Υγεία
Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2022 07:25

Νέα μετάλλαξη στο προσκήνιο - Επιβραδύνεται το κύμα Όμικρον

Η νέα μετάλλαξη από το Καμερούν μπαίνει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων τα τελευταία 24ωρα, με το κύμα της Όμικρον να σαρώνει κυριολεκτικά όλη τη χώρα και τους ειδικούς να προβλέπουν την κορύφωσή του στα μέσα Ιανουαρίου. Τα μοντέλα καταγραφής της πανδημίας κάνουν λόγο για μικρή επιβράδυνση του ιού, με λιγότερα κρούσματα κατά μέσο όρο σε σχέση με τις προηγούμενες δυσοίωνες προβλέψεις.

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Η νέα μετάλλαξη από το Καμερούν μπαίνει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων τα τελευταία 24ωρα, με το κύμα της Όμικρον να σαρώνει κυριολεκτικά όλη τη χώρα και τους ειδικούς να προβλέπουν την κορύφωσή του στα μέσα Ιανουαρίου. Τα μοντέλα καταγραφής της πανδημίας κάνουν λόγο για μικρή επιβράδυνση του ιού, με λιγότερα κρούσματα κατά μέσο όρο σε σχέση με τις προηγούμενες δυσοίωνες προβλέψεις.

Την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία μας αδειάζουν από υγειονομικούς αφού η Όμικρον δεν κάνει εξαιρέσεις. Από το Καμερούν Η νέα μετάλλαξη (B.1.640.2 ή IHU) που πέρασε στη Νότια Γαλλία από το Καμερούν έχει μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι δεν έχει δείξει ακόμα ανησυχητικά δείγματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής, Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη, κάποια χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου στελέχους θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα, όμως είναι νωρίς ακόμα για να έχουμε σαφή εικόνα. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή η μετάλλαξη Όμικρον είναι αυτή που κυριολεκτικά σαρώνει, με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, να σημειώνει ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει αλλάξει τα δεδομένα, καθώς πρόκειται για τον πιο μεταδοτικό ιό που υπήρξε ποτέ στην ιστορία της ιατρικής. Αυτός είναι και ο λόγος που ο καθηγητής επέμενε να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων, διότι θεωρεί ότι έπειτα από λίγες ημέρες πιθανότατα θα χρειαστεί να ξανακλείσουν.

Η Όμικρον έχει μπει, όπως όλα δείχνουν, σε κάθε ελληνικό σπίτι. Και επειδή έχει αποδείξει ότι δεν κάνει εξαιρέσεις, δεκάδες υγειονομικοί νοσούν με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία μας να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων. Τη δύσκολη κατάσταση επισημαίνει και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, ο οποίος εξηγεί ότι 2.500 υγειονομικοί θετικοί στον ιό είναι σε καραντίνα, ενώ συγχρόνως την ίδια στιγμή αυξάνονται οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, έχουμε και ευχάριστα νέα από πλευράς του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε ότι έπειτα από έναν επανυπολογισμό στις προβλέψεις για την κορύφωση του κύματος που βιώνουμε τώρα, οι πιθανές ημερομηνίες είναι γύρω στις 20-23 Ιανουαρίου, με τα κρούσματα να φτάνουν τα 52.000 με 53.000 κατά μέσο όρο και όχι στις 80.000 όπως είχε πρότερα εκτιμηθεί. Επιπλέον, ο δείκτης που δείχνει πόσα άτομα μπορεί να επιμολύνει ένας θετικός ασθενής μειώνεται στο 2% και παρότι παραμένει υψηλός είναι πολύ χαμηλότερος από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

 

Στα ύψη η θετικότητα

Στα ύψη παραμένει η θετικότητα από τον ιό, καθώς χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 33.000 κρούσματα σε 420.227 τεστ, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 8,02%. Συγκριτικά, προχθές είχαμε 43.386 κρούσματα σε 416.400 τεστ, με τη θετικότητα στο 10,41%. Διασωληνωμένοι είναι 639, αριθμός που αυξάνεται καθημερινά, το ίδιο και οι νέες νοσηλείες φτάνοντας χθες μόνο τις 593 και προχθές τις 641. Επιπλέον, 70 ασθενείς έχασαν τη μάχη με τον ιό το τελευταίο 24ωρο ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 21.185. Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλές θετικότητες πάνω ή κοντά στο 10% καταγράφονται σε 4 Περιφερειακές Ενότητες, με τη Φλώρινα να είναι στο 10,5%, η Ικαρία 9,76%, η Τήνος 9,5% και ο Κεντρικός Τομέας της Αθήνας 9,48%, ενώ ακολουθούν Λευκάδα, Γρεβενά, Καρδίτσα, Θεσπρωτία, Κοζάνη και Ανατολική Αττική. Σχεδόν στο 100% φτάνει καθημερινά η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της 4ης ΥΠΕ σύμφωνα με τα στοιχεία της Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, με το 86% των νοσηλευόμενων σε αυτές να είναι ανεμβολίαστοι. Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η 4η ΥΠΕ, τον Δεκέμβριο εισήχθησαν στις δομές της 2.005 ασθενείς Covid, 32 εξ αυτών ήταν εγκυμονούσες και λεχωίδες και 62 παιδιά.

Η εικόνα στο ΕΣΥ

Στις απλές κλίνες νοσηλεύονταν καθημερινά 520 ασθενείς θετικοί, εκ των οποίων το 80% ήταν ανεμβολίαστοι. Επιπλέον, 70 ασθενείς ήταν σε High Flow οξυγόνο κάθε μέρα. Απουσίες με βεβαιωμένο τεστ Αναφορικά με τις απουσίες ενός ατόμου από την εργασία του όταν νοσεί αλλά και την αποζημίωση που πρέπει να λάβει από τον εργοδότη του, τα πιστοποιητικά νόσησης και τα ραντεβού για εμβολιασμό, μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς στον ΑΝΤ1. Όπως είπε, η απουσία είναι νόμιμη μόνο κατόπιν βεβαιωμένου μοριακού ή rapid test. Οι ανεμβολίαστοι για να λάβουν πιστοποιητικό νόσησης χρειάζονται μοριακό τεστ και οι εμβολιασμένοι rapid test. Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται έπειτα από 14 ημέρες από τη νόσηση και ισχύει μόνο για 3 μήνες.