Τις αμφιβολίες του για την αναγκαιότητα μιας τέταρτης, αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά του covid, εξέφρασε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) καθώς όπως ανέφερε ο επικεφαλής της στρατηγικής για τα εμβόλια, Δρ. Καβαλέρι δεν υπάρχουν προς το παρόν δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτήν την προσέγγιση. Κατά των συνεχών εμβολιασμών τάχθηκε και ο Π.Ο.Υ.
Τις αμφιβολίες του για την αναγκαιότητα μιας τέταρτης, αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά του covid, εξέφρασε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) καθώς όπως ανέφερε ο επικεφαλής της στρατηγικής για τα εμβόλια, Δρ. Καβαλέρι δεν υπάρχουν προς το παρόν δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτήν την προσέγγιση.
«Η στρατηγική χορήγησης ενισχυτικών δόσεων κάθε τέσσερις μήνες υποθετικά ενέχει τον κίνδυνο υπερφόρτωσης του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ οδηγεί σε ψυχολογική κόπωση του πληθυσμού» εξήγησε μιλώντας στα ΜΜΕ.
«Οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν μπορεί να είναι μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική», τόνισε.
Ο Δρ, Καβαλιέρι είπε επίσης ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο της Όμικρον στα εμβόλια.
Ο EMA δήλωσε, βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τους κατασκευαστές σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για ένα ενισχυμένο εμβόλιο, κατά της νέας μετάλλαξης,αλλά πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή θα πρέπει να συντονιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Είναι σημαντικό να γίνει μια ευρεία συζήτηση για την σύνθεση των εμβολίων ώστε να καταλήξουμε στην κατάλληλη προσέγγιση που θα αποτρέψει μια μελλοντική παραλλαγή», επεσήμανε.
Όσον αφορά τη χορήγηση της 3ης δόσης σε άτομα κάτω των 18 ετών, ο επικεφαλής για τη στρατηγική των εμβολίων του ΕΜΑ είπε ότι αξιολογείται το αίτημα της Pfizer για το εμβόλιο “Comirnaty” για ηλικίες 16 και 17 ετών, ενώ αναμένεται αίτημα από την ίδια φαρμακευτική εταιρεία και για τις ηλικίες 12-15 ετών. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ΕΜΑ για τη χορήγηση 3ης δόσης σε ηλικίες 12-18 ετών θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατό, είπε ο Μ. Καβαλέρι.
Ερωτηθείς αν μπαίνουμε σε ενδημική φάση, ο επικεφαλής του ΕΜΑ απάντησε ότι η Όμικρον προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων που θα φέρει στην ΕΕ. “Ακόμα κι αν η σοβαρότητα νόσησης είναι χαμηλότερη, δυστυχώς πολλά άτομα θα νοσηλευτούν. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις συνέπειες ενός τέτοιου κύματος”, ανέφερε. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο ίδιος, το γεγονός ότι αυτός ο ιός είναι τόσο μεταδοτικός σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι θα εκτεθούν στον ιό – πράγμα που σημαίνει ότι θα επέλθει μια φυσική ενίσχυση στην ανοσία όλων μας που θα είναι σημαντική για να χτιστεί το επιπλέον στρώμα ανοσίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενδημικότητα.
«Μπορούμε να σκεφτούμε ότι αφού περάσει αυτό το κύμα από την Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου, πολλοί άνθρωποι θα έχουν εκτεθεί στον ιό και θα είχαν μια ισχυρή ανοσία που θα ανοίξει το δρόμο προς την ενδημική φάση», ανέφερε ο Μ. Καβαλέρι.
Η καταπολέμηση της πανδημίας της Covid-19 με επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις δεν αποτελεί βιώσιμη στρατηγική, προειδοποίησε, από την πλευρά της σήμερα μια επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ζητώντας να επικαιροποιηθούν τα εμβόλια για να αντιμετωπίζουν καλύτερα την Όμικρον και άλλες παραλλαγές.
Στην ανακοίνωσή τους, οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που είναι αρμόδιοι για τα εμβόλια κρίνουν ότι «είναι αναγκαία και πρέπει να αναπτυχθούν» κατάλληλα σκευάσματα τα οποία θα προλαμβάνουν τη μετάδοση και τη μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό, αλλά και θα προστατεύουν από τις σοβαρότερες μορφές της ασθένειας και τον θάνατο.
«Τα εμβόλια για την Covid-19 πρέπει (…) να προκαλούν ευρεία, ισχυρή και μακράς διαρκείας ανοσοαπόκριση ώστε να περιοριστεί η ανάγκη για αλλεπάλληλες αναμνηστικές δόσεις», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
Πάντως, την Δευτέρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε ότι ένα εμβόλιο που στοχεύει την παραλλαγή Όμικρον θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο και η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να παράγει τις δόσεις.
Παρ'όλα αυτά και ο ίδιος ανέφερε ότι δεν είναι ακόμα σαφές εάν χρειάζεται ή όχι ένα εμβόλιο για την συγκεκριμένη παραλλαγή ή πώς θα χρησιμοποιηθεί, αλλά η Pfizer θα έχει έτοιμες κάποιες δόσεις, καθώς ορισμένες χώρες το θέλουν έτοιμο το συντομότερο δυνατό.
naftemporiki.gr