Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού επίσπευσε και έκανε πιο ευρεία την χορήγηση τρίτης δόσης σε πολλά μέρη του κόσμου. Πλέον κάποιες χώρες να προχωρούν με την τέταρτη δόση. Το Ισραήλ χορηγεί ήδη τέταρτη δόση στο υγειονομικό προσωπικό και τα άτομα άνω των 60 ετών, ενώ γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ έχει δηλώσει ότι οι Γερμανοί «θα χρειαστούν μία τέταρτη δόση» κατά του Covid-19.
Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού επίσπευσε και έκανε πιο ευρεία την χορήγηση τρίτης δόσης σε πολλά μέρη του κόσμου. Πλέον κάποιες χώρες να προχωρούν με την τέταρτη δόση.Το Ισραήλ χορηγεί ήδη τέταρτη δόση στο υγειονομικό προσωπικό και τα άτομα άνω των 60 ετών, ενώ γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ έχει δηλώσειότι οι Γερμανοί «θα χρειαστούν μία τέταρτη δόση» κατά του Covid-19.
Επομένως πλέον εγείρεται ένα νέο ζήτημα: πόσο συχνά θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε ενάντια στον ιό;
«Δεν μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πλανήτη κάθε τέσσερις με έξι μήνες», απάντησε ο καθηγητής σερ Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής του Ομίλου Oxford Vaccine και επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στην Daily Telegraph, κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε οικονομικά προσιτό.
Ο καθηγητής τόνισε επίσης την «ανάγκη να στοχεύσουμε τους ευάλωτους» στο μέλλον, αντί να χορηγούνται δόσεις σε άτομα άνω των 12 ετών. Απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να εξακριβωθεί «αν, πότε και πόσο συχνά όσοι είναι ευάλωτοι θα χρειαστούν πρόσθετες δόσεις», είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι θεωρεί ότι χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία προτού προσφέρει μία τέταρτη δόση του εμβολίου του Covid-19 σε άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αυτή τη στιγμή χορηγεί την τρίτη δόση σε υγιή άτομα 18 ετών και άνω και σε άτομα σε κίνδυνο 16 ετών και άνω.
Σε άλλη του συνέντευξη στο Sky News, ο καθηγητής ανέφερε επίσης την κραυγαλέα ανομοιομορφία της κυκλοφορίας των εμβολίων σε όλο τον κόσμο. «Απλώς δεν είναι, από παγκόσμια προοπτική, προσιτό, βιώσιμο ή επιτεύξιμο να δίνουμε τέταρτες δόσεις σε όλους στον πλανήτη κάθε έξι μήνες», είπε ο Πόλαρντ. «Και να θυμάστε ότι, σήμερα, λιγότερο από το 10% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν λάβει έστω την την πρώτη τους δόση, επομένως η όλη ιδέα των τακτικών ενισχυτικών δόσεων παγκοσμίως δεν είναι λογική», τόνισε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα χειρότερα είναι πίσω μας στη μάχη ενάντια στον ιό και ο κόσμος «απλώς πρέπει να περάσει τον χειμώνα».
naftemporiki.gr