Πολιτική
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 17:07

Σχέδιο 40 ημερών της κυβέρνησης για οικονομία και πανδημία

Το plan b  έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη πίεση στο υγειονομικό αλλά και στο οικονομικό πεδίο. Αυτό που αναγνωρίζεται είναι πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και έτσι έχει μπει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για τις επόμενες 40 ημέρες με στόχο να μπει ανάχωμα στη δίδυμη κρίση.

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη 
[email protected]

Το plan b  έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη πίεση στο υγειονομικό αλλά και στο οικονομικό πεδίο. Αυτό που αναγνωρίζεται είναι πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και έτσι έχει μπει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για τις επόμενες 40 ημέρες με στόχο να μπει ανάχωμα στη δίδυμη κρίση.

Στο πεδίο της πανδημίας η επιδείνωση των σκληρών δεικτών - με περισσότερα από 200 άτομα να χάνουν τη ζωή τους μέσα σε 48 μόνο ώρες- οδήγησε σε μετάθεση των σχεδίων για μια ουσιαστική χαλάρωση σε εστίαση και διασκέδαση. Η αρχική αισιοδοξία που επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της μικρής μείωσης των κρουσμάτων δεν κράτησε για πολύ.

«Υπάρχει έντονος προβληματισμός. Φαίνεται ότι η κορύφωση της Όμικρον έγινε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, όμως υπάρχει φοβερή πίεση στο ΕΣΥ με τη Δέλτα. Δηλαδή, ενώ στην κοινότητα η Όμικρον είναι στο 90%, στις νοσηλείες το ποσοστό είναι μοιρασμένο, καθώς υπάρχουν νοσήσεις από Δέλτα, πολίτες που αρρώστησαν στις γιορτές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Δεδομένο είναι πως όσο συνεχίζονται οι περιορισμοί σε κλάδους όπως η εστίαση και η διασκέδαση θα παρατείνονται και μία σειρά μέτρων στήριξης, όπως για παράδειγμα οι αναστολές συμβάσεων και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παραμένει σταθερή η θέση πως δεν πρέπει να υπάρξουν πρόσθετοι περιορισμοί στην κοινωνία και την οικονομία. Το άνοιγμα των σχολείων όπως τονίζεται από την «γαλάζια» πλευρά «διέψευσε τις Κασσάνδρες», ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το 90.2% των πολιτών άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί, ενώ στο σύνολο των πολιτών 4.4 εκατομμύρια έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση.

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο - δηλαδή  την ακρίβεια -η κυβέρνησηεστιάζει σε ένα πακέτο μέτρων για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια (για τον Ιανουάριο θα διατεθούν 400 εκατομμύρια).  Παράλληλα αναζητά μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των νοικοκυριών, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και να σταλούν λάθος μηνύματα (καθώς υπάρχει η ευρωπαϊκή συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας). Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ανακοινωθεί η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού το Μάιο, έρχεται «bonus system» στο δημόσιο , ενώ το 2023 αναμένεται να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

 

Διμέτωπη κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ 

Σε υψηλούς τόνους είναι η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο πεδίο της πανδημίας και της οικονομίας. Η Κουμουνδούρου κατηγορεί την κυβέρνηση για την καλλιέργεια ενός κλίματος αισιοδοξίας όσον αφορά στην πανδημία που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και για «εξαγγελίες πανικού» στο  οικονομικό πεδίο.

Στο covid μέτωπο ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε πως  «είναι αδιανόητο να έχουμε μέσα σε τρεις μέρες περισσότερες από  300 απώλειες και το κυβερνητικό αφήγημα να συνεχίζει να είναι η αποκλιμάκωση, ο “τελευταίος μήνας” ή ένα “καλοκαιρινό μπουρίνι” όπως το βάφτισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του συνέντευξη». Προσθέτει πως η χώρα έχει βρεθεί ξανά δύο φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε απώλειες αναλογικά με τον πληθυσμό της».

Στο φλέγον θέμα της οικονομίας ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κύματος  των ανατιμήσεων, και προτείνει ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 800 ευρώ.