Απειλή για τη δημοκρατία στη χώρα του χαρακτήρισε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Απειλή για τη δημοκρατία στη χώρα του χαρακτήρισε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Μάλιστα επεσήμανε ότι οι εκλογές που θα διεξαχθούν φέτος στη Βραζιλία, θα αποτελέσουν τεστ για τη δημοκρατία λόγω των απειλών του ακροδεξιού προέδρου, ο οποίος έχει αμφισβητήσει την αξιοπιστία του εκλογικού συστήματος.
Επιπλέον, στη ετήσια έκθεσή του για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ, κάλεσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, το Κογκρέσο και άλλους δημοκρατικούς θεσμούς στη χώρα να παραμείνουν σε εγρήγορση και να αντισταθούν σε οποιαδήποτε απόπειρα του Μπολσονάρου να υπονομεύσει τις εκλογές του Οκτωβρίου.
«Ο πρόεδρος Μπολσονάρου προσπάθησε να αποδυναμώσει τους πυλώνες της δημοκρατίας, εξαπολύοντας επιθέσεις στο δικαστικό σύστημα και επαναλαμβάνοντας αβάσιμες καταγγελίες περί εκλογικής νοθείας», τόνισε η διευθύντρια του HRW στη Βραζιλία, Μαρία Λάουρα Κανινέου.
«Η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου έχει προωθήσει πολιτικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων, των γυναικών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και την ελευθερία της έκφρασης», αναφέρει η έκθεση.
Σημειώνει ακόμη ότι το 2020 καταγράφηκε στη Βραζιλία αριθμός ρεκόρ φόνων από την αστυνομία, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που διατηρούνται σχετικά αρχεία, με περίπου το 80% των θυμάτων να είναι έγχρωμοι, ενώ ο Μπολσονάρου έχει ενθαρρύνει την αστυνομική βία, υπερασπιζόμενος νομοσχέδιο που κατέστησε πιο δύσκολο να λογοδοτεί η αστυνομία σε περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ταυτόχρονα, ο Μπολσονάρου έχει προωθήσει νομοσχέδια για να στερήσει το δικαίωμα των αυτοχθόνων στη γη τους και ουσιαστικά να νομιμοποιήσει τις μεταλλευτικές εργασίες σε αυτές τις περιοχές, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, στη διάρκεια της προεδρίας του η αποψίλωση του Αμαζονίου έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2006.
Πηγή: Reuters