Πολιτιστικά
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 09:03

Οι πέντε νέοι στόχοι της ΦΟΑ

«Οι στόχοι μας δεν σταματούν εδώ. Για το τρέχον και τα επόμενα χρόνια σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε την επέκταση των δραστηριοτήτων μας και σε άλλους τομείς» είπε ο Πρόεδρος της Φιλαρμόνιας, Νίκος Μαλιάρας, μιλώντας για  τα σημαντικότερα σχέδια της  Ορχήστρας.

Με νέους στόχους βρίσκει η νέα χρονιά τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών (ΦΟΑ). Έχοντας ήδη διαγράψει μια σημαντική διαδρομή πέντε ετών στο ελληνικό καλλιτεχνικό στερέωµα, η Ορχήστρα –με τη μεγάλη και ποικίλη δράση της,  φιλοδοξεί να συνεχίσει να προσθέτει τη δική της «νότα» στην προσπάθεια αναβάθμισης της μουσικής µας ζωής. Στο  επίκεντρο,  πάντα,  ο καλλιτεχνικός και πνευματικός θησαυρός που αποτελεί τη νεοελληνική έντεχνη μουσική δημιουργία.

«Οι στόχοι μας δεν σταματούν εδώ. Για το τρέχον και τα επόμενα χρόνια σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε την επέκταση των δραστηριοτήτων μας και σε άλλους τομείς» είπε ο Πρόεδρος της Φιλαρμόνιας, Νίκος Μαλιάρας, μιλώντας για  τα σημαντικότερα σχέδια της  Ορχήστρας.

Στα σχέδια  αυτά συναντούμε έκδοση  μουσικών έργων Ελλήνων συνθετών σε σύγχρονες παρτιτούρες -ώστε να καταστούν προσβάσιμα στο κοινό·  επέκταση του δισκογραφικό ρεπερτόριο της ΦΟΑ, αλλά και συνεργασία  με διεθνείς δισκογραφικές εταιρείες· πραγματοποίηση θερινής περιοδείας με παραστάσεις Ελληνικής οπερέτας στην Ελληνική περιφέρεια· θερινό σεμινάριο για νέους μουσικούς ορχήστρας, κατά το πρότυπο  μεγάλων διεθνών σεμιναρίων –με προοπτική καθιέρωσης σε ετήσια βάση· επαφές με το Εθνικό Θέατρο για την πραγματοποίηση σειράς παραστάσεων ενός νέου μουσικοθεατρικού έργου, που γράφεται τώρα, και θα απευθύνεται σε παιδιά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαλιάρας ανέφερε:

1. «Σύντομα πρόκειται να ανακοινωθεί το εκδοτικό πρόγραμμα της Φιλαρμόνιας. Το επιτελείο της ορχήστρας έχει ήδη στρέψει τη δραστηριότητά του όχι μόνο στην εκτέλεση αλλά και στην έκδοση των μουσικών έργων Ελλήνων συνθετών σε σύγχρονες παρτιτούρες. Με τον τρόπο αυτό, η ορχήστρα θα καταστήσει προσβάσιμα στον ευρύτερο ελληνικό και διεθνή καλλιτεχνικό κόσμο τα έργα των Ελλήνων συνθετών που σήμερα πολύ δύσκολα μπορούν να εκτελεστούν σε συναυλίες, απλούστατα διότι είναι ανέκδοτα και ως εκ τούτου πολύ δυσεύρετα. Με τη δράση της αυτή, η οποία δεν θα έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, η Φιλαρμόνια επιθυμεί να προσφέρει μια ακόμη υπηρεσία στην Ελληνική μουσική ζωή».

2. «Ήδη έχει ηχογραφηθεί ένας μεγάλος αριθμός έργων Ελλήνων συνθετών, τα οποία πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσουν σε CD, επεκτείνοντας το δισκογραφικό ρεπερτόριο της ΦΟΑ, αλλά και τη συνεργασία της με διεθνείς δισκογραφικές εταιρείες. Πρόκειται για έργα του Μανώλη Καλομοίρη, του Γιάννου Α. Παπαϊωάννου καθώς και του άγνωστου ελληνικής καταγωγής συνθέτη του 18ου αιώνα, Ιωσήφ-Μιχαήλ Στρατίκου. Πέραν αυτών, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από το 1821, έχει ήδη ηχογραφηθεί και αναμένεται να κυκλοφορήσει σε διπλό CD το σύνολο των έργων για ορχήστρα του γενάρχη της Νεοελληνικής Μουσικής και συνθέτη του Εθνικού Ύμνου, του Κερκυραίου Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου».

3. «Η Φιλαρμόνια σχεδιάζει να επεκτείνει τις δράσεις της και στη θερινή περίοδο, με την πραγματοποίηση περιοδείας με παραστάσεις Ελληνικής οπερέτας στην Ελληνική περιφέρεια. Θα δώσουμε την ευκαιρία στους συμπολίτες μας που ζουν μακριά από τις μεγάλες πόλεις, αλλά και σε όσους απολαμβάνουν τις διακοπές τους στην ύπαιθρο, να απολαύσουν ένα ανάλαφρο και ταυτόχρονα υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου μουσικοθεατρικό θέαμα, προσθέτοντας μια ξεχωριστή νότα στο Ελληνικό καλοκαίρι».

4. «Για το καλοκαίρι, επίσης, σκεπτόμαστε να πραγματοποιήσουμε ένα σεμινάριο για νέους μουσικούς ορχήστρας, κατά το πρότυπο των μεγάλων διεθνών σεμιναρίων. Για ένα χρονικό διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, επιλεγμένοι νέοι μουσικοί από την Ελλάδα και το Εξωτερικό θα συνεργάζονται με τους έμπειρους μουσικούς της ορχήστρας μας και έναν καταξιωμένο μαέστρο σε πρακτικά μαθήματα και δραστηριότητες ορχηστρικής μουσικής, με αντικειμενικό στόχο την πραγματοποίηση μιας σειράς συναυλιών στο τέλος. Πρόκειται για κάτι που έχουν μεγάλη ανάγκη οι νέοι μουσικοί για να αποκτήσουν πολύτιμη και δυσεύρετη ορχηστρική εμπειρία και να θεμελιώσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Ελπίζουμε να βρούμε τους κατάλληλους συνεργάτες για να το πραγματοποιήσουμε αυτό ή το επόμενο καλοκαίρι, και να το καθιερώσουμε να γίνεται κάθε χρόνο».

5. «Τέλος, βρισκόμαστε σε επαφές με το Εθνικό Θέατρο για την πραγματοποίηση σειράς παραστάσεων ενός νέου μουσικοθεατρικού έργου που γράφεται τώρα και θα απευθύνεται σε παιδιά. Πρόκειται για μια δράση που σχεδιάζεται για την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο, 2022-2023, και βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο· για τον λόγο αυτό δεν μπορώ ακόμη να αποκαλύψω περισσότερα. Ελπίζουμε ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση και αυτού του σχεδίου».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]