Της Σοφίας Βούλτεψη, Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, αρμόδιας για την Ένταξη
Naftemporiki Society
Της Σοφίας Βούλτεψη
Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, αρμόδιας για την Ένταξη
ΑΦΟΥ επιτέλους σ’ αυτήν τη χώρα συμφωνήσαμε πως μεταναστευτική πολιτική μόνο με αφίξεις δεν γίνεται και αφού επίσης συμφωνήσαμε πως στη χώρα πρέπει να βρίσκονται μόνο όσοι το δικαιούνται βάσει της Σύμβασης της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων, ήλθε η ώρα να συμφωνήσουμε και με ποιον τρόπο θα εφαρμόζουμε τη Σύμβαση, ώστε και το ανθρωπιστικό μας καθήκον να επιτελούμε και την κοινωνική ειρήνη να επιτύχουμε.
Η ΝΕΑ Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη δίνει την ολιστική απάντηση: Εκείνοι που λαμβάνουν τη διεθνή προστασία από τη χώρα μας -και για όσο διάστημα διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες στην πατρίδα τους- πρέπει να ζουν αυτόνομα και με αξιοπρέπεια, να μην επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με κάθε λογής επιδόματα και να μην επιβαρύνουν τις τοπικές κοινωνίες με τη δημιουργία παράλληλων κοινωνικών συστημάτων, που οδηγούν σε γκέτο, περιθωριοποίηση, εγκληματικότητα, ριζοσπαστικοποίηση και εξτρεμισμό.
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ, άλλωστε, σε συνδυασμό με τη μέχρι σήμερα αδυναμία δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος επιστροφών, μας καλούν σε δράση.
Η ΝEA Εθνική Στρατηγική -σε εφαρμογή του νέου σχεδίου δράσης της Ε.Ε.- περιλαμβάνει για πρώτη φορά ένα προ-ενταξιακό στάδιο, για όλους όσοι διαθέτουν προσφυγικό προφίλ. Στρατηγικός στόχος της είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με παράλληλη δημιουργία θέσεων εργασίας σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας (αγροτικός, τουριστικός, κατασκευαστικός, μεταποίηση) που παρουσιάζουν ζήτηση σε εργατικό δυναμικό. Αλλά και η αύξηση του ΑΕΠ, ώστε να επωφελούνται Έλληνες και πρόσφυγες.
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ της Νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Ένταξη βασίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες:
* Προ-ένταξη για την ομαλή μετάβαση των ενηλίκων στην επαγγελματική ζωή και των ανηλίκων από την άτυπη στην τυπική εκπαίδευση, προάσπιση δικαιωμάτων, προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, των δημοκρατικών θεσμών και του Κράτους Δικαίου, πρόληψη και αποτελεσματική προστασία από κάθε μορφή βίας, καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και της εμπορίας ανθρώπων.
* Κοινωνική ένταξη των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, με ανάπτυξη εντατικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, για τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας, παράλληλα με την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.
* Πρόληψη και αποτελεσματική προστασία από κάθε μορφή βίας, εκμετάλλευσης και κακοποίησης, με ενίσχυση των μηχανισμών αναφοράς, και
* Παρακολούθηση και εποπτεία της ενταξιακής πορείας μέσω κοινώς αποδεκτών και συγκρίσιμων δεικτών.
ΑΥΤΕΣ τις μέρες η Νέα Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Αμέσως μετά, θα παρουσιαστεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Η εφαρμογή της αρχίζει άμεσα. Με σειρά προγραμμάτων και τη συνεργασία των διεθνών οργανισμών. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο.
KAI αν κρίνουμε από το γεγονός ότι το μοναδικό ενταξιακό πρόγραμμα που λειτουργεί στη χώρα -το HELIOS που εκτελείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ)- υπεγράφη λίγο πριν από τις εκλογές του 2019 και η υλοποίησή του άρχισε μόλις το καλοκαίρι του 2019, ο χαμένος χρόνος είναι πολύς.
ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ πλέον -και μέσα από τις μεγάλες πρωτιές και επιτυχίες της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2020 με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και στήθηκε χάρη στην Ειρήνη Αγαπηδάκη, το έργο της οποίας συνεχίζει ο Ηρακλής Μοσκώφ- ότι ο ανθρωπισμός δεν εξυπηρετείται με παχιά λόγια, αλλά με σεμνές πράξεις.
ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ και κάτι ακόμη: Η προστασία των συνόρων και η προστασία των αδυνάμων δεν είναι έννοιες ασύμβατες. Είναι συμπληρωματικές. Προστασία των συνόρων σημαίνει διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και η προστασία των αδυνάμων είναι συνώνυμη με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γιατί μόνο οι χώρες που προστατεύουν σύνορα και εθνική ασφάλεια μπορούν πραγματικά να ανταποκριθούν και στο ανθρωπιστικό τους καθήκον. Και γιατί όταν επικρατεί χάος -όλοι θυμόμαστε τι συνέβη το 2015 και το 2016- είναι αδύνατον να προσφέρεις την προστασία σε αυτούς που πραγματικά τη χρειάζονται…