Απόψεις
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 07:54

Η σβούρα της ακρίβειας

«Σε ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ μόνο στο ψωμί το κόστος ανέρχεται σε 140 εκατ. τον χρόνο. Πρέπει να είμαστε σοβαροί» δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ στην ΕΡΤ. 
Το καταλάβαμε. Είναι υψηλό το δημοσιονομικό κόστος της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

«Σε ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ μόνο στο ψωμί το κόστος ανέρχεται σε 140 εκατ. τον χρόνο. Πρέπει να είμαστε σοβαροί» δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ στην ΕΡΤ. 
Το καταλάβαμε. Είναι υψηλό το δημοσιονομικό κόστος της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. 

Το καταλάβαμε. «Η ακρίβεια αυτή τη στιγμή είναι κατά κύριο λόγο εισαγόμενη», τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, και «δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να μειωθούν οι τιμές». Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι οι «χρηματιές». Θυμάμαι το μακρινό 2013 ότι σχετική ανακάλυψη έκαναν Αυστραλοί ερευνητές. Στα φύλλα ευκαλύπτων σε ύψος δέκα μέτρων πάνω από το έδαφος βρήκαν άφθονα σωματίδια χρυσού, εκτιμώντας την ύπαρξη κοιτασμάτων πολλά μέτρα κάτω από την επιφάνεια, απ’ όπου μέσω των ριζών ανεβαίνουν μέχρι τα φύλλα, αν και σε μικρές ποσότητες.
Δεν έχει ψωμί, ακόμη, η ανακάλυψη αυτή. Επίδραση μηδενική. 
Ο κ. Σκυλακάκης ψύχραιμος. Δεν είναι σαν τον παππού του «θυμώδης και καυγατζής». 

Τον υπουργό Εσωτερικών στην προδικτατορική κυβέρνηση Μεταξά είχε περιλάβει ο Αλέκος Σακελλάριος στις επιθεωρήσεις και είναι πολύ ενδιαφέρουσα μία από τις δημοσιογραφικές του αναμνήσεις, την οποία αλίευσα από το pasatempo.wordpress.com.
Έχει ψωμί και συμπίεση των αναγκών. 

Σε μία επιθεώρηση το καλοκαίρι του 1936 στο «Περοκέ», με τον τίτλο «Σβούρα», το νούμερο μετά τα στιχάκια της έναρξης ήταν για τον υπουργό. «Για λόγους λιτότητος -από τότε μας κυνηγάει αυτή η αναθεματισμένη λιτότης- είχε εκδώσει μια διαταγή, που απαγόρευε στους φούρνους να πουλάνε φρέσκο ψωμί. Κατά τη γνώμη του Σκυλακάκη, το φρέσκο τρωγότανε εύκολα. Ενώ το μπαγιάτικο φτούραγε περισσότερο. Έτσι, οι φούρνοι ήταν υποχρεωμένοι να πουλάνε ψωμί τουλάχιστον της προηγουμένης». 
Το θέμα προσφερόταν για σάτιρα. «Μας καταργείς το φρέσκο το ψωμί/Γιατί; Γιατί; Γιατί;/Όλους μας στέλνεις στα νησιά γραμμή/Γιατί; Γιατί; Γιατί;/Με το ψωμί και νόμους χίλιους/Όλους μας έκανες δυσκοίλιους».

Η επιθεώρηση κόπηκε. Η λιτότητα πάλι, όχι. 
Η ακρίβεια σήμερα έρχεται σε δόσεις και καθώς ό,τι ακριβαίνει σπανίως φθηναίνει κουρντίζονται επιπτώσεις.