Το εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο επιτρέπει στους επιστήμονες να κάνουν παρατηρήσεις της σκοτεινής ύλης.
Ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ έκαναν μια πολύ σημαντική ανακάλυψη χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο AAT που βρίσκεται στη Νέα Νότιο Ουαλία στην Αυστραλία. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν παρατηρήσεις στην άλω του γαλαξία μας. Με τον όρο γαλαξιακή άλω οι επιστήμονες περιγράφουν μια δομή έξω από το κυρίως σώμα ενός γαλαξία στην οποία βρίσκονται συνήθως διαφόρων τύπων άστρα.
Στην περίπτωση του γαλαξία μας η άλως αποτελείται από σμήνη άστρων που βρίσκονταν σε γειτονικούς γαλαξίες οι οποίοι υπέκυψαν στις βαρυτικές επιθέσεις του γαλαξία μας και απορροφήθηκαν τελικά από αυτόν. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο γαλαξίας μας αν και μικρομεσαίου μεγέθους ήταν ιδιαίτερα επιθετικός και κατάφερε να απορροφήσει πολλούς γειτονικούς γαλαξίες ορισμένους μάλιστα μεγαλύτερου μεγέθους και θεωρητικά ισχυρότερους από αυτόν. Κάποιες μελέτες κάνουν λόγο για 15-16 γαλαξίες που έπεσαν θύματα του δικού μας γαλαξία.
Η ερευνητική ομάδα στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι ο γαλαξίας μας ολοκληρώνει το έργο του και αφού… κατάπιε τους γαλαξίες τους καταπίνει τώρα και τα άστρα τους που είχαν καταφέρει να ξεφύγουν από αυτόν. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο γαλαξίας μας καταπίνει 12 αστρικά σμήνη και συστήματα.
Το φαινόμενο δημιουργεί «αστρικούς χειμάρρους» όπως τους χαρακτηρίζουν οι ερευνητές. Η είσοδος αυτών των αστρικών χειμάρρων στον γαλαξία μας αυξάνει τον όγκο του αλλά το σημαντικότερο είναι ότι επιτρέπει στους ερευνητές να κάνουν παρατηρήσεις για την μυστηριώδη σκοτεινή ύλη. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία η σκοτεινή ύλη είναι μια μυστηριώδης μορφή ύλης που αποτελεί το 27% της ύλης του Σύμπαντος και παραμένει αόρατη επειδή δεν αντανακλά το φως που πέφτει πάνω της καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την παρατήρηση και μελέτη της. Η νέα έρευνα αναμένεται να προσφέρει νέα στοιχεία για την σκοτεινή ύλη.