Πολιτική
Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2007 16:16

Χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία - Στην αναζήτηση τριών σκιών

Τρεις σκιές, καθόλου ευκρινείς, έχουν καταγράψει σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάμερες της αμερικανικής πρεσβείας τη στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης από την οδό Λαμψάκου. Από την ψηφιακή ανάλυση που έγινε στο υλικό, προκύπτει ότι πρόκειται πιθανότατα για δύο άνδρες και μία γυναίκα, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες (οι μαρτυρίες των οποίων κρίνονται αξιόπιστες από τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.) τα εν λόγω άτομα εθεάθησαν να απομακρύνονται τρέχοντας από το σημείο της εκτόξευσης επί της οδού Λαμψάκου με κατεύθυνση προς την οδό Μιχαλακοπούλου, χωρίς να βγουν νωρίτερα στη Βασ. Σοφίας.

Οπως λένε οι ειδικοί της Αστυνομίας, τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που έχουν καταγραφεί από την κάμερα δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστούν, αλλά από την ψηφιακή ανάλυση μπορούν να διευκρινιστούν με ακρίβεια, ο σωματότυπός τους και τα βιομετρικά στοιχεία προσώπου, από τα οποία, αν εισαχθούν σε ψηφιακή βάση δεδομένων, μπορεί να προκύψει ένας πολύ μικρός αριθμός πιθανών υπόπτων που ενδεχομένως να οδηγήσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες, τις προηγούμενες μέρες είχε θεαθεί στο ίδιο σημείο και ένα ζευγάρι (ένας άνδρας και μία νεαρή γυναίκα) που πιθανολογείται ότι είναι μέλη της οργάνωσης και έκαναν παρακολούθηση του «στόχου», καθώς επίσης και δύο ΙΧ αυτοκίνητα που και αυτά θεωρείται πιθανόν να έχουν σχέση με την υπόθεση. Η μαρτυρία αυτή γίνεται προσπάθεια να διασταυρωθεί και από τα πλάνα των καμερών της Αμερικανικής Πρεσβείας προηγούμενων ημερών, πλάνα που παραδίδουν σταδιακά οι Αμερικανοί στις ελληνικές αρχές. Μέχρι στιγμής έχει παραδοθεί οπτικό υλικό τουλάχιστον μίας εβδομάδας, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν από αυτό προκύπτουν συγκεκριμένα στοιχεία για άτομα που ενδέχεται να σχετίζονται με την τρομοκρατική επίθεση.

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν προσεγγίσει και μιλήσει μέχρι στιγμής με περισσότερα από 4.000 άτομα που κινούνται ή μένουν στην ευρύτερη περιοχή της Αμερικανικής Πρεσβείας και επίσης έχουν εξετάσει 10.000 αυτοκίνητα. Από την έρευνα των αυτοκινήτων δεν προκύπτει μέχρι στιγμής ότι κάποιο απ’ αυτά έχει χρησιμοποιηθεί από τους δράστες, οι οποίοι εκτιμάται ότι στο σημείο από όπου εκτοξεύτηκε η ρουκέτα στην οδό Λαμψάκου, είχαν πιθανότατα κάποιο κλειστό φορτηγάκι - τύπου βαν, το οποίο δεν έχει βρεθεί.

Παράλληλα η Ελληνική Αστυνομία τύπωσε και αρχίζει από σήμερα τη διανομή φυλλαδίου, πόρτα – πόρτα ,καθώς και σε διερχόμενους και εργαζόμενους γύρω από την Αμερικανική Πρεσβεία, με το οποίο καλεί όλους τους πολίτες να δώσουν ό,τι πληροφορία έχουν για την υπόθεση. Συγκεκριμένα το φυλλάδιο αναφέρει:

«Την περασμένη Παρασκευή, στις 12 Ιανουαρίου 6 π.μ., έγινε επίθεση κατά της Αμερικανικής Πρεσβείας. Αν είσασταν στην περιοχή και είδατε κάτι εκείνο το πρωϊ που σας φάνηκε ύποπτο, παρακαλούμε ενημερώστε μας. Οι άνθρωποι αυτοί πιθανόν να βρίσκονταν στην περιοχή τις προηγούμενες μέρες ή εβδομάδες πριν την επίθεση. Αν θυμάστε να είδατε κάτι ασυνήθιστο, παρακαλούμε τηλεφωνήστε μας. Η πληροφόρηση που θα δώσετε μπορεί να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε τα άτομα που ήταν υπαίτια για την επίθεση. Τηλεφωνήστε στο 170 ή στο 1014 από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο. Η ταυτότητά σας θα προστατευθεί».

Ερευνες για την προέλευσης του όπλου της επίθεσης

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εστιάζονται επίσης στην διευκρίνιση της προέλευσης του αντιαρματικού όπλου RPG 7 με το οποίο εκτοξεύτηκε η ρουκέτα. Δεδομένου ότι το όπλο είναι κινεζικής κατασκευής, αντίγραφο του ρωσικού πρωτότυπου του 1974, θεωρείται ως πιθανότερο να προέρχεται από τις αποθήκες της Αλβανίας που λεηλατήθηκαν το 1997. Η Αλβανία προμηθευόταν όπλα από την Κίνα τη δεκαετία του ‘70 και πιθανόν οι τρομοκράτες να το απέκτησαν με τη μεσολάβηση κάποιων, απευθείας από Αλβανούς λαθρέμπορους ή από άτομα που έχουν τέτοια όπλα στην κατοχή τους στην Ελλάδα, χωρίς, ωστόσο, να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εισήχθη ειδικά γι΄αυτό το σκοπό από το εξωτερικό.

Καμία επίσημη ανάληψη ευθύνης

Eξάλλου, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό επίσημα αν κάποια οργάνωση έχει αναλάβει με προκήρυξή της την ευθύνη της επίθεσης στην πρεσβεία. Ωστόσο, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής πιστεύουν ότι πρόκειται για τον «Επαναστατικό Αγώνα», όπως ανέφερε και το τηλεφώνημα αγνώστων στη Σεκιουριτι που έχει αναλάβει τη φύλαξη της Αμερικανικής Πρεσβείας, λίγη ώρα μετά το χτύπημα.

Κάλυψη κυβέρνησης στον υπουργό Δημόσιας Τάξης

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, δήλωσε ότι οι έρευνες για τη διαλεύκανση του τρομοκρατικού χτυπήματος «διεξάγονται υπό την ευθύνη των ελληνικών διωκτικών αρχών, σε συνεργασία με στελέχη από άλλες χώρες, όπως γινόταν και στο παρελθόν».

Ερωτηθείς αν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε «βεβαίως» και με αφορμή άλλα ερωτήματα, δεν θέλησε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο «για επιχειρησιακά θέματα». Σε ερώτηση εξάλλου αν θα ανανεωθεί το Μάρτιο η θητεία του αρχηγού της Αστυνομίας, ο κ. Αντώναρος αρκέστηκε να πει πως δεν θέλει να προκαταλάβει τις κρίσεις του Μαρτίου.

Για το αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μιας νομοθετικής ρύθμισης που να επιτρέπει την αξιοποίηση των στοιχείων που καταγράφουν οι κάμερες ρύθμισης της κυκλοφορίας, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής που έχει κάνει η κυβέρνηση.

Σε ερώτηση εξάλλου αν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό Δίκαιο, Οδηγία που δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να κρατούν στοιχεία από κινήσεις συνδρομητών, ο κ. Αντώναρος παρέπεμψε στο αρμόδιο υπουργείο, επιφυλάχθηκε δε να απαντήσει αύριο στο ερώτημα αν έχει δοθεί άδεια στις ΗΠΑ να κατοπτεύουν με κάμερες ελληνικό έδαφος.

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης του κ. Βύρωνα Πολύδωρα στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος απάντησε πως δεν γνωρίζει αν υπάρχει κάν πρόσκληση.