Κόσμος
Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2007 12:29

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Την ευθύνη των ερευνών την έχουν οι ελληνικές Αρχές

Η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές Αρχές ασφαλείας έχουν την ευθύνη των ερευνών που διεξάγονται για την εξιχνίαση του τρομοκρατικού χτυπήματος στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κέισι επιβεβαίωσε ότι το FBI έχει αποστείλει στην Αθήνα στελέχη που συμβάλλουν στις έρευνες, τόσο στις εσωτερικές που γίνονται σχετικά με την ασφάλεια της πρεσβείας, όσο και σε αυτές που διεξάγουν οι ελληνικές Αρχές έπειτα από σχετικό αίτημα των τελευταίων.

«Το σημαντικότερα από όλα είναι ότι αρμόδιοι για την έρευνα είναι η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Όπως σας επιβεβαίωσε και ο αξιότιμος κύριος από το FBI, το FBI έχει αποστείλει ορισμένα άτομα για να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια. Βρίσκονται εκεί για να παράσχουν οποιαδήποτε υποστήριξη χρειαστεί η ίδια η πρεσβεία για την δική της εσωτερική έρευνα του θέματος, όπως και οποιαδήποτε υποστήριξη που ενδεχομένως ζητηθεί ή είναι επιθυμητή από πλευράς Ελλήνων αξιωματούχων», τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Ο κ. Κέισι παρέπεμψε στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές για τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών καθώς, όπως υπογράμμισε, αυτές έχουν την ευθύνη των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Απαντώντας εν συνεχεία σε ερώτηση για το εάν έχουν παραδοθεί στις ελληνικές Αρχές οι κασέτες που κατέγραφαν από τις κάμερες ασφαλείας της πρεσβείας, ο κ. Κέισι απάντησε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει εάν και τί ακριβώς έχει ζητηθεί και υπογράμμισε ότι για λεπτομέρειες γύρω από αυτού τους είδους τα θέματα θα πρέπει να ερωτηθούν οι ελληνικές Αρχές και οι αρμόδιοι της πρεσβείας που γνωρίζουν καλύτερα.

Τέλος, σχετικά με το αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ενημερώσει για την επίθεση το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Αμερικανός αξιωματούχος υπέθεσε ότι το σύνολο της αμερικανικής κυβέρνησης έχει ενημερωθεί για όλες τις πτυχές του θέματος, παραπέμποντας για πιθανές νομικές ερωτήσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πηγή ΑΠΕ