Πολιτική
Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2007 21:33

Τσαρλς Ρις: «Αισθάνομαι ασφαλής στην Ελλάδα»

Την ύπαρξη βίντεο που έχει ληφθεί από τις κάμερες γύρω από την αμερικανική πρεσβεία και έχει παραδοθεί στην ελληνική αστυνομία, επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τσαρλς Ρις σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ. Όπως διευκρίνισε ο Αμερικανός πρέσβης, το βίντεο δείχνει τη ρουκέτα που πυροδοτείται απέναντι από το δρόμο (οδό Λαμψάκου) προς την πρεσβεία. «Ήταν σκοτεινά και δεν είναι όσο καθαρό θα θέλαμε. Φέρνουμε κάποιους ειδικούς για να δουν τι μπορούν να κάνουν σε σχέση με την εικόνα και να βρουν τρόπους για να την βελτιώσουν. Ελπίζω ότι το βίντεο θα βελτιωθεί αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο καλό μπορεί να γίνει υπό αυτές τις συνθήκες», ανέφερε ο κ. Ρις.

Ερωτηθείς αν από το βίντεο προκύπτουν στοιχεία για τους υπόπτους ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν θέλησε να υπεισέλθει σε στοιχεία της έρευνας με λεπτομέρειες, υπογραμμίζοντας πως οι αρχές τόσο της Ελλάδος όσο και των ΗΠΑ δεν αφήσουν καμία ευκαιρία αναξιοποίητη στην προσπάθειά τους να βρούν και να καταδικάσουν αυτούς που ευθύνονται για το τρομοκρατικό χτύπημα.

«Αυτή η επίθεση στην πραγματικότητα στρέφεται το ίδιο και κατά της Ελλάδας όσο και κατά της αμερικανικής πρεσβείας. Είναι η χώρα που έχει πληγεί από αυτήν την επίθεση. Ξέρω ότι η κυβέρνηση, η ελληνική αστυνομία και όσοι έχουν ανάμειξη, δεν θα αφήσουν καμία ευκαιρία αναξιοποίητη στην προσπάθεια να υπάρξει απόλυτα σε βάθος έρευνα για να βρούμε ότι μπορέσουμε», τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Ο κ. Ρις χαρακτήρισε εξαιρετικό το επίπεδο συνεργασίας των ελληνικών και των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας και δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος από την αντίδραση και την αντιμετώπιση του ζητήματος από τις ελληνικές αρχές. Όπως είπε, το Σαββατοκύριακο ήρθαν στην Ελλάδα κάποιο ειδικοί για να βοηθήσουν στις έρευνες. Παραδέχθηκε ότι έχει αναμειχθεί το FBI, αλλά –όπως επεσήμανε- η ανάμειξη του δεν έχει καμία σχέση με τις διαστάσεις που έχουν δοθεί. «Η ελληνική κυβέρνηση προΐσταται των ερευνών σε όλους τους τομείς. Συνεργαζόμαστε πλήρως και δίνουμε κάθε πληροφορία που μπορεί να συνεισφέρει στις έρευνες, στην κυβέρνηση, την αστυνομία και στο υπουργείο», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην ουσία της τρομοκρατικής ενέργειας, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως είναι είδος πράξης που είχε στόχο την αμερικανική πρεσβεία ως κτίριο και ως σύμβολο.

Ο κ. Ρις υπογράμμισε πως υπάρχει ανάληψη ευθύνης από εγχώρια ομάδα, η οποία πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, άλλά όπως σημείωσε, δεν πρέπει να αποκλειστεί τίποτα. «Δεν λέω ότι υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία για διεθνή διασύνδεση αλλά λέω ότι κάθε καλή έρευνα για μένα θα πρέπει να εξετάζει στοιχεία από όλες τις πηγές και δεν θα πρέπει να ξεκινήσουμε με προκαταλήψεις», παρατήρησε.

Καταλήγοντας ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι αισθάνεται ασφαλής στη χώρα μας .«Η δουλειά μου εδώ είναι να εκπροσωπώ τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, την έχω πάρει σοβαρά και θα συνεχίσω να ταξιδεύω και να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ», τόνισε.