Πολιτική
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2007 22:11

Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Παπανδρέου με το νέο γ.γ. του ΟΗΕ

Τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, είχε σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού συνεχάρη τον κ. Μπαν Κι Μουν για την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του και του ευχήθηκε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει, του υπενθύμισε την πολύ καλή συνεργασία που είχε με τον πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για το Κυπριακό, και υπογράμμισε την ευρωπαϊκή διάσταση που έχει προσλάβει το όλο ζήτημα, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία -όπως είπε- μπορεί να αξιοποιηθεί σε μια ενδεχόμενη μελλοντική πρωτοβουλία του.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου επισήμανε στον κ. Μπαν Κι Μουν την ευρωπαϊκή διάσταση υπό την οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε επίσης το νέο γ.γ. του ΟΗΕ για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την Μέση Ανατολή και υπό την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ανδρών, στο θέμα της κατάργησης της θανατικής ποινής . Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχάρη τον κ. Μπαν Κι Μουν για τις δηλώσεις του σχετικά με τη μη εκτέλεση άλλων θανατικών ποινών στο Ιράκ και ζήτησε την συνεργασία του ΟΗΕ στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Επιπρόσθετα υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που θα είχε η συμμετοχή του ίδιου του γ.γ. του ΟΗΕ ή εκπροσώπου του, στην συνδιάσκεψη, η διοργάνωση της οποίας προωθείται, για το μείζον αυτό θέμα, με την ενεργό συνδρομή και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Τέλος, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι θα συναντηθούν σε εύθετο χρόνο, καθώς η Σοσιαλιστική Διεθνής αποτελεί ένα από τους μεγάλους διεθνείς πολιτικούς Οργανισμούς που είναι συνδεδεμένοι με τον ΟΗΕ και το έργο του.