Ένα μικροσκοπικό ρομπότ μπορεί να εισέρχεται στο κυκλοφορικό σύστημα του ανθρώπου και να εξουδετερώνει θρόμβους.
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται διαφόρων ειδών προηγμένες ρομποτικές συσκευές και συστήματα που εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κόνγκ δημιούργησαν ένα μικροσκοπικό ρομπότ που θα εισέρχεται στον οργανισμό και κινούμενο μέσα στο κυκλοφορικό σύστημα θα απελευθερώνει φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων.
Οι κινήσεις του ρομπότ προσομοιάζουν αυτές της ουράς του βακτηρίου E.coli που υπάρχει φυσιολογικά στο γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου αλλά συνδέεται και με λοιμώξεις. Οι γιατροί θα ελέγχουν το ρομπότ μέσω μαγνητικών πεδίων και θα μπορεί με αυτό τον τρόπο να κινείται και αντίθετα στην ροή του αίματος. Οι δοκιμές που έχουν γίνει σε συνθετικές φλέβες με αίμα χοίρου έδειξαν ότι το ρομπότ δεν είναι απλά λειτουργικό αλλά είναι πέντε φορές πιο αποτελεσματικό στην διάλυση των θρόμβων από ότι η φαρμακευτική αγωγή από μόνη της.
Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «ACS Nano» οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι η χρήση του ρομπότ εξαφανίζει ολοσχερώς τους θρόμβους ενώ οι φαρμακευτικές αγωγές και η χρήση καθετήρων μπορεί είτε να αφήσουν υπολείμματα των θρόμβων που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα είτε να προκληθούν νέα προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα.