Κόσμος
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2007 18:54

Σκόπια - Διαβουλεύσεις ενόψει της επίσκεψης Νίμιτς

Διαβουλεύσεις ενόψει της αυριανής επίσκεψης στα Σκόπια του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, είχαν σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι.

Οι κ.κ. Τσερβένκοφσκι και Γκρούεφσκι καθόρισαν τη θέση των Σκοπίων, όπως αυτή θα παρουσιαστεί κατά τη συνάντηση με τον κ. Νίμιτς. Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας).

Η ηγεσία της γειτονικής χώρας αναμένεται να επαναλάβει την πάγια θέση της για «διπλή ονομασία» και ότι θεωρεί την πρόταση του κ. Νίμιτς από τον Οκτώβριο του 2005 «ως καλή βάση για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, προκειμένου να εξευρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας».

Όσον αφορά το θέμα που ανέκυψε από την απόφαση της κυβέρνησης για μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος», κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι η ηγεσία της χώρας θα υποστηρίξει ότι η κίνηση αυτή δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από την ελληνική πλευρά ως πρόκληση, ούτε ως προσπάθεια σφετερισμού της ιστορίας, διότι -όπως είπε- ο Μέγας Αλέξανδρος αποτελεί μία ιστορική προσωπικότητα, η οποία είναι αποδεκτή από όλη την ανθρωπότητα.