Κόσμος
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 12:34

Μπάιντεν: Οι «ρωγμές» του ΝΑΤΟ και το timing των δηλώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία

Κανείς δεν γνωρίζει εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται σίγουρος ότι κάτι τέτοιο αποτελεί μια πραγματική πιθανότητα, λέγοντας την Τετάρτη ότι ο Πούτιν πιθανότατα θα «εισβάλει» στο εγγύς μέλλον, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα δοκιμάσει τη Δύση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Κανείς δεν γνωρίζει εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται σίγουρος ότι κάτι τέτοιο αποτελεί μια πραγματική πιθανότητα, λέγοντας την Τετάρτη ότι ο Πούτιν πιθανότατα θα «εισβάλει» στο εγγύς μέλλον, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα δοκιμάσει τη Δύση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

«Δεν είμαι τόσο σίγουρος για το τι σκοπεύει- αυτό είναι το μόνο σίγουρο», είπε ο Τζο Μπάιντεν για τον Ρώσο ομόλογό του κατά τη διάρκεια μιας σχεδόν δίωρης συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, για τον πρώτο χρόνο της θητείας του. «Υποθέτω ότι θα εισβάλει, κάτι πρέπει να κάνει», είπε, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν επιθυμεί έναν πλήρη πόλεμο.  

Παράλληλα προειδοποίησε ότι μια εισβολή θα ήταν «καταστροφική» για τον Πούτιν, τονίζοντας ότι μία ευρείας κλίμακας εισβολή θα πυροδοτούσε μία μαζική απάντηση που θα κόστιζε ακριβά στη Ρωσία και την οικονομία της.

«Η Ρωσία θα λογοδοτήσει εάν εισβάλει - και εξαρτάται από το τι θα κάνει. Είναι κάτι διαφορετικό εάν πρόκειται για μία μικρή εισβολή και καταλήξουμε σε μία διαμάχη για το τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε, κλπ.», δήλωσε ο Μπάιντεν- με ορισμένα μέσα να σχολιάζουν τη δήλωσή του υπενθυμίζοντας ότι είναι επιρρεπής στις γκάφες και τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου να σπεύδουν να διευκρινίσουν τη θέση των ΗΠΑ. «Εάν οποιεσδήποτε ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κινηθούν πέρα ​​από τα ουκρανικά σύνορα, πρόκειται για μια νέα εισβολή και θα αντιμετωπιστεί με μια γρήγορη, αυστηρή και ενωμένη απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Συμμάχους μας», διευκρίνισε η εκπρόσωπος Τύπου Τζεν Ψάκι.

Να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον έχει επίσης το timing των δηλώσεων Μπάιντεν καθώς έρχονται ακριβώς τη στιγμή που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ετοιμάζεται να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του την Παρασκευή με την ελπίδα να μειώσει τις εντάσεις αφού οι πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες στη Γενεύη θεωρήθηκαν αποτυχημένες από τη Μόσχα. Πράγματι, με το Κρεμλίνο να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 100.000 στρατιώτες που περιβάλλουν την Ουκρανία σε τρεις πλευρές, η αυξανόμενη απειλή είναι αδύνατο να αγνοηθεί, με τον Μπλίνκεν να προειδοποιεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ουκρανία «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα». 

Οι «ρωγμές» του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, στις δηλώσεις του ο Μπάιντεν αναγνώρισε κάτι που μέχρι στιγμής αναγνώριζαν μόνο παρασκηνιακά οι κορυφαίοι βοηθοί του: ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διχάζονται για το τι πρέπει να κάνουν εάν η Ρωσία αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας. «Είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε όλους στο ΝΑΤΟ στην ίδια σελίδα. Γι αυτό ξοδεύω πολύ χρόνο. Και υπάρχουν διαφορές. . . στο ΝΑΤΟ ως προς το τι είναι διατεθειμένες να κάνουν οι χώρες», είπε χαρακτηριστικά. 

«Υπάρχουν διαφορές στο ΝΑΤΟ ως προς το τι είναι πρόθυμες να κάνουν οι χώρες, ανάλογα με το τι συμβαίνει», είπε επίσης, προσθέτοντας: «αν ρωσικές δυνάμεις διασχίσουν τα σύνορα… νομίζω ότι αυτό αλλάζει τα πάντα».  

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να χαίρονται που ο Μπάιντεν εκφράζει τόσο δημόσια και ξεκάθαρα τις διαφορές του ΝΑΤΟ, σχολιάζει σε ανάλυσή του BBC, αναφέροντας πως ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε τις ρωγμές κάτω από την ενότητα, δημιουργώντας ένα ερώτημα σχετικά με το εάν δίνει στον Πούτιν άδεια για εισβολή.

«Τώρα ο Μπάιντεν δήλωσε ξεκάθαρα αυτό που όλοι γνώριζαν ιδιωτικά: ότι το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο ως προς το ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση σε μια εισβολή, αλλά όχι τι ορίζεται ως εισβολή», τονίζει η Μπάρμπαρα Πλετ του BBC. 

Πόσο θα τραβήξει το σχοινί ο Πούτιν;

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο ο Πούτιν να επιχειρήσει μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία, η οποία, δεδομένων των άμεσων δαπανών και της πιθανής απάντησης της Δύσης, θα αποδειχθεί μια πολύ δαπανηρή άσκηση που θα μπορούσε να ωθήσει τη Ρωσία σε ύφεση. Επιπλέον, το ρωσικό κοινό δεν θα δεχόταν μια τέτοιου είδους εισβολή λόγω των μεγάλων αναμενόμεων απειλειών στα ρωσικά στρατεύματα. Ο Πούτιν γνωρίζει ότι μια ουκρανική εξέγερση στις αστικές περιοχές θα μπορούσε να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, οδηγώντας σε αυξανόμενο αριθμό νεκρών.

Εάν οι ρωσικές δυνάμεις προχωρήσουν περαιτέρω στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να προσαρτήσουν την περιοχή του Ντονμπάς που ήδη κατέχεται από Ρώσους αυτονομιστές και να καταλάβουν παρακείμενο έδαφος για να δημιουργήσουν ένα «απόθεμα ασφαλείας». Αυτό όμως θα είχε σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τη Ρωσία, η οποία στη συνέχεια θα έπρεπε να παρέχει βασικές υπηρεσίες για εκατομμύρια φτωχούς κατοίκους που ζουν στη νεοαποκτηθείσα επικράτειά της.

Επίσης, ακόμη και μια περιορισμένη ρωσική επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική προσφυγική κρίση, όπως συνέβη το 2014 όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Κριμαία, εκτοπίζοντας περίπου 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτή τη φορά, πολλοί Ουκρανοί μπορεί να προσπαθήσουν να περάσουν στη Ρωσία ή να καταφύγουν σε γειτονικά κράτη όπως η Πολωνία και η Λευκορωσία, δημιουργώντας μια προσφυγική κρίση που αντηχεί στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Αν και αυτό θα ήταν κυρίως πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πούτιν μπορεί να προβλέψει τις πιθανές διπλωματικές και γεωπολιτικές συνέπειες για τη Ρωσία.

naftemppriki.gr