Πολιτική
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2007 08:44

Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ και η ανακοίνωση διεξαγωγής τακτικού συνεδρίου στις αρχές Ιουλίου, η υπόθεση των φυγόστρατων και η σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των τραπεζών Πειραιώς και Marfin είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δουλειά και κατάρτιση για 40.000 νέους. Το πρόγραμμα που ανακοίνωσαν το υπουργείο Απασχόλησης και ο ΟΑΕΔ.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αλλάζουν όλα στη Νέα Δημοκρατία. Ο Κώστας Καραμανλής δημιουργεί το κόμμα του μέλλοντος.

* Η ΑΥΓΗ: Σταυροφορία ολέθρου του Τζορτζ Μπους. Επιπλέον 21.500 στρατιώτες και συνέχεια της κατοχής στο Ιράκ.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Σε τροχιά εκλογών η κυβέρνηση. Ο Καραμανλής κατεβάζει το βαρύ πυροβολικό σε Αθήνα, Υπόλοιπο Αττικής και Μεσσηνία.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο Καραμανλής οριοθέτησε τις εκλογές με αναγγελία συνεδρίου, επιφυλακή στη ΝΔ.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Συνέδριο "φρένο" στην εκλογολογία. Τριπλό μήνυμα Καραμανλή, με άξονα το σεβασμό στους θεσμούς.

* ΕΘΝΟΣ: Τίναξαν την μπάνκα στον αέρα. Μάχη Πειραιώς - MARFIN για την ηγεμονία στο τραπεζικό τοπίο.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ αποφάσισε χθες συνέδριο το καλοκαίρι και "αναγκαστικά"... ΑΤΑ οι εκλογές μέχρι να πέσουν τα κίτρινα φύλλα.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κρίση στο Αιγαίο φοβάται η Αθήνα. Η Ντόρα Μπακογιάννη σε τηλεοπτική συνέντευξη δεν έκρυψε τις ανησυχίες της.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ελληνο-αραβικός πόλεμος. Πόκερ δισεκατομμυρίων ευρώ με χτυπήματα και δημόσιες προσφορές.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φτου κι απ' την Αρχή. Κρυφτούλι με τα ονόματα για τις μαϊμού απαλλαγές.

* ΕΣΤΙΑ: Η συναίνεσις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να παραμερισθούν οι αριστερές αγκυλώσεις.

* ESPRESSO: Τρελός έρωτας δεσπότη με τον άτακτο διάκο του! Σκηνές απείρου κάλλους σε μητρόπολη της Β. Ελλάδας.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ξέσπασε πόλεμος Marfin και Πειραιώς. Αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Αποστάσεις από τον αντισυνταγματάρχη... κράτησε ο Ευ. Μεϊμαράκης. Εμμέσως "χρέωσε" την ευθύνη της προαγωγής στον Σπ. Σπηλιωτόπουλο.

* ΤΑ ΝΕΑ: Πόλεμος δισ. για νέα υπερ-τράπεζα. ¶γρια κόντρα Πειραιώς - Marfin.

* Η ΝΙΚΗ: Εκλογική παραπλάνηση από Καραμανλή. Ανακοινώνει συνέδριο ενώ ετοιμάζει κάλπες.

* ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13: Δώστε τα ονόματα τώρα στη δημοσιότητα. Ήρθε η ώρα για πλήρη διαφάνεια και ισοπολιτεία στο στράτευμα.

* ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Πτυχία μαϊμού με κρατικές πλάτες. Διακομματικό σκάνδαλο με πλαστογραφίες στην ΥΠΑ.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας. Ανακοινώσεις υπουργού Απασχόλησης για την ανεργία.

* Η ΧΩΡΑ: Νέο πακέτο μέτρων κατά της ανεργίας των νέων μας. Το 2007 έτος ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων.

* TRAFFIC NEWS: Πήγα στην "κόλαση για τρεις ώρες". Η απίστευτη περιγραφή Αμερικανού για τη μοναδική εμπειρία που έζησε!.

* City Press: Τα σενάρια εκλογών καθυστερούν το κυβερνητικό έργο.

* Metro: Από Οκτώβριο οι εκλογές. Φρένο στα σενάρια για πρόωρες εκλογές έβαλε η ανακοίνωση για συνέδριο της ΝΔ το καλοκαίρι.

* Metropolis: Το "μεγάλο φαγοπότι" γύρω από τα σκουπίδια.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Το θαύμα της μεταμόσχευσης για ένα 3χρονο αγοράκι κι ένα 11χρονο κοριτσάκι.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: Καταργείται η αποκέντρωση στην υγεία...

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τσιμέντο 30.000 στρέμματα. Κίνδυνος οικοπεδοποίησης από την αναθεώρηση του άρθρου 24.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Επίθεση στην ανεργία των νέων με σχέδιο της κυβέρνησης.

Σημείωση: Η εφημερίδα ΑΝΩ ΚΑΤΩ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

Φυγόστρατοι

H Espresso γράφει ότι " την ...άδειά του, για τη δημοσιοποίηση ονομάτων δημοσίων προσώπων τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση των παράνομων απαλλαγών από το στρατό, έδωσε ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Δημήτρης Γουργουράκης".

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "στον προκάτοχό του στο υπουργείο ¶μυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος "χρέωσε", εμμέσως πλην σαφώς, ο Ευ. Μεϊμαράκης την τοποθέτηση του "ποντικού" αξιωματικού στη Στρατολογία. Στη διάρκεια συνέντευξης σε εκπομπή της ΝΕΤ, ο κ. Μεϊμαράκης ρωτήθηκε για το θέμα της κατ΄επιλογήν μετάθεσης του αντισυνταγματάρχη και της τοποθέτησής του στη Στρατολογία".

Σύμφωνα με την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 "από τη μερική δημοσιότητα φτάσαμε στην πλήρη αδιαφάνεια. Και από την προσπάθεια περιορισμού των φαινομένων λούφας και παράνομης απαλλαγής, φτάσαμε στη φάμπρικα των απαλλαγών με το αζημίωτο".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "εξέθεσε το υπουργείο ¶μυνας, για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση των φυγόστρατων, ο Δ. Γουργουράκης, πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής αποκάλυψε ότι το υπουργείο ουδέποτε ήλθε σε επαφή με την Αρχή και ότι η απαγόρευση για δημοσιοποίηση ονομάτων έγινε τον Μάιο του 2005 (επί Σπ. Σπηλιωτόπουλου) και αφορούσε απαλλαγή στράτευσης για λόγους υγείας".

Πολιτικό Συμβούλιο ΝΔ

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "το όραμά του για ένα νέο κόμμα νέας εποχής και σύγχρονης αντίληψης, για την Ελλάδα του αύριο, με κοινό τόπο το σύγχρονο κοινωνικό κέντρο θα υλοποιήσει, με θεσμικές αλλαγές, στο επόμενο Τακτικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου ή στα μέσα Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής".

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "ανέκοψε χθες τα σενάρια πρόωρων εκλογών την άνοιξη ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος τη διεξαγωγή τακτικού συνεδρίου στις αρχές Ιουλίου. Με την πρωτοβουλία αυτή, ο κ. Καραμανλής οριοθέτησε τον χρόνο των προσεχών εκλογών για το φθινόπωρο, ξεκαθάρισε οριστικά ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ενώ με έμμεσο τρόπο απέκλεισε και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, έβαλε χθες ο πρωθυπουργός, αφού ανακοίνωσε ότι το τακτικό συνέδριο της ΝΔ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου. Ο κ. Καραμανλής, σχολίαζαν πολιτικοί κύκλοι, έδωσε με αυτόν τον τρόπο, το στίγμα για έναρξη της προεκλογικής περιόδου πριν το φθινόπωρο".

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "σε εκλογικούς ρυθμούς κινείται επισήμως πλέον το κυβερνών κόμμα, ύστερα και από τις ανακοινώσεις των έξι πρώτων υποψηφίων που κατέρχονται στις εθνικές εκλογές".

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι " τη διεξαγωγή Τακτικού Συνεδρίου μέσα στο καλοκαίρι ανακοίνωσε χθες ο Καραμανλής, σε μία προσπάθεια να τερματίσει την εκλογολογία και να αποκτήσει πλεονέκτημα αιφνιδιασμού στην περίπτωση που προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές την άνοιξη, με αφορμή το νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι " ανακατεύει την τράπουλα των πολιτικών εξελίξεων ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με την ανακοίνωση του τακτικού συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας για τα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου, στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η οποία είχε άρωμα εκλογών, αφού συνδυάστηκε με την ανακοίνωση έξι υποψηφιοτήτων για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Τη διεξαγωγή του συνεδρίου είχε προαναγγείλει πριν από δύο μήνες η "Βραδυνή".

Η Metro σημειώνει ότι "τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, που κυριαρχούν στις πολιτικές συζητήσεις το τελευταίο διάστημα, "καίνε", σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οι χθεσινές αποφάσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με το συνέδριο του κόμματος".

Η City Press προσθέτει ότι "ανακοινώθηκε το τακτικό συνέδριο της ΝΔ για τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου. Επανέρχονται τα σενάρια για εκλογές τον Οκτώβριο ή ακόμη και για εκλογικό αιφνιδιασμό το Μάιο-Ιούνιο. Ο πρωθυπουργός δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα".

Πειραιώς - Marfin

O ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «αιφνιδιαστικές εξελίξεις, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας, προκαλεί ο πόλεμος που ξέσπασε χθες μεταξύ των Αράβων της Marfin και της Τράπεζας Πειραιώς. Στις πληροφορίες της αγοράς ότι ο εμίρης του Ντουμπάι ετοιμάζει πρόταση εξαγοράς της τράπεζάς του, ο Μιχάλης Σάλλας απάντησε αργά χθες το βράδυ κάνοντας δημόσια προσφορά για την απόκτηση της Marfin Popular Bank».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «η μεγάλη μάχη των τραπεζών ξεκίνησε χθες με τη σύγκρουση Πειραιώς και Marfin. Η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να υποβάλει πρόταση εξαγοράς της Marfin Popular Bank με ανταλλαγή μετοχών, στη σχέση 1 μετοχή της Πειραιώς για κάθε 5,7 μετοχές της Marfin. Η πρόταση της Πειραιώς αποτιμά την κεφαλαιοποίηση της Marfin σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ και την αξία της μετοχής της σε 4,10 ευρώ που αυξάνονται σε 4,42 ευρώ με ένα μικρό premium (χθες η μετοχή της Marfin έκλεισε στα 8,98 ευρώ).

Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι «τραπεζικό θρίλερ αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ ξετυλίγεται από χθες στην Αθήνα. Πρωταγωνιστές οι κ. Μιχάλης Σάλλας και Ανδρέας Βγενόπουλος, πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και διευθύνων σύμβουλος της Marfin Financial Group αντίστοιχα. Οι δύο τραπεζίτες κονταροχτυπιούνται διεκδικώντας ο ένας την τράπεζα του άλλου. Επιπλέον ο κ. Βγενόπουλος έχει στο στόχαστρο και την Τράπεζα Κύπρου».

ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι «πόλεμος ξέσπασε χθες μεταξύ της τράπεζας Πειραιώς και του ομίλου της Marfin που ελέγχεται από αραβικά κεφάλαια. Η μία τράπεζα θέλει να εξαγοράσει την άλλη ώστε να δημιουργηθεί νέα μεγάλη τράπεζα στην Ελλάδα».

Ιράκ

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "με νέα στρατεύματα (21.500) και επίδειξη κατοχικής ισχύος στο Ιράκ "ανανεώνει" την πολεμική στρατηγική του ο Μπους, συνεχίζοντας τη σταυροφορία της βαρβαρότητας που τόσα δεινά έχει συσσωρεύσει στους Ιρακινούς, στην περιοχή και τόσα φέρετρα (περισσότερα από 3.000) έστειλε πίσω στις ΗΠΑ".

ΥΠΑ

Το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ γράφει ότι η εφημερίδα "έχει αναφερθεί με έγγραφα σε όσα συμβαίνουν σε ορισμένες υπηρεσίες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και σε όσα πράττουν κάποιοι υπάλληλοί της, καθώς και σε όσα τεκταίνονται στην Ολυμπιακή Αεροπλοϊα (ΟΑ) και το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ) σχετικά με τα λεγόμενα "πτυχία του παππού". Πρόκειται για πτυχία πιλότων, τα οποία στηρίχθηκαν όπως φαίνεται σε ψευδείς βεβαιώσεις κ.α., και δεσμευθήκαμε να αποκαλύψουμε την ΕΔΕ που διατάχθηκε από τον διοικητή της ΥΠΑ για το συγκεκριμένο θέμα".

¶ρθρο 16

Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "ένα είναι το συμπέρασμα από όλη αυτή την ιστορία του άρθρου 16 του Συντάγματος, το οποίο κρίθηκε επί τέλους αναθεωρητέο. Ότι επί δεκαετίες η Ελλάς παρέμενε δεσμία των αριστερών αγκυλώσεων. Και ότι για να φθάσουμε στην απόφαση περί αναθεωρήσεως του εν λόγω άρθρου, έπρεπε να συναινέσουν οι ηγεσίες και των δύο μεγάλων κομμάτων που από κοινού εκπροσωπούν το 85% του ελληνικού λαού".

Λευκωσία

Η Traffic News υπογραμμίζει ότι "δεν ανοίγει η οδός Λήδρας αν δεν αποσυρθούν τα στρατεύματα κατοχής. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι η δίοδος στην οδό Λήδρας, στη Λευκωσία, θα παραμείνει ως έχει αν δεν αποσυρθούν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και τα σύμβολα της κατοχής από την περιοχή".

Αιγαίο

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "στην εκτίμηση ότι το ενδεχόμενο έντασης στο Αιγαίο με την Τουρκία θα γίνεται όλο και πιο πιθανό, όσο πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία, καταλήγει η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών".

Ανεργία

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "χρυσή" ευκαιρία για εργασία σε 40.000 νέους θα δίνει κάθε χρόνο ο ΟΑΕΔ, μέσα από τον σχεδιασμό του νέου προγράμματος για το 2007, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης μετά τη συνάντησή του με τον διοικητή του Οργανισμού κ. Βερναδάκη, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, το 2007 έτος ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων και καταπολέμησης της ανεργίας".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "δουλειά και κατάρτιση για 40.000 νέους που εγκαταλείπουν ή τελειώνουν το σχολείο προβλέπουν τα μέτρα για την αύξηση της απασχόλησης των νέων που δρομολογεί εντός του 2007 το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "ο "πόλεμος" που διεξάγει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι κατά της ανεργίας των νέων, αλλά κατά του δικαιώματός τους στη σταθερή εργασία με αξιοπρεπή μισθό, με πλήρη δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο".

Σκουπίδια

Η Metropolis αναφέρει ότι "κάτι... βρώμικο μυρίζει στους σωρούς των σκουπιδιών. Κάθε φορά που η Αθήνα "πνίγεται" από τα απορρίμματα και ο ΧΥΤΑ ¶νω Λιοσίων "φρακάρει", κάποιοι εμφανίζονται και "λύνουν το πρόβλημα" αποκομίζοντας κέρδη εκατομμυρίων ευρώ".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ