Στα μέτρα που θα ισχύσουν για τον Ιανουάριο συμπεριλαμβάνονται και αυτά που στοχεύουν στη στήριξη του επιχειρείν. Το θέμα είναι αν επαρκούν.
Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου*
Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Ενέργειας καταδεικνύουν και το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια, που «απογειώνουν» και το λειτουργικό κόστος για το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας, είναι από τους σημαντικότερους κινδύνους για τη λειτουργία της αγοράς και αποτελούν τροχοπέδη στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
Είναι θετικό ότι στα μέτρα που θα ισχύσουν για τον Ιανουάριο συμπεριλαμβάνονται και αυτά που στοχεύουν στη στήριξη του επιχειρείν. Το θέμα είναι αν επαρκούν. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα συνεχiστούν και τον Φεβρουάριο, κάτι που σημαίνει πως αναγνωρίζει ότι δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο με μικρή διάρκεια. Θεωρούμε, λοιπόν, αναγκαίο έναν σχεδιασμό από την πλευρά της Πολιτείας που θα έχει ορίζοντα αρκετών μηνών. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι αυτές οι υπέρογκες αυξήσεις εξαιτίας των διεθνών ανατιμήσεων έρχονται σε μία χρονική στιγμή που τα μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό συνεχίζουν να
περιορίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα σε κρίσιμους κλάδους, καταλαβαίνουμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να συνθλιβούν. Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να αντιμετωπιστεί με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έχει επισημάνει έγκαιρα τις πιθανές συνέπειες όλων αυτών που ζούμε το τελευταίο διάστημα και έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα. Επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στα όρια του κατεπείγοντος, προτείνουμε στην κυβέρνηση την άμεση αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του επιχειρηματικού κόσμου στις
120 από τις 72.
Ιδανική λύση θα ήταν η διαγραφή μέρους των πανδημικών οφειλών, όμως επειδή κατανοούμε ότι μπορεί να απαιτηθεί χρόνος για κάτι τέτοιο- θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς αφορά και επιχειρήσεις άλλων χωρών-, προχωράμε σε αυτή την πρόταση ώστε να επιταχύνουμε τις εξελίξεις και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των επιχειρή-
σεών μας. Χωρίς τον απαιτούμενο τζίρο και με τα περιοριστικά μέτρα ακόμα σε εφαρμογή, δεν μπορούμε να ελπίζουμε άμε-
σα σε μία επιστροφή στην κανονικότητα.
Είναι απόλυτη ανάγκη οι ελληνικές επιχειρήσεις να αισθανθούν ότι προστατεύονται, ότι δεν έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Και με την εφαρμογή του προγράμματος των 120 δόσεων κερδίζουμε λίγο χρόνο, ενώ παράλληλα με την υλοποίηση των υπόλοιπων προτάσεών μας, όπως την ενίσχυση της ρευστότητας και την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, μπορούμε να βάλουμε ένα φρένο στην καθοδική πορεία της επιχειρηματικότητας, να διασφαλίσουμε θέσεις εργασίας και να χαράξουμε ένα αναπτυξιακό πλάνο με μακρόπνοο ορίζοντα. Κάθε μέρα που περνά φέρνει τις επιχειρήσεις όλο και πιο κοντά στον γκρεμό.
Και επιλογή δεν είναι να τις αφήσουμε να πέσουν, αλλά να τις σώσουμε για να επενδύσουμε ως χώρα στη δυναμική που μπορούν να αναπτύξουν στο άμεσο μέλλον.
* Ο κ. Χατζηθεοδοσίου είναι πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΕΑ.