Η ψυχολόγος και κοινωνική ερευνήτρια, συγγραφέας του βιβλίου που παρουσιάζει με αμεσότητα και πρακτικά βήματα πώς λάθη, αποτυχίες και αρνητικές πεποιθήσεις μετατρέπονται σε εργαλεία και εφόδια που οδηγούν στην αποδοχή του εαυτού και την πραγματική ευτυχία, μας μίλησε για την έκδοση.
«Σου αξίζει να ευτυχήσεις» τιτλοφορείται το βιβλίο της Αγνής Μαριακάκη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις KeyBooks, μέσα στο οποίο παρουσιάζονται πολύτιμες συμβουλές για να αλλάξει κανείς τη ζωή του προς το καλύτερο.
Η ψυχολόγος και κοινωνική ερευνήτρια, συγγραφέας του βιβλίου που παρουσιάζει με αμεσότητα και πρακτικά βήματα πώς λάθη, αποτυχίες και αρνητικές πεποιθήσεις μετατρέπονται σε εργαλεία και εφόδια που οδηγούν στην αποδοχή του εαυτού και την πραγματική ευτυχία, μας μίλησε για την έκδοση.
Κυρία Μαριακάκη, μόλις έχει εκδοθεί το βιβλίο σας με τον τίτλο «Σου αξίζει να ευτυχήσεις». Είναι εφικτό κάτι τέτοιο, όταν υπάρχουν τόσοι λόγοι αυτή τη στιγμή να είναι κανείς προβληματισμένος και ανήσυχος;
«Αν ήταν να εξαρτάται η εσωτερική μας ισορροπία από τις εξωτερικές συνθήκες, θα ήμασταν καταδικασμένοι. Η επιστήμη της ευτυχίας αποδεικνύει ότι είναι κι αυτή μια δεξιότητα που μαθαίνεται και εξασκείται. Όμως, ενώ μαθαίνουμε να γράφουμε, να διαβάζουμε, να μιλάμε ξένες γλώσσες, δεν εκπαιδευόμαστε στο πώς να ευτυχούμε».
Γίνεται να ευτυχεί κανείς όταν δοκιμάζεται; Όταν περνά δύσκολα; Και τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δυσκολέψει πολύ τους περισσότερους από εμάς.
«Η εσωτερική ισορροπία είναι μια καθημερινή απόφαση κι επιλογή, που συχνά πάει κόντρα στα γεγονότα. Ωστόσο, η εσωτερική επιλογή να φιλοσοφείς όσα σου συμβαίνουν, και όχι μόνο να παραμένεις ψύχραιμος, αλλά και να βλέπεις μέσα στα δύσκολα τις ευλογίες και τα δώρα της ζωής, είναι ο τρόπος να βρίσκεις το εσωτερικό σθένος για μια καλύτερη ζωή».
Υπάρχουν, τότε, προϋποθέσεις για να μπορεί κανείς να είναι ευτυχισμένος;
«Η μεγαλύτερη προϋπόθεση είναι το να κατανοείς ότι μπορείς, και γίνεται, να αντιγυρίζεις τα δύσκολα προς όφελός σου. Δηλαδή, γίνεται να σε “πορώνει” η αποτυχία αντί να σε διαλύει. Να σε μεταμορφώνει ο θυμός αντί να σε καταστρέφει. Να σε ενδυναμώνουν οι φουρτούνες αντί να σε εξαντλούν. Να σε εξελίσσει ο φόβος αντί να σε λιώνει. Να σε στερεώνει η απόρριψη και να σε κάνει δυνατότερο. H ικανότητα να μεταφράζεις τις δυσκολίες σου σε δύναμη, είναι η ίδια η τέχνη της ζωής».
Συνήθως η άποψη που επικρατεί είναι ότι η ευτυχία είναι ένα εφήμερο και στιγμιαίο συναίσθημα.
«Και ισχύει αυτό όταν θεωρούμε ότι πρέπει όλα να είναι καλά και στη θέση τους, έξω μας, για να ισορροπούμε μέσα μας. Όμως, το να μπορείς να νιώθεις προνομιούχος ανεξαρτήτως συνθηκών, είναι η βάση του να νιώθεις ικανοποιημένος στη ζωή σου. Και προνομιούχος νιώθεις όταν κατανοείς ότι αυτά που έχεις είναι σταθερά περισσότερα από αυτά που σου λείπουν και που εκτός δυτικού κόσμου, στερείται σήμερα το 90% του πληθυσμού».
Όλα αυτά πώς θα τα καταφέρουμε στην πράξη. Στη θεωρία τα κατανοούμε, αλλά η πράξη μας δυσκολεύει.
«Και η διαίρεση και τα κλάσματα και η προπαίδεια ήταν εξαιρετικά δύσκολα στην Τρίτη Δημοτικού, μέχρι να πιάσεις το νόημα και να σου γίνει δεύτερη φύση η αριθμητική. Η δυνατότητα να αισθάνεσαι πλήρης, ικανοποιημένος κι ευγνώμων γίνεται ευκολότερη όταν στρέφεις την προσοχή σου στα χαρίσματα και τα εφόδιά σου, παύοντας να τα θεωρείς αυτονόητα. Όταν καταργείς μέσα σου τον μύθο με τον οποίο όλοι μεγαλώσαμε… πως δηλαδή η ζωή πρέπει να είναι ακύμαντη για να μπορείς να είσαι καλά.
Και τόσο περισσότερο ευτυχείς όσο καλύτερα αντιλαμβάνεσαι την ουσία της ζωής, που δεν βρίσκεται σε αυτά που έχεις και κατακτάς, αλλά στην ικανότητα να απολαμβάνεις τα μικρά κι απλά πράγματα, κάθε μέρα».
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]