Αν κάποιος κοιμηθεί με ανοικτή τηλεόραση όταν ξυπνήσει θα βρεθεί προ εκπλήξεως αφού πιθανώς δεν θα έχει ξεκουραστεί.
Είναι συχνό φαινόμενο κάποιος να κοιμηθεί ενώ παρακολουθεί τηλεόραση. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Journal of Neuroscience» ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάλτσμπρουκ στην Αυστρία αναφέρουν ότι ο ύπνος με ανοικτή την τηλεόραση έχει μια αρνητική συνέπεια.
Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι ο εγκέφαλος κατά την διάρκεια του ύπνου επεξεργάζεται τους ήχους που ακούγονται κοντά στο άτομο που κοιμάται και σε περίπτωση που οι ήχοι είναι γνώριμοι παραμένει αδρανής αλλά αν οι ήχοι δεν είναι τίθεται σε λειτουργία ενεργοποίησης ώστε να εκπέμψει σήμα σε περίπτωση πιθανού κινδύνου. Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί μια εξελικτική διαδικασία που αναπτύχθηκε στον άνθρωπο ώστε να ξυπνά έγκαιρα σε περίπτωση που ακούγονταν γύρω του άγνωστοι ή περίεργοι θόρυβοι οι οποίοι μπορεί να αποτελούσαν πιθανό κίνδυνο για αυτόν.
Όπως υποστηρίζουν ο εγκέφαλος του ατόμου που κοιμάται με την τηλεόραση ανοιχτή επεξεργάζεται τους ήχους και τις φωνές που ακούγονται από την τηλεόραση. Ακούγοντας τις φωνές από την τηλεόραση που δεν είναι φυσικά γνώριμες μπαίνει σε λειτουργία ενεργοποίησης χωρίς να προχωρά σε κάποια ενέργεια για να ξυπνήσει αυτός που κοιμάται.
Όμως η έρευνα έδειξε ότι αυτή η διαδικασία δεν επιτρέπει στο άτομο που κοιμάται να ξεκουραστεί όπως πρέπει με αποτέλεσμα όταν ξυπνήσει να αισθάνεται κόπωση. Στην έρευνα πήραν μέρος 17 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 22 έτη που δεν αντιμετώπιζαν κανενός είδους διαταραχή ύπνου. Οι ερευνητές παρακολούθησαν με ειδικά μηχανήματα την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών κατά τη διάρκεια του ύπνου ενώ παράλληλα φρόντισαν να ακούγονται στο σημείο που κοιμόντουσαν οι φωνές διαφόρων ατόμων. Κάποιες από τις φωνές ανήκαν σε γνώριμα στους εθελοντές άτομα και κάποιες σε αγνώστους.
Τα μηχανήματα αποκάλυψαν την ενεργοποίηση του εγκεφάλου εξαιτίας του εντοπισμού άγνωστων φωνών κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης του ύπνου, της φάσης μη γρήγορης κίνησης των ματιών (NREM) ενώ κατά την επόμενη φάση της γρήγορης κίνησης των ματιών (REM) ο μηχανισμός αναγνώρισης φωνών έπαψε να λειτουργεί.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο εγκέφαλος κάνει την επεξεργασία και έλεγχο στην πρώτη φάση του ύπνου και αφού διαπιστώσει περνώντας η ώρα ότι οι μη γνώριμες φωνές που ακούγονται δεν αποτελούν τελικά απειλή για το άτομο που κοιμάται σταματά την επεξεργασία και αφήνει τη διαδικασία του ύπνου να εξελιχθεί. Όμως η όλη διαδικασία σύμφωνα με τους ερευνητές δεν επιτρέπει τελικά την σωστή ξεκούραση του ανθρώπου.