Mag
Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2022 14:08

Η μάχη της παρμεζάνας: «Κόντρα» Ιταλίας-Γαλλίας για τις ετικέτες τροφίμων

Η Ιταλία ισχυρίζεται ότι κερδίζει τον πόλεμο ενάντια στις γαλλικές ετικέτες τροφίμων. Μόλις εβδομάδες μετά την υπογραφή μιας ιστορικής συνθήκης για την ενίσχυση της συνεργασίας με το Παρίσι, η Ιταλία διπλασιάζει τις επιθέσεις της σε μια πρώτη γραμμή όπου πιθανότατα δεν θα συναντήσει ποτέ τη Γαλλία: το φαγητό.

Η Ιταλία ισχυρίζεται ότι κερδίζει τον πόλεμο ενάντια στις γαλλικές ετικέτες τροφίμων. Μόλις εβδομάδες μετά την υπογραφή μιας ιστορικής συνθήκης για την ενίσχυση της συνεργασίας με το Παρίσι, η Ιταλία διπλασιάζει τις επιθέσεις της σε μια πρώτη γραμμή όπου πιθανότατα δεν θα συναντήσει ποτέ τη Γαλλία: το φαγητό.

Στόχος της Ιταλίας είναι να καταρρίψει την αξιοπιστία του Nutri-Score, ενός γαλλικού συστήματος επισήμανσης τροφίμων που θεωρεί απειλή για τη μαγειρική της κληρονομιά. Διαφημιζόμενο ως πιθανό πρότυπο της ΕΕ, το Nutri-Score χρησιμοποιεί μπάντες από κόκκινο προς πράσινο για να προειδοποιήσει για λιπαρά και αλμυρά τρόφιμα, προς φρίκη των Ιταλών γαστρονομών, που λένε ότι τιμωρεί άδικα τις λιχουδιές που κυμαίνονται από ελαιόλαδο μέχρι τυρί παρμεζάνα.

Μετά από αρκετά χρόνια που η Ιταλία δείχνει απομονωμένη στην εκστρατεία της για να σταματήσει το Nutri-Score να γίνει ο κανόνας σε όλα τα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ, η Ρώμη υποστηρίζει ότι τώρα αλλάζει το ρεύμα και φέρνει τη Μαδρίτη στο στρατόπεδό της. Το επιχείρημα της Ιταλίας είναι ότι οι μεσογειακές χώρες πρέπει να υιοθετήσουν κοινή στάση για την προστασία των εμβληματικών τροφίμων που μπορεί να φέρουν μια έντονο κόκκινο προειδοποίηση για την υγεία, αλλά αποτελούν εδώ και καιρό αναπόσπαστο μέρος μιας διατροφής που προάγει τη μακροζωία.

«Νόμιζα ότι ήταν μια χαμένη μάχη», είπε ο υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Ιταλίας Στέφανο Πατουανέλι στο ιταλικό κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο. «Τώρα η Ισπανία ανακοίνωσε ότι έχει αλλάξει εντελώς τη θέση της, επομένως είναι ενάντια στο Nutri-Score. Η Γαλλία έχει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα», υποστήριξε.

Αργότερα προχώρησε παραπέρα και υποστήριξε ότι, εάν η Ισπανία επισημοποιήσει την αντιπολίτευση της, «υπάρχει μια μειοψηφία που εμποδίζει να περάσει μια πιθανή πρόταση της Επιτροπής για το Nutri-Score στο Συμβούλιο».

Σε μια άλλη — δυνητικά μοιραία — στροφή του μαχαιριού κατά της Nutri-Score, η οποία εφευρέθηκε από Γάλλους επιστήμονες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, η ιταλική αρχή ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει έρευνα κατά του γαλλικού κολοσσού των σούπερ μάρκετ Carrefour και άλλων εταιρειών τροφίμων σε όλη την Ευρώπη που έχουν ήδη αρχίσει να σφραγίζουν την ετικέτα στα προϊόντα που πωλούν στην Ιταλία.

Εάν η έρευνα καταλήξει στην επιβολή προστίμων σε κολοσσούς σούπερ μάρκετ ή πολυεθνικές που χρησιμοποιούν την ετικέτα, θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο στις προοπτικές του συστήματος διατροφικής σήμανσης ως υποχρεωτικό σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επιλέξει ένα σύστημα επισήμανσης έως το τέλος του έτους στο πλαίσιο της ατζέντας της για την Πράσινη Συμφωνία για να ωθήσει τους καταναλωτές προς πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων. Η εναλλακτική ετικέτα της Ιταλίας, Nutrinform, έχει το σχήμα μιας γαλάζιας μπαταρίας φόρτισης.

Η Ιταλία, αναφέρει το POLITICO, είναι πλέον πεπεισμένη ότι οι τεκτονικές πλάκες της επισιτιστικής διπλωματίας αλλάζουν χάρη στην ακούραστη εκστρατεία λόμπι κατά του Nutri-Score στο εσωτερικό και στις Βρυξέλλες, η οποία βασίζεται στην υποστήριξη όλων των κύριων πολιτικών κομμάτων, καθώς και των συνδικάτων των αγροτών και ορισμένων μεγαθηρίων τροφίμων όπως ο Ferrero.

Γαστρονομικός «εθνικισμός»

Η εχθρότητα προς την ετικέτα τροφίμων Nutri-Score είναι βαθιά ριζωμένη στο έθνος της Ιταλίας.

Αν και η αντιμονοπωλιακή αρχή είναι πολιτικά ανεξάρτητη από την κυβέρνηση, η έρευνά της για το Nutri-Score μοιάζει ήδη με ξεκάθαρο κατηγορητήριο κατά του συστήματος, υποδηλώνοντας σε μεγάλο βαθμό ότι παραπλανά τους καταναλωτές στον τρόπο με τον οποίο ταξινομεί τη θρεπτική αξία ενός τροφίμου αποδίδοντάς του χρώμα και ένα γράμμα.

«Όλα τα στοιχεία που συλλέγουμε δείχνουν ότι βοηθάει πραγματικά τους καταναλωτές, αντί να παραπλανά τους καταναλωτές», δήλωσε η Μονίκ Γκουαγένς, γενική διευθύντρια της BEUC, της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών, αντικρούοντας αυτόν τον ισχυρισμό.

Οι υποστηρικτές του Nutri-Score λένε ότι η εκστρατεία κατά της ετικέτας τροφοδοτείται από ψεύτικες ειδήσεις και αντιεπιστημονικές ιστορίες τρόμου.

«Όλη αυτή η συζήτηση γίνεται για καθαρά πολιτικούς λόγους και αποτελεί πλήρη άρνηση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών, της δημόσιας υγείας και της επιστημονικής εργασίας που καταδεικνύει τα οφέλη του Nutri-Score», δήλωσε ο Σερζ Ερσμπέργκ, καθηγητής διατροφικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που εφηύρε το Nutri-Score.

Προς το παρόν, η πιο πιθανή πορεία φαίνεται ότι η Επιτροπή θα τροποποιήσει τη μεθοδολογία του Nutri-Score, για να βγάλει από την εξίσωση μέρος της μεσογειακής αγανάκτησης.

Η ανώτερη αξιωματούχος της ΕΕ Κλερ Μπιρί είπε στο POLITICO τον Σεπτέμβριο ότι η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τα «ειδικά χαρακτηριστικά» ορισμένων προϊόντων διατροφής όπως το ελαιόλαδο και το μέλι όταν νομοθετεί για ένα εναρμονισμένο σύστημα σε όλο το μπλοκ.

Ομοίως, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Ιρέν Τολερέ - από το κόμμα του Μακρόν - πιστεύει ότι το Nutri-Score πρέπει μόνο να αναθεωρηθεί, όχι να εγκαταλειφθεί.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η παρμεζάνα βαθμολογείται με D, το ελαιόλαδο είναι C και τα ζυμαρικά είναι A. Αλλά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα ζυμαρικά με πολλά πρόσθετα και η παρμεζάνα και το λάδι βαθμολογούνται με A. Δεν συμφωνώ με αυτό», εξήγησε.

Από τα πιθανά σχήματα επισήμανσης, το Nutri-Score εξακολουθεί να είναι «το πιο εύκολο στην κατανόηση» και χρειάζεται μόνο να διορθωθεί, είπε.

Το έντονο χάσμα μεταξύ υπέρ και κατά στρατοπέδων είναι πιθανό να βαθύνει μόνο τον επόμενο χρόνο προτού η Επιτροπή επιλέξει ένα σύστημα σήμανσης για την ΕΕ.

Ο Πατουανέλι, ο Ιταλός υπουργός, προέβη σε έναν ψευδή ισχυρισμό σχετικά με τη διαθεσιμότητα ιταλικών προϊόντων τον Δεκέμβριο, όταν συζητούσε μια νέα έκθεση που έλεγε ότι οι καταναλωτές προτιμούν την ιταλική ετικέτα τύπου μπαταρίας έναντι του Nutri-Score.

«Τα ιταλικά προϊόντα έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί από τα ράφια στο Βέλγιο, το οποίο εισήγαγε μαζικά το σύστημα Nutri-Score», υποστήριξε, ενώ ελπίζει ότι το ιταλικό σύστημα μπαταριών Nutrinform θα υπερισχύσει του Nutri-Score.

Η μάχη δεν έχει τελειώσει.

naftemporiki.gr