Σενάρια για προκήρυξη πρόωρων εκλογών την άνοιξή ή το φθινόπωρο διακινούνται και πάλι στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία ως αποτέλεσμα της πεποίθησης κυβερνητικών στελεχών ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα αποδειχθεί πολύ πιο ήπια ως προς τα αποτελέσματά της και θα σημάνει το «τέλος της πανδημίας» μέσα στους προσεχείς μήνες.
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
Σενάρια για προκήρυξη πρόωρων εκλογών την άνοιξή ή το φθινόπωρο διακινούνται και πάλι στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία ως αποτέλεσμα της πεποίθησης κυβερνητικών στελεχών ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα αποδειχθεί πολύ πιο ήπια ως προς τα αποτελέσματά της και θα σημάνει το «τέλος της πανδημίας» μέσα στους προσεχείς μήνες.
Από την επισκόπηση του κυριακάτικου Τύπου όλων των πολιτικών αποχρώσεων διαπιστώνεται ότι η εκλογολογία «άναψε» και πάλι για τα καλά τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Μια από τις αφορμές ήταν η πρόσφατη αρθρογραφία του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος υπογράμμισε ότι «υπό τις παρούσες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, παραίτηση του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης δεν σημαίνει εκλογές».
Ο χρονισμός αλλά και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης αναφοράς προκάλεσε εύλογα ερωτήματα σχετικά με τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για την επόμενη περίοδο. Τα ερωτήματα αυτά ενισχύθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα από πολυάριθμες διαρροές προς τον Τύπο που αναφέρουν ότι, λόγω της απλής αναλογικής, οι επόμενες εκλογές υπάρχει ενδεχόμενο να μην είναι διπλές όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αλλά ακόμη και τριπλές. Όπως κατέστη προφανές, σαφές κίνητρο της διάδοσης του συγκεκριμένου αφηγήματος είναι να λειτουργήσει ως φόβητρο και να αποτρέψει τον κίνδυνο αποσυσπείρωσης και χαλαρής ψήφου που μπορεί να προκαλέσει το σύστημα της απλής αναλογικής.
Η ευρεία διακίνηση του σεναρίου των τριπλών εκλογών συνέπεσε όμως με την κυβερνητική ρητορική για «ήπια» Όμικρον και επικείμενη επιστροφή στην κανονικότητα. Το αποτέλεσμα είναι να εκληφθούν αυτές οι δύο επικοινωνιακές πρακτικές ως ένδειξη ότι η κυβέρνηση εξετάζει και πάλι το σχέδιο για πρόωρες εκλογές που είχε παγώσει από τις αρνητικές επιδημιολογικές συνθήκες των προηγούμενων μηνών. Ειδικότερα, εάν επιβεβαιωθούν οι ευοίωνες προβλέψεις των κυβερνητικών αξιωματούχων για ταχύτατο περιορισμό των κρουσμάτων και ραγδαία μείωση των διασωληνωμένων και των θυμάτων τότε, όπως υποστηρίζεται, ανοίγει σαφώς ένα παράθυρο για πρόωρες εκλογές το ταχύτερο την άνοιξη και το αργότερο το φθινόπωρο.
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση σηκώσει το χαρτί των πρόωρων εκλογών είναι υποχρεωμένη να σταθμίσει ταυτόχρονα τις διακινδυνεύσεις αλλά και τις ευκαιρίες που συνεπάγεται η προσφυγή στις κάλπες πριν ή μετά από το καλοκαίρι. Εάν προκριθεί η άνοιξη τότε αποφεύγεται ο κίνδυνος να επισκιασθεί η προεκλογική περίοδος από επανάληψη φαινομένων δασικών πυρκαγιών όπως αυτά που συνέβησαν το προηγούμενο καλοκαίρι. Αν όμως επιλεγεί το φθινόπωρο τότε δίνεται η ευκαιρία στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις καλές τουριστικές επιδόσεις που αναμένονται για την προσεχή τουριστική περίοδο και να προσφύγει στις κάλπες με όπλο της ένα νέο «success story».
Την εικόνα ότι η κυβέρνηση εξετάζει στα σοβαρά να αξιοποιήσει το παράθυρο των πρόωρων εκλογών, εφόσον επιβεβαιωθούν βέβαια οι αισιόδοξες προβλέψεις για την πανδημία, ενίσχυσαν, όμως, και οι σαρωτικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν στις θέσεις Γενικών και Ειδικών Γραμματέων της κυβέρνησης. Μάλιστα η ίδια η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι κάποιες από τις αποχωρήσεις από τις Γενικές Γραμματείες έγιναν για να μην υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας γαλάζιων στελεχών στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι οι εκλογικοί σχεδιασμοί βρίσκονται πια για τα καλά στο τραπέζι.