Πολιτιστικά
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022 08:01

Έκθεση για την «τελευταία Ελληνίδα θεά» στην Τεχνόπολη

Την έκθεση «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» -αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη, σε επιμέλεια του Νικόλαου Καλτσά, παρουσιάζουν η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, έως και τις 11 Μαρτίου 2022 [Πειραιώς 100, Γκάζι].

Την έκθεση «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» -αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη, σε επιμέλεια του Νικόλαου Καλτσά, παρουσιάζουν η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, έως και τις 11 Μαρτίου 2022 [Πειραιώς 100, Γκάζι].

Με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη γέννησή της, η Μελίνα Μερκούρη, η Μελίνα -όπως την αποκαλούμε όλοι– με την ανεξάντλητη ζωντάνια και τη σπάνια γοητεία, με τον έντονο δυναμισμό και τη διεθνή ακτινοβολία, η ηθοποιός, η πολιτικός, η γυναίκα που αγαπήθηκε πολύ, αγάπησε με πάθος, που υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τις ιδέες και τα πιστεύω της, η γυναίκα-σύμβολο, η «τελευταία Ελληνίδα θεά», ζωντανεύει ξανά στην Τεχνόπολη. Το 2020, χρονιά που ανακηρύχθηκε «Έτος Μελίνας Μερκούρη», συνέπεσε με την εκδήλωση της πανδημίας, γι’ αυτό αρκετές από τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί, μεταφέρθηκαν το 2021 και το 2022.

H Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Μέσα από ένα πλούσιο υλικό, που σε μεγάλο μέρος του παρουσιάζεται για πρώτη φορά, ξεδιπλώνεται μπροστά μας η συναρπαστική ζωή, η σπουδαία καριέρα, η θυελλώδης και πολύμορφη προσωπικότητα της Μελίνας Μερκούρη. Η Μελίνα παραμένει ένας μύθος, καθώς συνδύασε τη λάμψη της καλλιτεχνικής της πορείας με το πάθος του αγώνα. Έναν αγώνα σθεναρό και έντονο απέναντι στη δικτατορία, δυναμικό και συναισθηματικό για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το “σπίτι” της για πολλά χρόνια, τιμά τη μνήμη της Μελίνας, τη μαγευτική προσωπικότητά της, την προσφορά της στην Ελλάδα και στον Πολιτισμό, τους γεμάτους πάθος αγώνες της. Τη θυμόμαστε και την αγαπάμε πάντα».

Η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Μανουέλλα Παυλίδου, η οποία έχει τη γενική εποπτεία της έκθεσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Χάρη στην αμέριστη και σταθερή στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε κάθε εκδήλωση του Έτους Μελίνας Μερκούρη, είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχθούμε στον κόσμο της Μελίνας. Έναν κόσμο όπου ο πολιτισμός και η πολιτική δεν υπήρξαν ποτέ αφηρημένες έννοιες, αλλ’ αντίθετα πραγματώθηκαν πάντα ως εγκάρδιες πράξεις που διαπνέονταν από όραμα, δημιουργικότητα, πίστη και αλληλεγγύη. 

Στην έκθεση μνημονεύονται, η λαμπρή καριέρα της, ο ανυποχώρητος αντιδικτατορικός αγώνας και η θεσμική προσφορά της Μελίνας στον σύγχρονο πολιτισμό μας, στη συντήρηση και στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων και, ασφαλώς, στη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Είναι ενθύμια μιας προσωπικότητας που κέρδισε μια θέση στον συλλογικό μας μύθο, εκφράζοντας  με αυθεντικότητα και ανιδιοτέλεια την προσωπική της αλήθεια».

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν αλλά και να θυμηθούν διαφορετικές πτυχές της ζωής και της καριέρας της. Μέσα σε τρεις ενότητες, σκιαγραφούνται η κινηματογραφική της πορεία, οι ερμηνείες της στο θέατρο αλλά και η αγωνιστική και κοινοβουλευτική της δράση.

Παρουσιάζονται -κάποια απ’ αυτά για πρώτη φορά- πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, 13 κοστούμια από θεατρικές παραστάσεις και ταινίες, 25 αφίσες από τις κινηματογραφικές της επιτυχίες, 37 φωτογραφίες της με μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες -όπως ο Σαλβαντόρ Νταλί, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, η βασίλισσα Ελισάβετ, η Ίντιρα Γκάντι, η Κατρίν Ντενέβ, ο Φελίπε Γκονζάλες, πρωτότυπα σενάρια με ιδιόχειρες σημειώσεις της, έξι ανέκδοτες επιστολές, προσωπικά της είδη, το καμαρίνι της αλλά και αντικείμενα που είχε μαζί της στο τελευταίο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη.

Μέσα απ’ αυτά, το κοινό θα γνωρίσει λίγο καλύτερα τη Μελίνα, τη Μελίνα της «Στέλλας» και του «Ποτέ την Κυριακή», της «Φαίδρας» και του «Τοπ Καπί», τη Μελίνα που γοήτευσε της Κάννες, που τραγούδησε «Τα παιδιά του Πειραιά», τη Μελίνα ως Κλυταιμνήστρα στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, τη Μελίνα με τη δυνατή φωνή και την αντιδικτατορική δράση, τη μακροβιότερη -μέχρι σήμερα- υπουργό πολιτισμού, που συνδέθηκε όσο κανείς με τη διεκδίκηση της επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, που εμπνεύστηκε και εγκαινίασε τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την Ευρώπη.

[email protected]