Τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα παραβίασαν τη νεκρή ζώνη στην οδό Λήδρας και δημιούργησαν πολυβολεία, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες τα Ηνωμένα Έθνη δεν δέχονται να αναλάβουν τον έλεγχο της περιοχής.
Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές σε γεύμα που παρέθεσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, γνωστοποίησε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση έχει υποβάλει στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ δύο εναλλακτικές προτάσεις για το θέμα της αποστρατικοποίησης της οδού Λήδρας. Η μία πρόταση συνίσταται σε απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή της οδού Λήδρας και απόδοση της ζώνης αυτής στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ η δεύτερη πρόταση προνοεί την πλήρη αποστρατικοποίηση ολόκληρης της εντός των τειχών Λευκωσίας.
Ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε για άλλη μια φορά ότι η αποσυναρμολόγηση της γέφυρας από το κατοχικό καθεστώς δεν οδηγεί σε άνοιγμα της οδού Λήδρας, αφού αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των πολιτών και η ανάγκη για απόσυρση του τουρκικού στρατού κατοχής από την περιοχή.
Ο κ. Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προσαρμόσθηκε πλήρως στις απαιτήσεις του τουρκικού στρατού, αφού συμφώνησε να μην μετακινηθεί ο "Αττίλας" από την περιοχή.
Εν τω μεταξύ σύσκεψη για τις εξελίξεις στο θέμα της οδού Λήδρας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κυπριακή Βουλή υπό τον πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Χριστόφια και τη συμμετοχή εκπροσώπων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ηγετών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Οι εκπρόσωποι του Προέδρου της Κύπρου ενημέρωσαν τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και για τη στρατιωτική κατάσταση που επικρατεί στην οδό Λήδρας και τη γύρω περιοχή.
Σε δηλώσεις για το θέμα που έκαναν οι ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου, ανέφεραν με ικανοποίηση ότι υπάρχει συμφωνία απόψεων στις βασικές διαπιστώσεις για το θέμα της οδού Λήδρας, εντούτοις -όπως σημείωσαν- οι απόψεις όσον αφορά τους περαιτέρω χειρισμούς είναι διαφορετικές.
Το 2007 δεν προσφέρεται για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, λόγω τουρκικών εκλογών
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος κατά τη συνέντεξη Τύπου στους ξένους ανταποκριτές, εξέφρασε την άποψη ότι το 2007, λόγω των εκλογών στην Τουρκία, ίσως να μην προσφέρεται για άρση του αδιεξόδου στο κυπριακό, αλλά προσφέρεται για προετοιμασία τους εδάφους για διαπραγματεύσεις, που θα οδηγήσουν σε λύση.
Απαντώντας σε όσους τον καλούν να συναντήσει τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Κύπριος πρόεδρος επανέλαβε ότι συναντήσεις χωρίς να υπάρξει εκ των προτέρων η αναγκαία προετοιμασία δεν θα οδηγήσουν πουθενά, παρά μόνο σε επιβεβαίωση του αδιεξόδου.
Για το θέμα της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων είπε ότι ο πρώην Επίτροπος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, του είχε πει ότι πρόκειται για ζήτημα κυρίως πολιτικό και όχι οικονομικό. Η Κυπριακή κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, δεν επιθυμεί την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, αφού όπως είπε, αυτή δεν βοηθά ούτε τους Ελληνοκυπρίους, ούτε και την προσπάθεια για λύση του κυπριακού. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η βοήθεια που παρέχει η Κυπριακή κυβέρνηση στους Τουρκοκυπρίους υπερέχει κατά πολύ των όποιων αναμενόμενων κερδών από τις εξαγωγές από τα κατεχόμενα.
Πηγή ΚΥΠΕ, ΑΠΕ