείχαν το 1997, πριν τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν απορρίψει αυτές τις απαιτήσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters