Την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωατλαντική πορεία της Κροατίας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνάντησή του με τον Κροάτη πρωθυπουργό Ιβο Σάναντερ, στο Ζάγκρεμπ.
Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι οι διμερείς πολιτικές σχέσεις είναι άριστες, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται να καταβληθούν επιπλέον προσπάθειες ώστε οι διμερείς οικονομικές σχέσεις να φθάσουν στο εξαίρετο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων. Η Κροατία, τόνισε ο πρωθυπουργός, προηγείται των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην πορεία ενσωμάτωσής της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, στέκεται πάντα στο πλευρό της Κροατίας, στο δρόμο για την ένταξή της στην Ε.Ε., και θεωρεί σημαντική την πρόοδο και τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει προβεί η χώρα, προκειμένου να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Σε ό,τι αφορά τα ενταξιακά κριτήρια στο ΝΑΤΟ, τόνισε ο κ. Καραμανλής, η Κροατία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και η Ελλάδα προσβλέπει στην προοπτική αποστολής πρόσκλησης συμμετοχής στη συμμαχία κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής το 2008.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Βαλκανική, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα του Κοσόβου, σημειώνοντας ότι ο ρόλος της Κροατίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία αυτή την περίοδο, που ασκεί την προεδρία της διαδικασίας συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας: «Αναλογιζόμενος την 15ετή πορεία της Κροατίας από την ίδρυσή της μέσα στην ταραγμένη περίοδο της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας μέχρι σήμερα που η Κροατία είναι στο κατώφλι της Ε.Ε. δεν μπορώ παρά να εκφράσω το θαυμασμό και τα συγχαρητήριά μου για την επιτελεσθείσα πρόοδο».
Ο Κροάτης πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί σταθερό υποστηρικτή της ευρωατλαντικής πορείας της Κροατίας και πως ο κ. Καραμανλής δεσμεύθηκε να στηρίξει την Κροατία ώστε να γίνει μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο κ. Σάναντερ σημείωσε ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός να επισκεφθεί την Ελλάδα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2008 και τόνισε ότι στην επίσκεψη αυτή θα συνοδεύεται από επιχειρηματίες και οικονομικούς παράγοντες.
Επίσης ο Κροάτης πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή ότι η χώρα του θα έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για την είσοδό της και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ στα τέλη του 2008.
Ο πρωθυπουργός ακολούθως είχε συνάντηση με τον Κροάτη πρόεδρο Στιέπαν Μέσιτς, ενώ αργότερα μίλησε στην πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την επέτειο των 15 ετών από την ίδρυση της Κροατίας.
Σε λίγη ώρα θα αναχωρήσει για τη Λιουμπλιάνα, όπου στο Bled Castle θα τον υποθεχθεί ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα.
Στις 14:00 το μεσημέρι θα παρατεθεί γεύμα από τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας προς τιμήν των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.
Στις 15:45 το απόγευμα ο κ. Καραμανλής θα αναχωρήσει για το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Cankarjev Dom, όπου θα γίνει η τελετή για την ένταξη της Σλοβενίας στο ευρώ.
Το βράδυ θα παρατεθεί δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας κ. Γιάνσα.
Τη Τρίτη το πρωί ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Βελιγράδι, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντις και τον πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ