Ποιος γιατρός που έδωσε τον όρκο του Ιπποκράτη μπορεί να κάνει αγριότητες; Να δολοφονεί ανθρώπους που δεν μπορούν να προβάλουν αντίσταση με ενέσεις; Παραδείγματα που παραπέμπουν το λιγότερο στο μεσαίωνα, αλλά που βγαίνουν από πρακτικές γιατρών, όχι μόνο στη Συρία αλλά και χώρες που θεωρούνται δημοκρατικές.
Ποιος γιατρός που έδωσε τον όρκο του Ιπποκράτη μπορεί να κάνει αγριότητες; Να δολοφονεί ανθρώπους που δεν μπορούν να προβάλουν αντίσταση με ενέσεις; Παραδείγματα που παραπέμπουν το λιγότερο στο μεσαίωνα, αλλά που βγαίνουν από πρακτικές γιατρών, όχι μόνο στη Συρία αλλά και χώρες που θεωρούνται δημοκρατικές.
Γροθιά στο στομάχι
Βαθιά στη μνήμη έχουν χαραχτεί βασανιστήρια των ΗΠΑ, όπως το Waterboarding, ο εικονικός πνιγμός, στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας ή οι απάνθρωπες πρακτικές των Αμερικανών στην περιβόητη φυλακή Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ ή στο Γκουαντάναμο.Σε όλα αυτά ένα είναι σαφές: Χωρίς τη συνεργασία γιατρών τέτοιες μέθοδοι δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.
Ένας τέτοιος γιατρός είναι και ο Αλαά Μ. Σήμερα ξεκίνησε η δίκη του στο Εφετείο της Φρανκφούρτης κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τα διέπραξε σε φυλακές των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών και σε στρατιωτικά νοσοκομεία στις πόλεις Χολμς και Δαμασκό της Συρίας. Το 2015 ήρθε στη Γερμανία και συνέχισε να εξασκεί το επάγγελμά του σε πολλά νοσοκομεία. Μέχρις ότου τον Ιούνιο του 2020 συνελήφθη. H υπόθεση είναι γροθιά στο στομάχι. Όχι μόνο για τις ίδιες τις πράξεις, αλλά επειδή τα αδικήματα αυτά διέπραξε γιατρός, ένας άνθρωπος εμπιστοσύνης για κάθε ασθενή, για κάθε άνθρωπο.
Ο Αμερικανός καθηγητής Στέβεν Μάιλς έχει ασχοληθεί σε βάθος με τέτοιες περιπτώσεις. «Οι γιατροί είναι αναπόσπαστο στοιχείο κάθε συστήματος βασανιστηρίων» λέει στη Deutsche Welle. «Εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά θανάτου για ιατρικά αρχεία. Δεν καταγράφουν ότι τα βασανιστήρια ήταν αιτία τραυματισμού ή θανάτου. Κρατούν τα θύματα στη φυλακή μέχρις ότου εξαφανιστούν οι μώλωπες. Το δεύτερο που κάνουν είναι ότι σχεδιάζουν τρόπους βασανισμού που να μην αφήνουν σημάδια. Και το τρίτο, γνωρίζοντας την ιατρική κατάσταση του ανθρώπου, εντείνουν ή χαλαρώνουν τα βασανιστήρια για να παρατείνουν το μαρτύριο όσο γίνεται και να τον κρατήσουν ζωντανό μέχρι να τελειώσουν τα βασανιστήρια».
Όλα αυτά δεν γίνονται μόνο στη Συρία. Η Amnesty International κάνει λόγο για 140 χώρες που γίνονται βασανιστήρια με τη βοήθεια γιατρών. Και στη Γερμανία οι γιατροί συμμετείχαν σε αυτές τις αγριότητες.Επί ναζιστικού καθεστώτος, η δράση του γιατρού Γιόζεφ Μένγκελε, του διαβόητου «Άγγελου του Θανάτου» στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς ξεπέρασε κάθε φαντασία.Στην πρώην Ανατολική Γερμανία υπάρχουν πολλά παραδείγματα βασανιστηρίων κυρίως σε ψυχιατρικά καταστήματα.
Τα μέτρα ξεκινούν από το βασανιστήριο της απομόνωσης μέχρι επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς λόγο, μόνο και μόνο για να σπάσουν τη θέληση των ανθρώπων. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι αυτή την «ανίερη» συνεργασία γιατρών με βασανιστές. Περισσότερα χρήματα, προαγωγή, αλλά τελικά αυτό γίνεται σχεδόν πάντα με την ελεύθερη βούληση του γιατρού.
Η σημερινή δίκη του Σύρου γιατρού στη Φρανκφούρτη θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει σε ένα υπαρκτό πρόβλημα και να συμβάλλει ώστε γιατροί που χρησιμοποιούν το λειτούργημά τους για να βασανίζουν άλλους, να σύρονται ενώπιον της δικαιοσύνης.