Κόσμος
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 16:45

Πάνω από 20 χώρες διέκοψαν πέρυσι το διαδίκτυο για πολιτικούς λόγους

Το 2021, το Διαδίκτυο γνώρισε αθροιστικά, πάνω από 30.000 ώρες σκόπιμης διακοπής λειτουργίας από τις κυβερνήσεις 21 χωρών σε όλο τον κόσμο σε περιόδους αναταραχής, με αποτέλεσμα οι ζημιές στις οικονομίες τους  να φτάσουν τα 5,45 δισεκατομμύρια δολάρια για την οικονομία αυτών των χωρών.

Το 2021, το Διαδίκτυο γνώρισε αθροιστικά, πάνω από 30.000 ώρες σκόπιμης διακοπής λειτουργίας από τις κυβερνήσεις 21 χωρών σε όλο τον κόσμο σε περιόδους αναταραχής, με αποτέλεσμα οι ζημιές στις οικονομίες τους να φτάσουν τα 5,45 δισεκατομμύρια δολάρια για την οικονομία αυτών των χωρών.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται στην βρετανική πλατφόρμα Top10VPN με την επισήμανση ότι οι διακοπές πρόσβασης στο διαδίκτυο αποφασίστηκαν από τις 21 κυβερνήσεις για πολιτικούς λόγους και επηρέασαν συνολικά 486 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 80% σε διάστημα ενός έτους.

Η πιο πρόσφατη διακοπή της λειτουργίας του διαδικτύου έγινε από τις αρχές του Καζακστάν, στη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου.

«Το Καζακστάν δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο κράτος που διέκοψε τις συνδέσεις στο διαδίκτυο σε περιόδους αναταραχής», αναφέρει η βρετανική πλατφόρμα.

Οι περισσότερες από αυτές τις διακοπές στο διαδίκτυο συνέβησαν στην υποσαχάρια Αφρική και την Ασία, περιοχές που μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 97,5% των ωρών συνδέσεων τις αρχές.

Η Μιανμάρ εμφανίζεται στην κορυφή της κατάταξης που καθιέρωσε το Top10VPN για το 2021. Με τις συνδέσεις  στο διαδίκτυο να έχουν διακοπεί συνολικά για 12.240 ώρες, η χώρα που είναι υπό τον έλεγχο στρατιωτικής χούντας, καταλαμβάνει το πρώτο σκαλί του βάθρου, μπροστά από την Αιθιοπία (πάνω από 8.800 ώρες) και τη Νιγηρία (περίπου 5.000 ώρες).

Η χούντα της Μιανμάρ  περιόριζε τακτικά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Για παράδειγμα, η χούντα απέκλειε κάθε  πρόσβαση στο Διαδίκτυο κάθε βράδυ για 72 συνεχόμενες ημέρες μέχρι τις 27 Απριλίου. Και ενώ η πρόσβαση στο Διαδίκτυο αποκαταστάθηκε μερικώς από τον Μάιο, λειτουργεί  μόνο σε ιστότοπους και εφαρμογές για κινητά που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση. 

Η πλατφόρμα Top10VPN προσπαθεί επίσης να υπολογίσει το οικονομικό κόστος αυτών των πολιτικών αποφάσεων. Για να γίνει αυτό, αφού εντόπισε κάθε εθνικό και περιφερειακό περιστατικό και καθόρισε τη διάρκεια των περιορισμών, η πλατφόρμα χρησιμοποίησε ένα εργαλείο που αναπτύχθηκε από τη ΜΚΟ «Netblocks» και την αμερικανική ένωση «The Internet Society».

Το 2021, οι διακοπές λειτουργίας του Διαδικτύου που αποφασίστηκαν από τις αρχές κόστισαν στην παγκόσμια οικονομία 5,45 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με αυτό το εργαλείο, που ονομάζεται COST  και το οποίο χρησιμοποιεί ειδικότερα δείκτες από την Παγκόσμια Τράπεζα, τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών, τη Eurostat και τις ΗΠΑ. Το κόστος αυξήθηκε κατά 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η Μιανμάρ καταλαμβάνει την πρώτη θέση όσον αφορά το οικονομικό κόστος (με εκτιμώμενη απώλεια σχεδόν 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Μπροστά από τη Νιγηρία (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια) και πολύ μπροστά από την Ινδία (584 εκατομμύρια), που ήταν στην πρώτη θέση πέρυσι.

Όσο για το Καζακστάν, δεν εμφανίζεται στην κατάταξη του 2021,αλλά αναμένεται ότι θα καταλάβει περίοπτη θέση εφέτος .Σύμφωνα με το Top10VPN, στις 10 Ιανουαρίου, οι περικοπές στο Διαδίκτυο που αποφάσισε η κυβέρνηση θα κοστίσουν στην οικονομία της χώρας πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια.