Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η άνιση κατανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο έχει συμβάλει στην εμφάνιση νέων παραλλαγών, όπως της Όμικρον, που απειλούν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η άνιση κατανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο έχει συμβάλει στην εμφάνιση νέων παραλλαγών, όπως της Όμικρον, που απειλούν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
«Η ανισότητα στον τομέα των εμβολίων είναι δολοφόνος ανθρώπων και θέσεων εργασίας και υπονομεύει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τον Covid από τα κεντρικά γραφεία του ομίλου στη Γενεύη.
«Η πιο μολυσματική παραλλαγή Όμικρον της COVID-19 φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με το κυρίαρχο παγκοσμίως στέλεχος Δέλτα, αλλά δεν πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως "ήπια"», προειδοποίησε.
Ο Τέντρος είπε ότι η αδυναμία των παγκόσμιων ηγετών να συνεργαστούν για να αυξήσουν την κάλυψη εμβολίων σε φτωχότερες χώρες με λιγότερο ανεπτυγμένα συστήματα υγείας ήταν μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες του 2021. Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε πολλές χώρες ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση παραλλαγών όπως η δέλτα και η όμικρον, είπε ο Τέντρος.
Το στέλεχος Delta εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στα τέλη του 2020, ενώ το Omicron εντοπίσηκε για πρώτη φορά από υγειονομικούς υπαλλήλους στη νότια Αφρική τον Νοέμβριο.
Ο ΠΟΥ είχε θέσει στόχο να εμβολιάσει το 40% του πληθυσμού σε κάθε έθνος του κόσμου μέχρι το τέλος του 2021. Ωστόσο, 92 χώρες δεν πέτυχαν αυτόν τον στόχο παρά τη διανομή 9 δισεκατομμυρίων εμβόλων παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Ο ΠΟΥ έχει θέσει ως στόχο να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού σε όλες τις χώρες του κόσμου μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους.
«Οι παγκόσμιοι ηγέτες που έχουν δείξει τέτοια αποφασιστικότητα στην προστασία των δικών τους πληθυσμών θα επεκτείνουν αυτή την αποφασιστικότητα για να διασφαλίσουν ότι ο κόσμος ολόκληρος ο κόσμος είναι ασφαλής και προστατευμένος», είπε ο Τέντρος. «Και αυτή η πανδημία δεν θα τελειώσει μέχρι να το κάνουμε αυτό».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής όμικρον. Το ΔΝΤ έχει καθυστερήσει την δημοσίευση της Παγκόσμιας Οικονομικής Προοπτικής του μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, προκειμένου να λάβει υπόψη τον αντίκτυπο του νέου στελέχους.
«Μια νέα παραλλαγή που μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα μπορεί να επηρεάσει την εμπιστοσύνη και υπό αυτή την έννοια, είναι πιθανό να δούμε κάποιες υποβαθμίσεις των προβλέψεων μας για τον Οκτώβριο για την παγκόσμια ανάπτυξη», δήλωσε στο Reuters η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κατά τη διάρκεια εικονικής διάσκεψης τον περασμένο μήνα.
Το ΔΝΤ τον Οκτώβριο προέβλεψε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυσσόταν 5,9% το 2021 και 4,9% το 2022. Ο οργανισμός προειδοποίησε τότε ότι η εμφάνιση νέων παραλλαγών είχε δημιουργήσει αυξημένη αβεβαιότητα. Το Ταμείο προέβλεψε ότι η πανδημία θα μπορούσε να μειώσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παγκοσμίως κατά 5,3 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια σε σύγκριση με τις τρέχουσες προβλέψεις. Κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να κάνουν περισσότερα για να αυξήσουν την κάλυψη των εμβολίων σε χώρες με χαμηλό εισόδημα.
Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Όμικρον αποτελεί κίνδυνο για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά άγνωστα σχετικά με το πώς η παραλλαγή θα επηρεάσει τη δημόσια υγεία και την οικονομία.
Ο Πάουελ είπε ότι ο αντίκτυπος της Omicron θα εξαρτηθεί από το πόσο καταστέλλει τη ζήτηση. Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι δεν είναι σαφές πώς η παραλλαγή θα επηρεάσει τον πληθωρισμό, τις προσλήψεις και την οικονομική ανάπτυξη.
«Όσο περισσότεροι εμβολιάζονται τόσο λιγότερο οικονομικό πλήγμα», είπε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο. «Δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει οικονομικό αντίκτυπο», είπε.
Ο Πάουελ είπε ότι η παραλλαγή δέλτα επιβράδυνε τις προσλήψεις και έπληξε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Χόου Πιλ, δήλωσε στο CNBC τον περασμένο μήνα ότι το omicron ενέχει έναν «αμφίπλευρο» κίνδυνο.
«Η Omicron εισήγαγε ένα νέο επίπεδο αβεβαιότητας στην εκτίμησή μας για την οικονομία στο σύνολό της, τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας», δήλωσε ο Πιλ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC